G4Media.ro

Fostul ministru de externe al Germaniei de Est, Markus Meckel, vine la…

Markus Meckel FOTO Wiliam Totok

Fostul ministru de externe al Germaniei de Est, Markus Meckel, vine la Timișoara pentru evenimentele de celebrare a 35 de ani de la Revoluție

„Revolta populară din Timișoara din 1989, căderea comunismului și schimbările de regim în Europa Centrală și de Est” este titlul conferinței internaționale care va avea loc sâmbătă, 14 decembrie, la Centrul Reformat “Noul Mileniu” din cartierul Fabric. Markus Meckel, ultimul  ministru de externe al RDG, președintele Ungariei, fostul președinte al României Emil Constantinescu sau Eric Patterson – președintele Fundației Victimelor Comunismului din Washington, sunt printre cei care vor vorbi la eveniment.

„Noi avem o tradiție de a invita personalități marcante, istorice, implicate în procesul de schimbare de regim în Europa Centrală și de Est. Anul acesta, cu ocazia aniversării a 35 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, ne-am gândit să organizăm o conferință internațională în care să discutăm despre ce s-a întâmplat după 1989 în România și în celelalte țări care au pășit pe calea democrației, analizând evenimentele din perspectivă istorică. Avem onoarea să-l avem alături de noi pe fostul președinte Emil Constantinescu, precum și pe domnul Mircea Dinescu, un erou important al Revoluției Române. Un alt invitat de marcă este domnul Markus Meckel, ultimul ministru de externe al RDG, care, în urmă cu 35 de ani, a ținut legătura cu László Tőkés. Printre invitații pe care vreau să-i evidențiez se numără și Eric Patterson, președintele Fundației Victimelor Comunismului din Washington, o fundație care urmărește situația din fostele țări comuniste. Va fi foarte interesant să vedem cum percepe acesta ceea ce se întâmplă acum în România”, a declarat Toró T. Tibor, președintele Fundației Integratio, unul dintre organizatorii conferinței.

Cine este Markus Meckel

Markus Meckel (73 de ani) a fost ministru de Externe în singurul guvern ales liber al Republicii Democrate Germane şi preşedintele Consiliului Fundaţiei Federale de Studiere a Comunismului în RDG.

Markus Meckel, teolog şi politician, este unul dintre cei mai vajnici opozanţi germani ai regimului comunist din fosta Republică Democrată Germană. Meckel s-a opus acestui regim: predicile sale s-au transformat în discursuri politice, pentru că, în ’89, a fondat Partidul Social Democrat (SPD), a participat la primele proteste masive de stradă pentru liberare și a fost martor al căderii Zidului Berlinului.

În iulie ’89, l-a cunoscut pe László Tökés, cei doi având discuţii lungi despre situaţia din România.

Markus Meckel a fost penultimul ministru de Externe în singurul guvern ales liber al RDG, contribuind la reunificarea celor două Germanii. Ar putea fi considerat ultimul, ţinând cont că funcţia sa a fost preluată, între 20 august şi 2 octombrie 1990, de premierul de atunci al RDG-ului, Lothar de Maizière.

Meckel şi-a continuat activitatea politică şi, timp de 20 de ani a fost deputat al Bundestag-ului, preşedinte al Comitetului Politic al Adunării Parlamentare NATO, a primit numeroase decoraţii, iar printre atribuţiile de politician, grija pentru memoria trecutului şi pentru condamnarea comunismului a fost permanentă. În prezent, este preşedintele Consiliului Fundaţiei Federale de Studiere a Comunismului în RDG şi continuă să ţină seminarii, peste tot în lume, despre grozăviile regimului trecut. Recent, s-a oprit în România pentru o dezbatere despre comunismul în Europa

Conferința de la Timișoara

Conferința „Revolta populară din Timișoara din 1989, căderea comunismului și schimbările de regim în Europa Centrală și de Est”, de sâmbătă, 14 decembrie, va începe la ora 10.00 cu panelul „Percepția actuală a schimbărilor de regim în lumina transformărilor (noi) europene”, la care sunt invitați Emil Constantinescu, Marek Mutor (președinte al Platformei Memoriei și Conștiinței Europene), Bodó Barna (politolog, publicist, cadru universitar), Eric Patterson (președintele Fundației Victimelor Comunismului, Washington).

La ora 11:45 începe „Rolul bisericilor în schimbarea de regim și în destrămarea comunismului”, cu Markus Meckel, Kiss-Rigó László (episcop romano-catolic de Szeged-Csanád), Fabinyi Tamás (episcop al Bisericii Evanghelice din Ungaria), Klaas Eldering (teolog-pastor, Biserica Protestantă Olandeză).

De la ora 13:30 este progmarată conferința „Schimbarea de regim în România, evoluția relațiilor româno-maghiare”, cu Mircea Dinescu, Boros Zoltán (fost redactor-șef al Emisiunii Maghiare a Televiziunii Române), Florian Mihalcea (președintele Societății Timișoara), Tófalvi Zoltán (istoric, jurnalist), Kincses Előd (avocat, fost reprezentant legal al lui László Tőkés).

Intrarea este liberă, iar limbile oficiale ale evenimentului vor fi româna, maghiara și engleza, fiind asigurată traducere simultană prin căști.

Conferința va fi urmată, la ora 19:00, de o Gală festivă dedicată celei de-a 35-a aniversări a revoltei din Timișoara. Printre cei care vor lua cuvântul se numără Tamás Sulyok (președintele Ungariei), Emil Constantinescu, Dominic Fritz, primarul Timișoarei și László Tőkés.

Evenimentele dedicate celebrării a 35 de ani de la revolta populară din Timișoara sunt Fundația Integratio din Timișoara, Consiliul Național Maghiar din Transilvania, Parohia Reformată „Noul Mileniu” și Parohia Reformată Centrală din Timișoara.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează