G4Media.ro

„Cumpărați-ne casele!”: Cum au ajuns mai multe localități italiene cu populații în…

sursa foto: Frans van Heerden/Pexels

„Cumpărați-ne casele!”: Cum au ajuns mai multe localități italiene cu populații în scădere să „ademenească” rezidenți din străinătate cu locuințe de un euro

Pentru orice tânăr care se străduiește să cumpere o casă, pare o afacere prea bună pentru a fi adevărată: o locuință în Italia pentru doar un euro, dar asta este soluția la care recurg tot mai multe sate italiene aflate în plin declin demografic, scrie ABC.

Pentru mai puțin decât prețul unei cafele cu lapte, un străin poate obține, teoretic, cheile unei case de teracotă situată într-un oraș pitoresc de pe o insulă mediteraneană. Nu este nevoie de un depozit de 100.000 de dolari sau de un împrumut bancar exorbitant.

Desigur, există o capcană. Casele oferite pentru aproape nimic în orașul Ollolai din Sardinia au nevoie de niște renovări serioase.

Dar micul sat italian speră că unii americani vor fi atrași de oferta sa de locuințe de 1 euro după victoria lui Donald Trump în alegerile din Statele Unite de la începutul acestei luni.

La scurt timp după scrutinul din 5 noiembrie, consiliul local din Ollolai a lansat un site web destinat americanilor dezamăgiți care doresc să se mute în străinătate, oferind spre achiziționare „locuințe reparate” ieftine.

Este de presupus că o ofertă similară va fi lansată pentru australienii care s-ar putea să se sature de sistemul politic după alegerile de anul viitor.

Ollolai vinde locuințe ieftine străinilor din 2018, iar anul trecut și-a extins demersul către nomazii digitali, anunțând spații de lucru și închirieri și pentru 1 euro.

Schemele reflectă o realitate sumbră pentru sat, care se află într-o zonă muntoasă a insulei.

Ollolai caută noi rezidenți pentru a-și reface populația în scădere, după ce a cunoscut un exod al tinerilor în căutarea unor oportunități de muncă mai bune și a unui stil de viață mai modern în metropolele din Italia.

La începutul secolului trecut, populația orașului Ollolai era de 2 250 de persoane. În prezent, aceasta a scăzut la 1 300.

Cu o populație în scădere accentuată și perspective de creștere economică tot mai reduse, consiliul local devine creativ.

„Sunteți obosiți de politica globală? Căutați să îmbrățișați un stil de viață mai echilibrat, asigurându-vă în același timp noi oportunități?”, este prima întrebare pe care o vezi dacă vizitezi site-ul.

„Este timpul să începeți să vă construiți evadarea europeană în paradisul uimitor al Sardiniei”.

Inițiativa amintește de ofertele făcute de alte sate situate de-a lungul faimoasei cizme, care au înregistrat un succes mixt în ceea ce privește afluxul mult dorit de noi veniți pe țărmurile Italiei.

În orășelul Mussomeli, din centrul Siciliei care, de asemenea, oferă spre vânzare locuințe la 1 euro, 400 de persoane au luat parte la proiect.

Cumpărătorii trebuie să își restaureze casele în termen de trei ani și să plătească municipalității un depozit de 5 000 de euro, pe care riscă să îl piardă dacă nu respectă termenul de renovare.

Dar proiectul de locuințe de 1 euro din Ollolai nu are aceleași rezerve. Primarul său a făcut o singură cerere: vrea americani, cât mai mulți cu putință.

Apelul către americani: Cumpărați-ne casele

Până la 25 de municipalități italiene vând acum case la prețul simbolic de 1 euro pentru a „revigora centrele abandonate”, a îmbunătăți mediul de locuit și a-și „recâștiga identitatea culturală”.

De obicei, programele sunt lansate de administrația locală, care acționează ca un fel de broker imobiliar, pentru a atrage interesul potențialilor cumpărători din întreaga lume.

Vânzarea efectivă este negociată între vânzător și partea interesată.

Cei care vând sunt, de obicei, italieni neinteresați de renovarea proprietăților degradate moștenite de la un membru al familiei sau descurajați de taxa fiscală impusă pentru deținerea mai multor locuințe.

Spre deosebire de alte țări, Italia nu are o scutire fiscală generoasă pentru proprietari, ceea ce descurajează potențialii investitori să dețină mai multe locuințe.

Singura mare diferență dintre Ollolai și alte sate care încearcă strategii similare este că publicul țintă este mult mai evident.

„Vrem cu adevărat și ne vom concentra, în primul rând, pe americani”, a declarat primarul Francesco Columbu pentru CNN.

„Desigur, nu putem interzice oamenilor din alte țări să aplice, dar americanii vor avea o procedură accelerată.

„Mizăm pe ei pentru a ne ajuta să revitalizăm satul, ei sunt atuul nostru câștigător”.

Există o anumită logică în spatele apelului său. În martie, Marco Permunian, care conduce firma de consultanță Italian Citizenship Assistance, a declarat pentru The Times că se așteaptă să ajute „peste 5 000 de cereri noi” din partea americanilor care doresc să se mute în SUA în 2024.

El a spus că va fi cel mai aglomerat an de până acum, iar „campania electorală din SUA este un factor important”.

„Am văzut un vârf al cererilor după alegerile din 2016, altul înainte de alegerile din 2020 și altul a doua zi după ce Curtea Supremă a decis împotriva avortului, dar nu sunt doar oamenii care se opun lui Trump care aplică – există o frustrare generală față de politică”, a declarat el pentru outlet.

La scurt timp după alegerile din SUA, rezultatele Google Trends pentru site-ul de relocare tehnologică MoveBuddha au înregistrat o creștere a traficului din partea americanilor care se gândesc să se mute în străinătate.

Între 5 și 6 noiembrie, site-ul a observat o creștere de 854% a numărului de cititori ai unui articol despre țările care plătesc oamenii să se mute.

Columbu a declarat presei americane că consiliul din Ollolai a primit 38 000 de cereri în legătură cu proiectul lor de locuințe. Dar nu este clar câte se vor transforma în vânzări reale.

Renunțarea la rutina zilnică, împachetarea și începerea unei noi aventuri în străinătate sună ca o oportunitate palpitantă – până când apare realitatea.

Pe lângă toate aspectele normale și plictisitoare ale mutării, se adaugă sarcina de a învăța o nouă limbă și de a face față unei serii de obstacole administrative necunoscute, inclusiv cererile de rezidență, înscrierea la un sistem fiscal străin și depunerea permiselor corecte.

Și toate acestea înainte de a vă putea muta în casa visurilor tale și de a începe renovarea.

Pentru a evita acest lucru, site-ul Ollolai precizează că va fi creată o echipă specială care va ghida cumpărătorii interesați în fiecare etapă a achiziției, de la inspecții private la organizarea contractanților și chiar la parcurgerea documentației necesare.

Iar pentru cei pregătiți să plătească puțin mai mult – până la 100 000 de euro – Ollolai oferă chiar și apartamente deja pregătite.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...