G4Media.ro

Organizațiile cu proiecte sociale solicită păstrarea facilităților fiscale pentru acest sector/ Scrisoare…

Sursa foto: Pixabay

Organizațiile cu proiecte sociale solicită păstrarea facilităților fiscale pentru acest sector/ Scrisoare către candidații la prezidențiale/ „80% din bugetele proiectelor sunt susținute prin aceste facilități, fără ele aproape ar dispărea”

Organizațiile non-guvernamentale cu proiecte sociale transmit candidaților la alegerile prezidențiale, printr-o scrisoare deschisă, să își exprime poziția clară față de facilitățile fiscale pentru acest sector, solicită ca planurile privind eventualele modificări să fie predictibile și realizate cu participarea acestora. Scrisoarea este semnată de peste 1300 de organizații, între care: Dăruiește Viață, Asociația pentru Relații Comunitare, Salvați Copiii și altele cu proiecte consistente în zona socială.

În esență, organizațiile doresc păstrarea facilităților actuale:

  • 20% din valoarea impozitului pe profit sau a impozitului pe venituri, ale companiilor, să poată fi redirecționat cu titlul de sponsorizare, către un ONG; prin Formularul 177 ; facilitate aplicată firmelor plătitoare de impozit pe profit.
  • 3,5% din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice, să poată fi redirecționat către un ONG

Organizațiile spun că aceste facilități asigură 80% din bugetele proiectelor pe care le derulează și care au sprijinit domenii cheie în care instituțiile statului nu au avut suficient impact.

„Unul din 2 români din urban a donat în ultimele 12 luni, iar 1 din 3 salariați a folosit facilitatea fiscală de redirecționare a impozitului în 2023. În cinci ani, peste 750.000 de români au donat măcar odată prin SMS.
Reprezentăm o industrie care contribuie cu 1,54% la PIB-ul țării și angajează peste 127.000 de specialiști în domeniu, lucrători sociali și experți în mediu, sănătate sau educație. Avem aceeași dimensiune ca industria agricolă a țării și am reușit să atragem de partea noastră zeci
de mii de companii care ne-au ajutat să începem proiecte majore în domenii-cheie în care statul român este cel mai vulnerabil.
În ultimii ani, fiecare guvern care a preluat conducerea țării a încercat prin metode mai mult sau mai puțin prietenoase să facă modificări ale prevederilor legale, atât în ceea ce privește modul de organizare, înregistrare și control al activității ONG-urilor, dar mai ales în ceea ce privește legea sponsorizării și prevederile legale privind creditul fiscal.

Pentru reamintire, menționăm anul 2023, în care ONG-urile au făcut eforturi uriașe de a convinge autoritățile să renunțe la modificările care anulau sau reduceau posibilitatea companiilor de a le susține. Acest moment se încadrează în lunga istorie a statului care, în
numele eficienței fiscale sau transparenței, alege să slăbească premeditat societatea civilă.
În acest context și având în vedere că activitatea noastră depinde într-o proporție foarte mare de sponsorizările pe care le atragem de la companii și pentru că orice modificare fiscală ne pune în pericol capacitatea de a ne împlini misiunea în serviciul public, cu impact major în
viața a milioane de români, dintre cei aflați în cele mai vulnerabile situații,
Vă solicităm ca în acest an electoral, să includeți în programul electoral poziția clară privind politica fiscală în materie de sponsorizări și dacă intenționați să inițiați orice tip de modificare a legislației în vigoare privind sponsorizările, privind creditul fiscal, declarația 177, precum și
poziția dvs în ceea ce privește relația cu mediul nonguvernamental.”

Scrisoarea integrală poate fi găsită aici. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.