Studiu: Cazuri în creștere de cancer tiroidian, în special în rândul fetelor între 15 și 19 ani / 95% dintre pacienți sunt vindecați dacă boala e identificată la timp
În ultimii 30 de ani, în Europa, cazurile de cancer tiroidien au crescut dramatic. Nu numai în rândul adulților, ci și în rândul copiilor și adolescenților. Cifrele cresc predominant în rândul populației feminine din grupa de vârstă 15-19 ani, iar experții vorbesc despre o urgență care trebuie monitorizată, notează Corriere della Sera.
„Scopul nu este însă să ne speriem, ci să informăm pentru a ajunge la un diagnostic precoce care nu numai că salvează vieți, dar implică și terapii mai puțin invazive”, spune Claudio Spinelli, profesor de chirurgie pediatrică și infantilă la Universitatea din Pisa.
”În cazul glandei tiroide, aceasta înseamnă conservarea cel puțin a unei părți a unui organ pe cât de mic, pe atât de fundamental, deoarece secretă hormoni indispensabili pentru îndeplinirea regulată a multor funcții ale organismului nostru”, spune medicul.
Spinelli a dedicat o carte acestui subiect (Il carcinoma della tiroide dopo Chernobyl e Fukushima, Pisa University Press editions, semnată împreună cu colegii Marco Ghionzoli și Zinaida Sinila) în care adună statistici și caută explicații.
În fiecare an, în Italia, aproximativ 12.200 de persoane (3.500 bărbați și 8.700 femei) se îmbolnăvesc de carcinom tiroidian, care afectează din ce în ce mai mult și adolescenții înainte de vârsta de 20 de ani. Cele mai afectate sunt femeile tinere (sub 40 de ani) printre care acest cancer este cel mai frecvent după cancerul de sân.
Explicația acestui „boom” al cazurilor la adulți este legată în mare măsură de verificările efectuate adesea pentru alte patologii, cum ar fi ecocolordopplerul pentru evaluarea vaselor de sânge supra-aortice, în care se întâlnesc întâmplător nodulii mici, puțin agresivi (în principal micro-carcinoame cu un diametru mai mic de un centimetru) care sunt ușor vindecabili, atât de mult încât se poate vorbi de vindecare completă la aproape 95 % dintre pacienți.
„Mai multe studii au arătat că majoritatea nodulilor, mici și asimptomatici, ținuți sub control mai mult de cinci ani se dovedesc în cele din urmă a fi neamenințători (atât de mult încât se poate vorbi de diagnostice „superflue”)”, explică Paolo Miccoli, profesor de chirurgie generală la Universitatea din Pisa: sunt foarte puțin susceptibile de a crea probleme de sănătate persoanelor în cauză și cu atât mai puțin susceptibile de a le provoca decesul”.
Cu toate acestea, lucrurile stau altfel atunci când ne uităm la datele privind copiii și tinerii: cazurile din Italia, începând din 2005, au crescut cu 3 % în fiecare an (în special în regiunile centrale, unde incidența este de patru ori mai mare decât în sud), iar în ultimul deceniu creșterea a fost mai mare decât în orice altă țară europeană.
Există mai multe motive, dintre care unele nu au fost încă înțelese, răspunde Spinelli.
Radiațiile ionizante de la explozia nucleară de la Cernobîl din 1986 și cea (mult mai departe de noi) de la Fukushima din 2011, joacă cu siguranță un rol, dar nu sunt suficiente pentru a explica această creștere.
”La Cernobîl, după explozie, cazurile de neoplazii tiroidiene au crescut de zece ori: astăzi, însă, în Ucraina și Belarus incidența este mai mică decât aici”, apreciază medicul.
Alte cauze se regăsesc în substanțele emise de vulcani (în apropiere de Etna, incidența tumorilor tiroidiene a crescut simțitor) și în cele poluante datorate industriei, traficului (dioxine, sulf, PFAS sau substanțe perfluoroalchilice sau substanțe conținând metale grele) sau microplastice.
„Toate aceste elemente au o acțiune asemănătoare estrogenilor, similară hormonilor”, subliniază Miccoli, „ele atacă receptorii glandelor și stimulează proliferarea lor. Organismul fetelor tinere este mai sensibil la stresul hormonal: de aceea ele sunt cele mai afectate de această tumoare”.
În lumina acestor date, este bine să acordăm atenție posibilelor semnale de alarmă chiar și la adolescenți: un nodul pe care îl simți între degete dacă îți atingi gâtul sau o umflătură nedureroasă care apare în gât și devine din ce în ce mai mare, nu trebuie neglijate. Este suficientă o ecografie pentru a vedea noduli chiar și foarte mici, pentru a-i măsura cu precizie și a stabili natura lor benignă sau malignă. Examenul cel mai potrivit pentru a verifica prezența unei tumori, în sfârșit, este aspirația cu ac: cu un ac fin și sub ghidaj ecografic, câteva celule din nodul sunt aspirate și analizate la microscop. „Și dacă se detectează într-adevăr o tumoră în stadiu incipient, pacientul poate fi supus unei chirurgii conservatoare cu păstrarea unui lob tiroidian, ceea ce este deosebit de important la tineri”, conchide Spinelli.
Cancerele tiroidiene la copii pot fi prevenite prin evitarea expunerii copiilor la radiații atunci când acestea nu sunt strict necesare, adică prin reducerea la minimum a tomografiei computerizate și a radiografiilor și mai ales prin evitarea deficitului de iod pentru a permite glandei să funcționeze la maximum.
Un alt factor de risc stabilit pentru carcinomul tiroidian este expunerea la radiații, motiv pentru care este mai frecvent la persoanele care au suferit radioterapie în zona pieptului și gâtului pentru alte afecțiuni maligne anterioare.
„La cei care au fost diagnosticați cu cancer în copilărie sau adolescență și au trebuit să facă radioterapie în zonele apropiate glandei tiroide, glanda trebuie ținută sub control”, explică Marta Podda, specialist în Pediatrie Oncologică la Fondazione IRCCS Istituto Nazionale Tumori di Milano.
„La cinci ani de la terminarea tratamentului, trebuie efectuată o examinare anuală, palparea gâtului și ecografie tiroidiană. Și trebuie continuat toată viața, deoarece riscul poate rămâne ridicat chiar și după decenii. Fără a crea o anxietate nejustificată pacientului, deoarece este o tumoră care se vindecă doar cu îndepărtarea a jumătate din glanda tiroidă afectată”.
Cu toate acestea, nu toți nodulii tiroidieni ascund forme de cancer. Dimpotrivă, ei sunt adesea un semn al așa-numitei hiperplazii tiroidiene, o formă benignă de creștere glandulară. Se estimează că mai puțin de 5% dintre nodulii tiroidieni ascund de fapt o tumoare.
În majoritatea cazurilor, tumorile tiroidiene cresc foarte lent și sunt recunoscute accidental în timpul examinărilor cu ultrasunete ale gâtului efectuate pentru alte probleme sau prin evidențierea unui nodul palpabil. Există mai multe tipuri de cancer tiroidian: diferențiat, medular și anaplastic. Tumorile diferențiate (care la rândul lor includ formele papilare și foliculare) reprezintă aproximativ 90-95% din cazuri și sunt cele „bune”, în timp ce formele medulare și mai ales anaplastice (foarte rare: reprezintă aproximativ 1% din cazurile noi pe an) sunt mai agresive, cresc rapid și pot da metastaze la distanță.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank