G4Media.ro

Cristian Preda compară decizia CCR de prelungire nelimitată a mandatului Iohannis cu…

Sursa foto: Cristian Preda / Facebook

Cristian Preda compară decizia CCR de prelungire nelimitată a mandatului Iohannis cu decizia Curții din 1996 care i-a permis lui Iliescu să candideze pentru al treilea mandat

Politologul Cristian Preda și fost europarlamentar (PPE, 2009-2019) compară decizia CCR de prelungire nelimitată a mandatului Iohannis cu decizia Curții din 1996 care i-a permis lui Iliescu să candideze pentru al treilea mandat.
Preda amintește că judecătorii Curții Constituționale nu i-au dat un termen fix guvernului de a stabili un calendar pentru alegerea unui nou președinte, ci președintele Iohannis poate rămâne în funcție și ani de zile dacă alegerile nu sunt organizate între timp.
Preda susține că CCR a ignorat articolele din Constituție care arată că durata unui mandat este de 5 ani iar acest termen se poate prelungi în caz de catastrofă sau război.
  • ”Decizia CCR de ieri nu dă un termen guvernului pentru stabilirea unui calendar în vederea alegerii unui alt președinte. Dacă guvernul va fixa acest scrutin peste 3 ani, de pildă, KWI mai rămâne în post încă 3 ani. De fapt, CCR a ignorat articolele din Constituție care vorbesc despre durata mandatului (5 ani) și despre cazurile în care cei 5 ani se pot prelungi (fie război, fie catastrofă). A luat în seamă doar articolul care precizează că un președinte nou ales nu intră imediat în pâine, ci atunci când se încheie mandatul celui ales cu 5 ani înaintea sa. Ne-am întors în 1996, când CCR refuza să accepte că Ion Iliescu fusese ales deja de două ori și îi dădea dreptul să facă un al treilea mandat”, a scris Cristian Preda pe Facebook.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Da! Personal, imi plac ultimele articole-analiza (ieri si azi) ale lui Tolo in HN. Incep sa am sentimente/banuieli cumplite vis a vis de tot ceea ce se intampla, incep sa cred ca totul a fost pus la mezat pentru putere mai mult „local” si nu „extern”…Nici-n „hibrid” n-ar fi reusit in halul asta fara ticalosia fara margini autohtona.

    • Evident, as spune ca in masura covarsitoare este vorba de local.
      Acest CG nu a crescut pe sub radar, a zburat tot timpul in bataia radarului , al tuturor autoritatilor responsabile, servicii, politie, justiție, toate pastorite de Johannis. Dupa reteta lui Erdogan se foloseste de toti acesti extremisti si nostalgici spre a bara accesul unora care chiar ar putea sa faca ceva reforme spargand aceasta cupola de putere sub care traim din 1990.
      Aur a zburdat pe sub radar tot asa dupa ce la europarlamentare USR a amenintat sistemul ( AUR a crescut de la 0,9% in septembrie la locale la vreo 9% in noiembrie la parlamentare!!) Acum pericolu cel mare nu a fost CG care putea fi invalidat daca castiga pe motiv de finantare, ci Lasconi asa nestiutoare cum e , dar care ar fi putut reseta sistemul incepand cu capetele responsabile din servicii care miercuri ne-au servit toate informatiile ( au o intreaga divizie pentru apararea constitutiei platita cu bani grei)
      Pariem ca in afara de plevusca neolegionara ancheta nu va merge mai departe!

  2. Ccr a facut praf alegerile prin suspendarea Sosoacei. Maine am fi avut un tur doi intre Ciolac si Lasconi cu un câștigător previzibil.

  3. Imaginat-va ca Johannis nu ar vrea sa renunte la putere. Cam asa s-ar proceda.

  4. L-ai fi vrut pe Ciolacu interimar, Preda ? Înseamnă că nu știi că sunt făcuți din aceeași făină. Apoi, cum ar putea ajunge Ciolacu premier dacă ar fi fost președinte interimar ? Ar fi trebuit să-și jure credință sieși ? Așa toate sunt lalocul lor, georgeștii sunt în parlament și toată lumea e mulțumită.