Uneltele cimpanzeilor devin mai sofisticate prin interacțiunile cu alte grupuri de primate (studiu)
Timp de mii de ani, cimpanzeii și-au dezvoltat continuu capacitatea de a mânui unelte prin interacțiuni între diferite populații ale acestor primate, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science și citat de boursorama.com.
“Această descoperire – despre primatele cele mai apropiate de oameni – este de mare interes pentru specia noastră, deoarece susține ideea că, din timpuri imemoriale, proprii noștri strămoși și-au folosit legăturile sociale pentru a-și îmbunătăți tehnicile”, a explicat pentru AFP autorul principal al studiului, Cassandra Gunasekaram.
Oamenii de știință analizează de mult timp de capacitatea cimpanzeilor de a transmite comportamente și procese complexe – cum ar fi mânuirea uneltelor – de la o generație la alta.
Cu toate acestea, în timp ce civilizația umană a trecut de la Epoca de Piatră la Epoca Spațială, „cultura” cimpanzeului comun – definită ca atitudini întipărite social – pare să fi rămas stagnantă.
Cassandra Gunasekaram, doctorandă la Universitatea din Zurich, Elveția, și-a început cercetarea prin a contesta această ipoteză.Împreună cu colegii săi cercetători, ea a comparat datele genetice care urmăresc vechile migrații ale acestor primate prin Africa cu observațiile privind metodele de colectare și de vânătoare a insectelor în rândul a zeci de grupuri de cimpanzei, toate cele patru subspecii fiind reprezentate.
Peria de termite
Aceste metode și atitudini au fost clasificate în trei niveluri: cele care nu necesită niciun instrument, cele care necesită instrumente simple (cum ar fi frunze de copac mestecate folosite ca bureți pentru a absorbi apa care se scurge din copaci) și cele mai elaborate care implică o panoplie de instrumente.
Un exemplu frapant de astfel de gamă de instrumente provine din Congo, unde cimpanzeii folosesc bețe rezistente pentru a săpa un tunel și a ajunge la o movilă de termite. Ei mestecă apoi o tulpină de plantă pentru a o transforma într-o perie și adună termitele în tunelul pe care l-au făcut ei înșiși.
Studiul publicat joi în revista Science arată că utilizarea uneltelor sofisticate este strâns corelată cu schimburile genetice dintre diferite populații de cimpanzei din ultimele 5 până la 15 milenii. Acest lucru, la rândul său, sugerează că astfel de comportamente s-au răspândit atunci când grupurile au interacționat.
Cimpanzeii care trăiesc în regiuni în care sunt prezente trei subspecii au arătat cea mai mare tendință de a utiliza cele mai elaborate unelte, ceea ce evidențiază faptul că legăturile dintre diferite grupuri favorizează dezvoltarea cunoștințelor.
În schimb, comportamentele mai puțin sofisticate, cum ar fi căutarea hranei fără unelte, par să fie mai puțin legate de migrații și au evoluat probabil independent în diferite regiuni.
Unelte perisabile
Pentru Cassandra Gunasekaram, această paradigmă reflectă evoluția speciei umane și modul în care schimbul de idei și inovarea progresivă ne-au dus de la primul abac la smartphone-urile moderne.
Instrumentele noastre „au devenit atât de complexe încât o singură persoană nu le-ar putea reinventa singură”, subliniază cercetătoarea.
Dar, spre deosebire de verii lor umani, cimpanzeii au avut mult mai puține ocazii de a face schimb de idei noi cu alte grupuri: migrațiile au loc treptat, determinate de femelele de vârstă fertilă care se mută în grupuri noi pentru a evita consangvinizarea.
Analiza fluxurilor genetice străvechi a ajutat echipa de cercetare să depășească unul dintre cele mai mari obstacole în studiul „culturii” cimpanzeilor: lipsa datelor istorice de observație, deoarece studiul științific al speciei a început abia în urmă cu aproximativ un secol.
În plus, „uneltele cimpanzeilor sunt făcute din bețe și tulpini de plante, care sunt perisabile”, explică Cassandra Gunasekaram, ceea ce face practic imposibilă urmărirea evoluției acestor artefacte de-a lungul timpului.
Vor rivaliza într-o zi cimpanzeii cu ingeniozitatea umană? Cu siguranță că nu. Dar, în timp, ei ar putea deveni vânători-culegători mai eficienți.
“Unele populații de cimpanzei, de exemplu, au făcut progrese considerabile în spargerea cojilor de nucă cu ciocane rudimentare și pietre pe post de nicovale”, explică Cassandra Gunasekaram.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.