G4Media.ro

„Această istorie nu se poate rezuma pe TikTok!” Un challenge din viața…

„Această istorie nu se poate rezuma pe TikTok!” Un challenge din viața reală: ce au însemnat primii 35 de ani de libertate în România

La 35 de ani de la căderea comunismului, în centrul Bucureștiului se strigă din nou “Libertate”. Ceea ce credeam că ne este un dat e deodată negociabil, iar societatea e mai bulversată ca oricând. Avem pe de o parte generații de români a căror amintire din frigul comunismului e încă vie. Pe de altă parte, există și nostalgici, dar și generații care au respirat aerul libertății încă din prima zi. Peste toate astea, rețelele sociale, în care fiecare bulă are adevărul ei.

Cum putem opri zgomotul și cum putem avea o imagine mai clară despre identitatea noastră? Edmond Niculușcă, fondator ARCEN și co-fondator al stabilimentului creativ Casa Mița Biciclista, ne invită la expoziția „Țara din care venim. Primii 35 de ani.” In doar 10 zile de la deschidere, peste 550 de vizitatori au venit să o vadă.

Este o plimbare prin trecutul recent al României, cu bune sau cu rele, dar oricum, cu libertate.

De ce tragem linie după 35 de ani? La ce concluzii am ajuns?

După 35 de ani de la Revoluție, putem spune că am ajuns în cel mai bun punct al istoriei noastre. Avem o primă generație de tineri, născuți după anul 2000, care au votat, care au integrat deplin libertatea și valorile europene pe care noi a trebuit să le învățăm. Sunt tineri care nu își imaginează România altfel, nu-și imaginează o Românie în afara Uniunii Europene sau NATO, nu-și imaginează că ar putea să nu mai fie liberi, să nu mai poate spune ce gândesc, ce cred, ce simt sau cine sunt ei cu adevărat.

Din păcate, după 35 de ani de la Revoluție, avem și o Românie uitată, o Românie care a așteptat mult de la politicieni, iar ei nu au livrat nici pe departe ceea ce așteptau oamenii să primească.

Votul acesta e o palmă dată clasei politice. E și efectul distrugerii sistematice a educației, e și rezultatul lipsei de profesionalism și a lipsei de meritocrație din societatea noastră. Toate astea au devenit vulnerabilități majore în fața Rusiei. Și iată-ne, după 35 de ani, în cel mai periculos punct istoric.

Nu-mi imaginam că expoziția „Țara din care venim. Primii 35 de ani” va fi deschisă într-un asemenea context.

Fiecare generație a spus despre ea că este “de sacrificiu”. Ce părere ai despre generația post 90- generația ta! Ce a sacrificat ea?

Generația mea nu cred că a fost de sacrificiu. Sunt născut în 1990. Suntem printre beneficiarii deschiderii societății, integrării în UE și NATO. Sunt parte dintr-o generație care și-a asumat lucruri și care a văzut și greul tranziției, drumul României postcomuniste și șansa extraordinară a împlinirii visului european.

Nu cred că faci lucruri mari fără să sacrifici alte lucruri. Dar șansa libertății, șansa de a fi un om liber e ceva extraordinar. Orice merită sacrificat ca să fim liberi. Nu pot spune că am sacrificat ceva. A fost un drum plin de obstacole până aici, au fost grei anii 90, dar iată-ne aici.

Care este firul narativ al expoziției “Țara din care venim. Primii 35 de ani”? Ce v-ați dorit să le arăți oamenilor?

Expoziția răspunde la întrebarea ”Ce ne-a adus libertate?”. Ori ne-a adus, îmi vine să zic, TOTUL. În primul rând ne-a dat șansa să nu mai mințim! Să fim cine suntem! Să spunem ce gândim, să putem să nu fim de acord cu ceilalți. Ne-a adus șansa să putem face alegeri pentru viața noastră.

Vrem să le arătăm că acest drum, deși greu, deși lung, deși plin de piedici, a fost un drum care a meritat. Repet și repet, niciodată nu ne-a fost mai bine, oricâte greutăți și inegalități sunt. Și oricât de disfuncționale sunt multe lucruri. Suntem într-un moment în care putem repara lucruri și avem libertatea să facem asta.

Am vrut să le arătăm și o serie de povești personale, unele pline de greutăți, altele pline de curaj, altele care au prețuit prietenia și solidaritatea în vremuri grele. Sunt 250 de imagini de arhivă, sunt peste 10 scenografii care ne întorc în timp și ne dau măsura schimbărilor pe care le-am traversat, avem un video emoționant despre protestele generației noastre care cu siguranță le dă curaj celor care astăzi se tem. Cred că și aceste proteste arată gradul de sofisticare al societății și conectarea ei cu Vestul. Eu sper că avem anticorpi la ceea ce se petrece. Sunt încă optimist că vom trece cu bine peste acest cutremur politici și social.

E o expoziție apăsătoare pe alocuri, dar la final, răsufli ușurat și poți spune că am ajuns unde trebuia să ajungem.

Am și scris în textul curatorial că „dedicăm această expoziției tuturor celor care au îndrăznit. Iubirea noastră către ei se îndreaptă”. Trebuie să-i iubim pe toți cei care au avut curajul să ne pregătească viața pe care o trăim.

Care este cel mai important punct în care am evoluat România? Ce facem bine după 35 de ani?

Cel mai important moment este integrarea în NATO și Uniunea Europeană. Nu există nimic mai bun ca asta. Și văd și în aceste zile, că ne asumăm asta.

Și asta cred că e bine și pentru partenerii și aliații noștri.

Expoziția invocă un activism al memoriei. Crezi că odată cu bunăstarea, oamenii au uitat de unde am plecat în ‘89? E nevoie sa ne reamintim chiar și după 35 de ani răul, ca să înțelegem binele?

E nevoie să ne cunoaștem trecutul recent ca să navigăm în prezent. Nu e doar rău în acest drum, sunt multe momente luminoase, pline de entuziasm și de solidaritate.

Dar da, trebuie să ne amintim constant că libertatea nu cade din cer. Ea se apără, se exersează, e fragilă. Nu a fost mereu așa cum e azi.

Cum vezi tu democrația și statul democratic? Cum vezi România peste 35 de ani?

Deși spun că sunt optimist, mă tem pentru viitorul democratic al României. E foarte important să privim spre cei care vor altceva, spre cei mai dezamăgiți dintre noi, spre instituțiile disfuncționale, spre educație. Trebuie reașezată meritocrația la locul ei. Trebuie să înțelegem nemulțumirile, fricile și tensiunile și să începem să le rezolvăm.

Cum reușești să rezumi ultimii 35 de ani pe Insta sau TikTok, în marea de dezinformare?

Nu pot fi rezumați. Vă aștept la expoziție! Avem 600 de mp de istorie recentă. E impresionant.

Expoziția „Țara din care venim. Primii 35 de ani.” are loc la Mița Biciclista Stabiliment Creativ, str. Biserica Amzei 9, București.  Biletele sunt disponibile pe https://lamitabiciclista.iabilet.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează