Un cuplu de italieni au închiriat acum 2 luni un apartament pentru 4 zile / Turiștii, o familie de romi, nu au mai plecat de atunci / Poliția nu le poate face nimic, vecinii sunt îngroziți: ”Am aflat că le plătim și energia electrică, aruncă gunoaiele în curte”
Un cuplu de italieni din Padova obișnuia să închirieze un apartament în regim hotelier, pentru turiști. Asta până la începutul lunii octombrie, atunci când oaspeții nu a mai vrut să plece, după ce au plătit pentru cele 4 zile în care au stat acolo, scrie Corriere della Sera.
S-au intensificat în ultima perioadă, în Italia, cazurile în care chiriașii, fie pe termen lung, fie cei care se cazează pe termen scurt, refuză să plece, iar legea îi protejează în situația în care au copii mici.
”Mă simt ca într-un film, nu poate fi adevărat ce se întâmplă”. L.S. este proprietarul unui apartament la periferia Padovei. Sunt aici 70 de metri pătrați, e proaspăt restaurat, cu dormitorul mansardat, nu întâmplător B&b-ul se numește „La mansardă”.
Imediat ce a pus-o pe platformele online de închirieri pe termen scurt, în septembrie, au sosit clienții, toți turiști care vizitau Padova pentru câteva zile. Toți cu excepția ultimului, un cuplu care a spus că vine din Trento pentru o excursie de câteva zile și nu a mai plecat. De fapt, ei au adus o duzină de membri ai familiei, copii mici și alte rude care folosesc casa pentru spălat rufe, spălat, petreceri. „Un coșmar”, spune L.S.
Cuplul a rezervat casa pentru patru zile, la mijlocul lunii octombrie, online.
”Când au sosit nu ne-am alarmat, arătau ca o familie normală. Ne-au spus că vin din Trento și că vor apartamentul pentru a petrece câteva zile în Padova. După ce au trecut patru zile de ședere, au plătit cota prevăzută, dar nu au dat niciun semn că vor să plece”, spune proprietarul.
Și de acolo a început sentimentul că nu era vorba doar de a mai rămâne puțin.
„Când am insistat să părăsească apartamentul, pentru că trecuseră zilele convenite, ne-au și amenințat și insultat, spunând că au decis să ne ocupe casa și au adăugat că sunt „zingari”, și că legea ar fi de partea lor. De fapt, acum cred că sunt o familie de etnici romi”, spune italianul.
Această declarație a fost cea care a declanșat plângerea la carabinieri. O patrulă s-a prezentat la apartament la scurt timp după sesizarea proprietarului, încercând ore în șir să scoată afară familia, care se extinsese deja considerabil la câteva zile după cearta cu L.S.. Cuplul nu mai era singur, vecinii au declarat că au văzut câteva zeci de persoane care intrau și ieșeau, chiar și cu copii mici.
Încercarea poliției de a-i convinge să plece nu a fost în zadar: era o după-amiază de început de noiembrie și, după o jumătate de zi, ocupanții au părăsit casa. Pentru scurt timp, însă. În câteva ore cuplul a decis să se întoarcă, forțând lacătul de la ușa de la intrarea în condominiu și de la apartament, intrând imediat în posesia casei.
„Când carabinierii au reușit să-i facă să plece, am decis să schimbăm lacătul, pentru că eram speriați și ne-am dat seama că nu era o situație ușoară”, povestește L.S.
„Problema este că, câteva ore mai târziu, în acea noapte, nu numai că s-au întors, dar au făcut și racordarea ilegală la instalațiile de electricitate, apă și gaz ale celorlalți locatari. De atunci nu au mai plecat și, în ciuda plângerii la poliție, nu am mai putut face nimic. Poliția le-a explicat proprietarilor că o plângere nu este suficientă pentru a evacua o locuință, totul a fost raportat la Parchet și orice acțiune ulterioară depinde de autoritățile judiciare.
Vecinii sunt, de asemenea, șocați de întâmplare.
„În primul rând, suntem demoralizați. Să vedem această situație și să știm că poliția nu poate interveni este îngrijorător”, explică ei.
„Abia acum am aflat că le plătim și energia electrică și suntem șocați. Viața în clădire s-a înrăutățit mult: pe coridor este un du-te-vino constant, iar noaptea nu poți dormi din cauza zgomotului aproape insuportabil. Au făcut găuri în perete pentru a se conecta la electricitate și alte surse, lasă zeci de saci de gunoi plini în grădină, știind că oricum îi vom arunca. În plus, trântesc poarta cu o violență fără precedent, riscând să o spargă, și fac mizerie toată ziua”, explică vecinii, care acceptă să vorbească doar îndepărtându-se de ușa de la intrare, de teamă că noii chiriași i-ar putea auzi și i-ar putea lua ca țintă.
„Se organizează petreceri și întâlniri: sunt mulți copii – spun ceilalți chiriași – și acest lucru ne îngrijorează. Sperăm că serviciile sociale ale municipalității din Padova vor interveni, oferindu-le acestor persoane o altă oportunitate. Toată lumea trebuie să găsească o modalitate de a trăi, dar aceasta cu siguranță nu este cea potrivită”, spun vecinii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii