G4Media.ro

China deschide calea unei relaxări a politicii monetare în 2025, pentru a-și…

sursa foto: Pixabay.com

China deschide calea unei relaxări a politicii monetare în 2025, pentru a-și susține economia

Liderii politici ai Chinei, inclusiv președintele Xi Jinping, au anunțat luni că doresc să „relaxeze” politica monetară a țării anul viitor, într-un moment în care Beijingul încă încearcă să stopeze încetinirea celei de-a doua economii a lumii, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Această schimbare în retorica oficială dă tonul cu puțin timp înainte de o conferință economică majoră în această săptămână, care ar putea prezenta noi măsuri de sprijin.

Anunțul are loc, de asemenea, cu o lună înainte ca Donald Trump să revină la Casa Albă, unde a amenințat că va crește tarifele americane la exporturile chineze, cu riscul de a submina un motor crucial al creșterii economice chineze.

Cei 24 de membri ai Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist, principalul organism decizional, s-au reunit luni pentru a „analiza și studia” măsurile economice care vor veni în 2025, potrivit agenției de presă de stat China News.

„Trebuie să stimulăm viguros consumul, să îmbunătățim eficiența investițiilor și să extindem în mod cuprinzător cererea internă”, au declarat oficialii.

„Anul viitor, ar trebui (…) să implementăm o politică fiscală mai proactivă și o relaxare adecvată a politicii monetare”, au insistat aceștia.

Este pentru prima dată când membrii Biroului Politic folosesc acest termen din 2011, potrivit experților de la SG Markets.

Această schimbare de ton a provocat euforie pe piețe, care așteptau orice semnal de sprijin economic sporit din partea Beijingului: pe bursa din Hong Kong, indicele Hang Seng a crescut cu aproximativ 3% cu puțin timp înainte de închidere.

Această evoluție „arată că guvernul recunoaște urgența provocărilor economice cu care se confruntă China”, potrivit SG Markets.

Spectrul deflației

Într-adevăr, a doua economie a lumii încearcă în continuare să scape de spectrul deflației, declanșat de o criză imobiliară gravă și de niveluri de consum mult sub cele înregistrate înainte de pandemie.

De câteva luni, Beijingul a intensificat planurile de stimulare a economiei, inclusiv reducerea ratelor dobânzilor și creșterea plafonului de îndatorare pentru administrațiile locale.

În octombrie, banca centrală a anunțat, de asemenea, reducerea a două rate cheie ale dobânzii la niveluri minime istorice.

Dar aceste măsuri se străduiesc să producă rezultate semnificative, după cum reiese din ultimul indice lunar al prețurilor de consum publicat luni, care a fost sub estimări.

Potrivit Biroului național de statistică (BNS), indicele prețurilor de consum, un barometru al vitalității consumului gospodăriilor și al activității economice, a crescut cu doar 0,2 % în noiembrie, comparativ cu 0,3 % în octombrie.

Mulți economiști consideră că este necesară o stimulare fiscală mai directă, care să vizeze sprijinirea gospodăriilor pentru a stimula consumul intern.

Luni, China a primit, de asemenea, liderii mai multor organizații economice multilaterale majore la o reuniune la Beijing numită „Dialogul 10+1”.

Printre participanți s-a numărat șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, care a declarat în octombrie că, în absența unor reforme majore, creșterea economică chineză ar putea scădea „mult sub” 4%.

Reuniune importantă așteptată miercuri

Reuniunea Biroului Politic a avut loc în vederea pregătirii Conferinței Centrale privind Munca Economică, principala reuniune în cadrul căreia sunt stabilite, în general, obiectivele de creștere.

Această conferință, care urmează să înceapă miercuri, potrivit Bloomberg, ar putea dezvălui noi măsuri de stimulare economică, inclusiv de politică monetară, chiar dacă investitorii și experții rămân prudenți cu privire la amploarea acestora.

„Așteptările noastre sunt scăzute, chiar dacă există speranțe exagerate din partea piețelor”, subliniază Ting Lu, economist la Nomura.

Deși China ar putea reduce în continuare ratele dobânzilor anul viitor, „chiar dincolo de 0,4%, cât ne așteptăm”, „este puțin probabil să reducă ratele la fel de agresiv” cum a făcut-o în trecut în fața crizei financiare globale, spune Julian Evans-Pritchard de la Capital Economics.

În opinia sa, cheltuielile bugetare anticipate par „insuficiente pentru a aduce o redresare semnificativă”.

Luni, membrii Biroului Politic au solicitat, de asemenea, o intensificare a luptei împotriva corupției în țară, cu mecanisme mai puternice pentru „consolidarea mecanismului de investigare și tratare a practicilor nesănătoase și a corupției”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...