G4Media.ro

DOCUMENT Ungaria face public textul acordului de la Budapesta, privind intrarea în…

Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan

DOCUMENT Ungaria face public textul acordului de la Budapesta, privind intrarea în Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni

Ungaria a făcut public, sâmbătă, pe X, textul acordului de la Budapesta, din 22 noiembrie, unde miniștrii de interne din Bulgaria, România, Austria și Ungaria au semnat o declarație comună privind intrarea în Spațiul Schengen: După aderare, Bulgaria și România vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni, în timp ce controalele dintre Bulgaria și Grecia vor dispărea, se arată în document.

„Pentru a atenua potențiala modificare a tiparelor migratorii care ar putea apărea ca o consecință imediată a absenței frontierelor interne, să continue să efectueze controale la frontiere în conformitate cu articolul 25, alineatul (1), litera (a), din Regulamentul (CE) nr. 25a alineatele (4) și (5) din Codul frontierelor Schengen la frontierele terestre dintre Ungaria și România și dintre România și Bulgaria pentru o perioadă inițială de cel puțin șase luni, pentru a preveni orice amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității interne”, se mai arată n documentul citat.

Documentul mai prevede ca eforturile comune de combatere a migrației ilegale către Europa să continue în conformitate cu Declarația comună a Austriei, României și Bulgariei din 29 decembrie 2023.

De asemenea, în document se prevede continuarea sprijinirii Bulgariei în protejarea frontierei terestre externe a UE cu Turcia prin desfășurarea unui contingent multilateral de poliție format din 100 de polițiști de frontieră (Austria 15, Bulgaria 25, Ungaria 20 și România 40).

Obiectivul final este ca Bulgaria și România să adere la Spațiul Schengen până la 1 ianuarie 2025.

„Prin încheierea și punerea în aplicare a prezentei declarații, părțile au convenit să inițieze demersurile necesare pentru adoptarea deciziei oficiale a Consiliului privind stabilirea datei de ridicare a controalelor persoanelor la frontierele interne terestre cu și între Republica Bulgaria și România, până la sfârșitul acestui an”, se mai arată în document.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Un succes marca CIORDACU

  2. Cum intram in schengen dacă continua controalele la frontieră pana la 1 iulie?

    Evident nu intram încă în niciun schengen și nici nu s-a semnat nimic în sensul asta. Poate la 12 decembrie dar mai mult ca sigur ca își lasă o portiță și atunci…

    Penibil…

    • De fapt e minim 6 luni, care inseamna ca optimistic am intra de la 1 iulie. Pesimistic intram mai incolo, care-i graba?

  3. Adio, dar rămân cu tine!…

  4. asta e rezultatul coruptiei PSDNLUDMR .. vamesi dusi cu autobuzele la arest, eliberati 99% , bogati 100%, scanere nefunctionale …. daca am fi avut lideri corecti, eram de mult in schengen … dar romanasii iubitori de spalatorii pe creier TV decid ca hotia pt 100 lei la pensie, salar e mai importanta decat 100 lei cinstiti

  5. Precum la autostrada Ploiești-Brașov, întrebarea este de ce așa târziu!

  6. Deci Romania iese can cea f..uta din acordul asta. Macar Bulgaria va scăpa de controale spre Grecia. Devenim un fel de izolator cu garduri al Europei. Mulțumim perdoiule

  7. pai nu ne-a zis premierul nordis ca s-a rezolvat? ( s-a rezolvat nu se poate !)

  8. A naibii politica asta, cum împachetează ea rahatul!

  9. Premierul Ciolacu a reușit aderarea la Schengen care părea imposibilă pentru aproape toată clasa politică. Ceilalți spuneau că e imposibil. Ciucă spunea că nu poți veni cu toiagul ca Moise să rezolvi acest obiectiv. Iată că premierul a reușit acolo unde nimeni nu credea că e posibil și unde au eșuat toți președinții pe care i-a avut România după aderarea la UE. Cei care îl atacă nu vor ca românii să știe acest lucru.