G4Media.ro

Alep, al doilea oraș al Siriei, nu se mai află sub controlul…

Islamist militants from HTS and their allies have seized the majority of Aleppo following an incursion launched on Wednesday, resulting in over 300 deaths, according to the Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). This marks the most significant upheaval in Aleppo since 2020. Over the span of three days, HTS and allied factions gained control of large parts of Syria's second-largest city, including government centers, prisons, and Aleppo's airport, the UK-based SOHR reported on Saturday, November 30. The assault, dubbed "Dissuasion of Aggression," has claimed 311 lives so far, primarily combatants. The Syrian army confirmed the reports, acknowledging that "armed terrorist organizations" had penetrated significant parts of Aleppo's districts. Asaad Al Asaad / Sipa Press / Profimedia

Alep, al doilea oraș al Siriei, nu se mai află sub controlul regimului al-Assad (ONG)

Alep, al doilea oraș al Siriei, nu se mai află sub controlul regimului, pentru prima dată din 2011, a anunțat duminică un ONG, după o ofensivă fulger lansată de o coaliție de grupuri rebele conduse de islamiști, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Miercuri, combatanții rebeli au lansat o ofensivă împotriva forțelor regimului lui Bashar al-Assad, susținute de Rusia și Iran, în nord-vestul Siriei, cucerind zeci de orașe înainte de a ajunge la Alep, inima economică a țării, dominată de citadela sa istorică.

Începutul acestei ofensive a coincis cu intrarea în vigoare a unui armistițiu în Liban între Israel și Hezbollah, aliat al Siriei și Iranului.

În total, peste 330 de persoane au fost ucise, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), un ONG cu sediul în Marea Britanie care se bazează pe o vastă rețea de surse din Siria.

Aceste lupte sunt primele de o asemenea amploare din 2020 în Siria, unde războiul civil care a început în 2011, implicând beligeranți susținuți de diferite puteri regionale și internaționale și grupuri jihadiste, a lăsat o țară divizată în diferite zone de influență.

Cu sprijinul militar esențial al Rusiei și Iranului, regimul sirian a lansat în 2015 o contraofensivă care i-a permis să recâștige treptat controlul asupra unei mari părți a țării, iar în 2016 asupra întregului oraș Alep.

Gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) și aliații săi „controlează orașul Alep, cu excepția cartierelor controlate de forțele kurde. Pentru prima dată de la începutul conflictului în 2011, Alep nu mai este sub controlul forțelor regimului sirian”, a declarat duminică pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO.

“Fără nicio rezistență”

HTS, dominată de fosta ramură siriană a Al-Qaeda, și facțiuni rebele siriene, unele susținute de Turcia, lansaseră miercuri o ofensivă din regiunea Idlib, vecină cu Alep, ultimul lor bastion care scapă regimului.

Aceștia au intrat vineri în Alep și au cucerit sâmbătă cea mai mare parte a orașului „fără a întâmpina o rezistență semnificativă”, potrivit OSDO, ajungând în cetate și ocupând clădiri guvernamentale, închisori și aeroportul internațional.

Sâmbătă, ONG-ul a raportat raiduri aeriene rusești asupra Alepului, primele din 2016.

Rebelii au mărșăluit pe străzi, și-au arborat steagul în fața unei secții de poliție și au rupt un portret al lui Assad, potrivit imaginilor AFP.

Bashar al-Assad a declarat sâmbătă că țara sa este capabilă să „învingă teroriștii”.

Potrivit OSDO, rebelii au făcut progrese sâmbătă și în provinciile Idleb și Hama, preluând controlul a „zeci de localități strategice fără nicio rezistență”.

Armata siriană și-a intensificat desfășurarea în jurul orașului Hama, în centrul țării, a anunțat duminică OSDO.

Casa Albă a declarat că regimul sirian suferă consecințele „refuzului său” de a se angaja într-un dialog politic și ale „dependenței sale de Rusia și Iran”.

În ultimii ani, nord-vestul Siriei s-a bucurat de un calm precar sub o încetare a focului patronată de Moscova și Ankara, introdusă după o ofensivă a regimului în martie 2020.

Stare de asediu

Rebelii au introdus o stare de asediu de 24 de ore în Alep, până duminică la ora 17.00 (14.00 GMT), „pentru a asigura siguranța locuitorilor”.

„Liniile regimului s-au prăbușit într-un ritm incredibil, ceea ce a luat pe toată lumea prin surprindere”, a declarat Dareen Khalifa, un expert al International Crisis Group.

HTS și rebelii controlează mari părți din provincia Idlib, precum și părți din provinciile Alep, Hama și Latakia.

La rândul lor, kurzii sirieni au înființat o administrație autonomă cu o forță militară în zone extinse din nord-estul țării.

Armata turcă, care controlează mai multe zone din nordul Siriei după expulzarea forțelor kurde, a cerut vineri „încetarea” „atacurilor” asupra Idlib, în urma raidurilor ruse și siriene.

Început în 2011 după reprimarea brutală a manifestațiilor pro-democrație, războiul din Siria a făcut o jumătate de milion de victime.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.