G4Media.ro

Cea mai recentă amenințare a lui Vladimir Putin la adresa NATO vine…

Sursa foto: Kremlin.ru

Cea mai recentă amenințare a lui Vladimir Putin la adresa NATO vine prin România (Newsweek)

Un lucru ciudat s-a întâmplat în România în drumul ei spre alte alegeri post-comuniste banale: O izbucnire bruscă a virusului populist de dreapta, determinată de o mega-mobilizare suspectă TikTok. În fundal, cu obișnuita negare implauzibilă, se poate distinge o umbră care seamănă mult cu președintele rus Vladimir Putin, scrie, într-un editorial publicat în ziarul american Newsweek, Dan Perry, fost editor pentru Orientul Mijlociu la Cairo și editor pentru Europa/Africa la Associated Press la Londra și fost președinte al Asociației presei străine din Ierusalim.

Editorialul, mai jos:

„Miza celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale de duminica viitoare este probabil cea mai mare din cei 35 de ani de la răsturnarea dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu în cea mai violentă dintre revoluțiile care au măturat comunismul în Europa de Est și au pus capăt Pactului de la Varșovia – un cutremur pe care Putin l-a descris drept o tragedie.

În cazul unei victorii a insurgentului ultranaționalist Călin Georgescu, aceasta ar putea marca o schimbare care să întoarcă România pe orbita Rusiei. Ar fi o lovitură uriașă pentru Uniunea Europeană și NATO – de care este sceptic, ca și colegii săi de drum. Deoarece România este un membru NATO esențial pentru furnizarea de ajutor Ucrainei vecine în apărarea sa împotriva agresiunii ruse, ar fi o veste teribilă pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Georgescu a declarat că amplasarea scutului antirachetă al NATO în România a fost o „rușine a diplomației”, că alianța nu va proteja membrii dacă sunt atacați de Rusia, că Putin este „un patriot” și că cel mai bun pariu al României a fost să urmeze „înțelepciunea rusă”. El spune că a văzut extratereștri și i-a etichetat, de asemenea, pe liderii pro-naziști ai României din cel de-al Doilea Război Mondial drept eroi naționali; în Europa de Est, care nu are aceeași problemă ca țările occidentale cu imigrația musulmană pe scară largă, dreapta schizofrenică nu a renunțat încă la antisemitism.

Georgescu a apărut de nicăieri pe 24 noiembrie pentru a ieși pe primul loc cu 22% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit numeroaselor analize, el a beneficiat de apariția bruscă, în zilele premergătoare alegerilor, a aproximativ 5.000 de conturi TikTok aparent coordonate în mesajele lor și atingând aproximativ 50 de milioane de impresii. Suspiciunea a căzut în mod firesc asupra Rusiei, iar chestiunea este în curs de investigare.

„O campanie de o asemenea ambiție este o premieră în România, nu doar ca buget, ci și ca organizare”, a declarat expertul în marketing digital Cristi Birta, care a estimat costul la 2 milioane de euro (aproximativ 2,1 milioane de dolari). Birta a spus că, deși este tentant să dăm vina pe Rusia și „există dovezi categorice în cazul altor țări”, este prea devreme să ne pronunțăm.

Rivala lui Georgescu în turul doi al alegerilor prezidențiale, primarul centrist al unui orășel, Elena Lasconi, nu dă dovadă de o asemenea circumspecție. „Dacă rămânem uniți, niciun robot rus de pe TikTok nu ne va învinge”, a declarat ea după votul parlamentar de duminică, al doilea din cele trei etape electorale. „Nu vom uita tancurile rusești care ne-au ocupat țara”.

„Aceste alegeri nu mai sunt despre partide, ci despre democrația românească și despre rămânerea în NATO și Uniunea Europeană”, a spus Lasconi. „Voi apăra independența țării noastre față de Rusia. Rusia nu a făcut niciodată nimic bun pentru România în istorie.”

Are dreptate. Rusia a presat mult timp România, așa cum a făcut cu toți vecinii săi, dintre care mulți au fost ocupați timp de decenii, fie ca „republici” constitutive ale Uniunii Sovietice (precum Ucraina), fie ca dominioane pe care sovieticii le-au controlat prin intermediul partidelor comuniste locale marionete (precum România). Uniunea Sovietică, printr-o înțelegere dubioasă încheiată în 1939 cu Germania nazistă, cunoscută sub numele de Pactul Molotov-Ribbentrop, a furat practic nord-estul țării, transmițând părți din acesta Ucrainei și creând cu restul republica falsă „Moldova”.

După război, a impus comunismul în ceea ce a mai rămas din România, precum și în Polonia, Ungaria și alte locuri. A fost un sistem contra-naturii, nereușind să recompenseze excelența în muncă (spre deosebire recompensarea excelenței în slugărnicie). Rezultatul a fost răspândirea sărăciei, a mizeriei și a opresiunii peste tot pe unde au călcat rușii, iar întreaga structură s-a prăbușit în urmă cu aproximativ 35 de ani, inclusiv în Rusia însăși, odată cu eliberarea Europei de Est și destrămarea Uniunii Sovietice.

Am locuit în România pentru câțiva ani la acea vreme și vă pot asigura că nu a existat nicio confuzie semnificativă în rândul oamenilor cu privire la daunele halucinante pe care Rusia le-a cauzat țării, regiunii și spiritului oamenilor din Siberia până în Slovacia, provocând moartea a nenumărate milioane de oameni. Prin urmare, a fost interesant pentru mine, într-o vizită în țară acum câteva săptămâni, să observ că se instalase o anumită confuzie.

Pe de o parte, a existat o oarecare nostalgie pentru comunism din partea celor pe care capitalismul i-a lăsat în urmă; nu te-ai îmbogățit, dar nici alții nu s-au îmbogățit,  așa că oamenilor le lipsea ceea ce noi înțelegem prin invidie umană. Pe de altă parte, a existat cunoscutul cocktail otrăvitor de nemulțumiri pe care americanii îl cunosc de la președintele ales Donald Trump: Elitele liberale nefaste vor să distrugă țara cu ideile lor că umanitatea este globală.

Al doilea element este legat de ultranaționalism – gândiți-vă la „America întâi” – și este o ironie a istoriei faptul că această toxină a fost cooptată de Putin, care nu este prieten cu nicio altă țară. Există două explicații pentru acest lucru.

În primul rând, mutația genei comuniste a lui Putin, care a fost inițial universalistă, este de fapt ultranaționalistă; mișcarea sa politică s-ar putea numi la fel de bine Make Russia Great Again (Fă Rusia măreață din nou), ea conținând întreaga supremație a albilor și creștină, atacurile la comunitatea gay și și la cea a liberalilor, împărtășite și de „suratele” furioase din Europa și din Statele Unite.

Cea de-a doua este mai subtilă. Putin vrea ca Rusia să fie mai mare decât Europa și, prin urmare, are nevoie ca aceasta să fie împărțită în țări mici și mijlocii. Cel mai bun mod de a realiza acest lucru este să alimenteze sentimentele împotriva Uniunii Europene oriunde poate. Astfel, în Germania, formațiunea de extremă dreapta Alternative fur Deutschland a promovat narațiuni aliniate Kremlinului. Se crede că Putin și-a trimis armatele de roboți în sprijinul Brexitului și al lui Marine Le Pen în Franța.

Și, bineînțeles, interferența Rusiei în alegerile din 2016 din SUA a amplificat retorica divizivă pentru a-l susține pe Trump. Trump poate nega acest lucru după bunul său plac; de asemenea, el poate susține că chinezii îi plătesc tarifele și că Mexicul va finanța un zid la frontieră.

Roboții lui Putin sunt, de asemenea, învinovățiți în general pentru faptul că referendumul din octombrie din Moldova privind oportunitatea aderării țării la UE a trecut la limită, cu 50,4 %. Maia Sandu, președintele țării, a acuzat „grupuri criminale” că au încercat să submineze procesul democratic prin campanii de dezinformare și scheme de cumpărare a voturilor, iar investigațiile au sugerat că 150.000 de persoane au fost mituite să voteze împotriva aderării la UE, existând suspiciuni de sprijin financiar rusesc.

Ei bine, Trump nu este un fan al UE, iar Trumpiștii vor fi tentați să-l susțină pe Georgescu; șuieratul său de câine călătorește pe lungimea lor de undă. Și au existat unele rapoarte tulburătoare despre întâlniri planificate cu candidatul ale unor persoane afiliate lui Trump. Americani, fiți atenți: Putin și lacheii săi nu vă sunt prieteni.

Sper ca românii să demonstreze că știu mai bine. Votul parlamentar din 1 decembrie a sugerat că o fac, doar cu greu: Partidele naționaliste care se inspiră din zeitgeistul Georgescu au câștigat aproximativ o treime din voturi; aceasta înseamnă că, la fel ca în Franța, partidele de centru-stânga și de centru-dreapta vor trebui să lase deoparte unele dispute meschine și să se unească pentru a ucide dragonul.

Tranziția democratică a României a fost turbulentă, marcată de scandaluri de corupție și de o luptă dificilă pentru alinierea la normele occidentale. Aderarea sa la NATO în 2004 și intrarea în UE în 2007 au fost considerate etape importante, dar au adus și așteptări de reformă pe care guvernele succesive s-au străduit să le îndeplinească. Cu toate acestea, PIB-ul pe cap de locuitor se apropie acum de 20 000 de dolari pe an și se dublează atunci când se ia în considerare costul vieții. Practic, a prins și a depășit vecini precum Grecia, care nu a suferit niciodată de comunism. Bucureștiul este un loc minunat de vizitat; zona rurală este spectaculoasă; direcția este clar ascendentă.

Contestarea acestei traiectorii duminica viitoare nu este un incident izolat, ci face parte dintr-o tendință globală. Apropierea României de Ucraina și rolul său în contracararea agresiunii ruse o fac o țintă deosebit de atractivă. Poate o considerați un loc îndepărtat, dar nu vă înșelați: Vechea teorie a dominoului a lui George Kennan se aplică în acest caz, iar dacă România se prăbușește, dominoul dumneavoastră ar putea fi următorul”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bun. De citit pentru cei ce inteleg ceea ce citesc. Tiktoktistii sa evite, o sa-i bage-n ceata.