Istoria surprinzătoare a loviturilor de stat și a legilor marțiale din Coreea de Sud
Coreea de Sud a fost guvernată în mod democratic doar din 1988, cu o istorie anterioară de regimuri militaro-autoritare care datează din timpul războiului din Coreea, iar intervenția militară în afacerile civile rămâne un subiect delicat în această țară, scrie The Guardian, care a realizat un inventar al loviturilor de stat, după ce președintele Yoon Suk Yeol a declarat în urmă cu o zi legea marțială.
În timpul dictaturilor care au apărut pe măsură ce țara se reconstruia după distrugerile provocate de războiul din Coreea din 1950-1953, liderii au proclamat ocazional legea marțială, care le-a permis să plaseze soldați de luptă, tancuri și vehicule blindate pe străzi sau în locuri publice pentru a preveni demonstrațiile antiguvernamentale.
Astfel de scene sunt inimaginabile pentru mulți astăzi.
Dictatorul Park Chung-hee, care a condus Coreea de Sud timp de aproape 20 de ani înainte de a fi asasinat de șeful spionajului în 1979, a condus câteva mii de soldați în Seul în primele ore ale zilei de 16 mai 1961, în prima lovitură de stat reușită din țară.
În timpul guvernării sale, a proclamat ocazional legea marțială pentru a reprima protestele și pentru a închide gura criticilor.
La mai puțin de două luni după moartea lui Park Chung-hee, generalul-maior Chun Doo-hwan a condus tancuri și trupe în Seul, în decembrie 1979, în cea de-a doua lovitură de stat reușită din țară.
În anul următor, el a orchestrat o represiune militară brutală împotriva unei revolte pro-democrație în orașul Gwangju din sud, ucigând cel puțin 200 de persoane.
În vara anului 1987, protestele masive de stradă au forțat guvernul lui Chun să accepte alegeri prezidențiale directe.
Aliatul său din armată, Roh Tae-woo, care se alăturase loviturii de stat a lui Chun din 1979, a câștigat alegerile desfășurate mai târziu în 1987, în mare parte datorită voturilor împărțite între candidații opoziției liberale.
Doar după învestirea lui Roh la 25 februarie 1988, după 40 de ani sub diferite forme de guvernare militară-autoritară, și cu adoptarea celei de-a cincea constituții la acel moment a devenit Coreea de Sud cea de-a șasea republică democratică actuală.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.