G4Media.ro

A treia bulversare a valorilor

Foto: Agerpres / Mihai Alexe

A treia bulversare a valorilor

Prima dată am scris despre Bulversarea valorilor în 2012. Atunci s-a întâmplat ceva foarte asemănător cu ce vedem azi. Un fel de puci împotriva președintelui. Puciul fusese organizat în general de personaje profund corupte care se temeau pentru libertatea lor. Și atunci au fost utilizate, la fel ca acum, instituțiile statului pentru a organiza suspendarea din funcție a șefului statului.

Ca jurnalist, am trăit nemijlocit momente dramatice în timpul puciului din 2012. Am asistat stupefiat la o răsturnare brutală a micii lumi românesti, întoarsă cu susul în jos printr-o operațunie de tip blitzkrieg bine pusă la punct. La nivel propagandistic, albul era transformat în negru. La fel ca azi. Ce era negru pentru noi, era alb pentru ceilalți și invers.

Și atunci, jumătate din țară era orbită în masă de propagandă mincinoasă. Și atunci, o parte din popor se lupta cu dictatură închipuită, cu ”statul paralel” și cu un președinte, care, la acel moment, se străduia să mențină România pe orbita occidentală. Ceilalți, armate întregi de orci, căutau să ne scoată cu totul din Europa. În spatele lor erau încolonate forțele trecutului, aceeași beznă izolaționistă care a luat din nou mințile multora.

Azi, cei care l-au găsit pe Mesia pe Tik Tok cred că locul României este în afara lumii occidentale, afară din NATO și UE, izolată într-un spațiu mistico-religios bântuit cu fantasme, fantasmagorii și inepții cu reptilieni și nanocipuri infiltrate în apa îmbuteliată. Orcii s-au întors, sub alt steag.

Prima bulversare a valorilor s-a produs în Duminica Orbului, 1990. O țară abia ieșită din comunism după o revoluție sângeroasă a votat cu comunistul Ion Iliescu. Nici atunci România nu avea repere democratice. Orbecăia prin întuneric la fel ca azi. O populație îndobitocită sub comunism a votat orbită de propaganda oficială, manipulată cu mesaje anti-occidentale și spălată pe creier cu binecunoscutul slogan ”nu ne vindem țara”.

Protestele opoziției au fost înăbușite cu forța brută a mineriadelor. Ce era bun pentru unii – occidentalizare și capitalism – era rău pentru toți ceilalți. Sună îngrozitor de actual deși au trecut 35 de ani de atunci. Mesia de Tik Tok vine din inima sistemului de putere care s-a prăbușit în decembrie 1989, dar nu a murit niciodată cu adevărat.

Mineriadele, puciul din 2012 au fost tot atâtea răbufniri și tentative de resuscitarea a unui sistem securist de putere care nu a privit niciodată cu ochi buni occidentalizarea țării pentru că asta însemna pierderea controlului, scoaterea din joc a copiiilor Securității.

Acum trăim a treia bulversare a valorilor, mai cumplită parcă decât toate la un loc. După 35 de ani, democrația românească a ajuns iarăși pe buza prăpastiei pentru că românii sunt din nou mințiți, manipulați, orbiți în masă. Nu mai reușesc să distingă albul de negru. De vină sunt ca întotdeauna educația precară, straturi de frustrări și complexe istorice acumulate în timp, sărăcia, corupția, plus o operațiune profesionistă de manipulare în masă.

Să sperăm că de această dată nu este vorba de mai mult, de un val istoric care va mătura rămășițele democratice dintr-o țară complet bulversată. Să sperăm că România nu va fi abandonată de partenerul strategic în aceste momente dificile, cu un război la graniță, în umbra amenițării rusești. Acesta ar fi cel mai negru scenariu posibil. Un Parlament român dominat de mișcări așa zis suveraniste ar fi o catastrofă inclusiv pentru Ucraina și un cadou nesperat făcut Rusiei.

A treia bulversare a valorilor combină securismul post-comunist cu ideologia neolegionară propagate profesionist pe Tik Tok, noul instrument propagandistic de îndobitocire în masă. Este uluitor cum o parte semnificativă din alegători au ajuns să creadă că salvarea lor vine de la personaje care încarnează tot ce ar fi detestat mai tare acum 35 de ani, la căderea comunismului.

Cât de fragilă este tânăra democrație românească! O dată la câțiva ani ea trebuie salvată in extremis. Nimic nu este câștigat pe termen lung. Trebuie să ne luptăm din nou cu disperare pentru ea, pentru libertatea copiilor noștri. Dacă nu o vom face, de luni ne vom trezi în altă țară.

Închei reluând aici mesajul puternic al marelui istoric româno-britanic Dennis Deletant: ”Să nu uităm de 1 Decembrie sacrificiul făcut de cei care au murit în timpul Revoluției luptând pentru democrația în România. Suntem în Europa și rămânem alături de ea”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Educatia , lipsa ei mai precis, este esenta raului. Lipsa de transparenta este catalizatorul. Si coruptia endemica este acceleratorul.
    Este pentru prima oara cand este posibil sa incepem depesedizarea. Care va mai dura cel putin 15 ani. Vedem deseara.

    • E bună depesedizarea, dar nu cu prețul aurizarii! E bună și depenelizarea, dar nu cu prețul progresismului fanatic! E complicat pentru noi, cetățenii onești !

    • Ba nu e complicat de loc, dar va prefaceti ca nu vedeti asta. La mijloc se afla USR, un partid cu adevarat european. Si daca va incapatinati sa va ginditi in primul rind la partea negativa, tot e un rau infinitezimal mai mic decit celelalte doua. Si dintr-o parte si din cealalta s-a incercat sa li se lipeasca, absurd, eticheta de partid din sistem, desi a participat 6 luni la guvernare, timp in care au incercat sa reformeze justitia (unul din factorii principali care le-a atras excluderea din coalitie), au intocmit un plan PNRR solid si au facut lucruri bune in transporturi. In privinta vaccinurilor si a gestionarii pandemiei, nu au facut absolut nimic ce nu s-a facut in tari din Occident.

    • @marcel radu: relax, la cum arata sondajele, mai avem de asteptat, tot ai tai raman.

    • 10 ani de impostură la cel mai înalt nivel sub denumirea de Romania educată.

  2. Vorbind de tentativa de puci din 2012, intr-un moment in care imixtiunea CCR-ului in alegeri, in avantajul candidatului PSD, risca sa produca urmari incalculabile, este esential sa ne amintim de Aspasia Cojocaru, judecatorul constitutional propus de PSD, al carei vot a impiedicat suspendarea presedintelui. Cind proponentii suspendarii au jucat ultima carte de a cobori pragul de validare a referendumului (la care votasera DA 7 milioane de romani, desi referendumul se facuse in dispretul Constitutiei) de la 50% la 30 %, dupa desfasurarea referendumului, Aspasia Cojocaru a dat votul decisiv pentru respingerea cererii, spunind ca datoria profesionala vine inainte de orice altceva. E bine sa ne gindim la ea de fiecare data cind CCR da o decizie arbitrara, sau macar controversata, in beneficiul partidelor la guvernare (si cite asemenea decizii n-au fost in ultimii ani!)

  3. @Tăpălagă

    Să știți că termenul deja consacrat de „orci” vine de la Tolkien, nu de la creaturile marine. Nu „orcile s-au întors”, ci „orcii s-au întors” 🙂

  4. In 1990, Iliescu promitea linisteintr-o societate care abia trecuse printr-o rasturnare singeroasa de regim si supusa unor convulsiuni sociale generate tocmai de acapararea puterii de catre fostii comunisti. Noul Iliescu, prorus ca si primul, promite, in 2024, pace, adica acceptarea neoimperialismului rusesc, care ameninta omenirea cu un razboi mondial si cu folosirea armei nucleare, daca nu sint lasati sa cucereasca ce teritorii poftesc.

    • Georgescu e Iliescu 2

  5. Nu vă neliniștiți, rezultatul acestor alegeri ne va oferi fix ce merităm.

  6. Romania a fost condusa tot timpul cu jumatati de masura. De aceea democratia noastra este fragila si va fi si mai fragila o perioada buna.

  7. Ca de multe ori, avem si un elefant in camera, despre care nu se spune nimic. Altfel, e imposibil sa nu legi revarsarea de misticism din zilele astea de programul de reimbisericire, lansat deja de decenii, promovat de intelectualii romani majoritar conservatori.