SURSE Care sunt numele vehiculate pentru posturile de viceprimari în București. Negocierile, la pachet cu funcțiile de city manager prefect
Posibila candidatură a primarului general la președinție găsește Primăria Capitalei fără cei doi viceprimari, în condițiile în care unul dintre ei va avea un rol cu greutate în a asigura conducerea Primăriei Capitalei, cel puțin în perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Primarul general nu-și pierde mandatul dacă va candida la Președinția României, el va demisiona doar dacă va fi ales. Pe perioada în care candidează, Nicușor Dan își poate delega atribuțiile unui viceprimar, poziție care în momentul acesta nu este ocupată de nimeni.
Partidele și-au desemnat de principiu candidații pentru funcția de viceprimar, însă pot apărea modificări. Aceștia sunt Stelian Bujduveanu de la PNL, Lucian Judele – USR, iar PSD urmează să decidă. Dintre aceștia ar trebui ca primarul general Nicușor Dan, independent, dar susținut de USR, să aibă un cuvânt de spus cine să fie înlocuitorul său.
Potrivit unor surse politice, pentru ca toate partidele să fie reprezentate la nivel instituțional, PSD, USR și PNL vor avea de stabilit între 4 poziții: doi viceprimari, prefectul care poate fi în continuare de la PSD, și poziția de City Manager.
Viceprimarii sunt propuși și aleși de partidele care alcătuiesc Consiliul General, constituit recent, în 29 octombrie. Din cauza timpului scurt, a incertitudinii politice, dar și a lipsei unei majorități clare la București, alegerea viceprimarilor a fost amânată până în prezent. Și va rămâne o incertitudine până la formarea Guvernului și desemnarea prezidențiabilului din partea partidelor pro-europene, spun surse politice, ceea ce înseamnă sfârșitul acestei săptămâni.
Viceprimarii trebuie votați de o majoritate politică, care în prezent nu s-a format la nivelul Bucureștiului, din cauza fragmentării votului. În Consiliul General au intrat 8 partide, iar forțele de dreapta au o majoritate instabilă de 28 de voturi, în cazul în care s-ar coaliza USR – 13 mandate, PNL – 7 mandate, REPER – 4, Forța Dreptei – 2 și PMP – 2. În partea celalată ar rămâne 27 de voturi: PSD-16 mandate, PUSL – 6 și AUR – 5, însă calculele nu sunt atât de simple. La ultima ședință de consiliu, în lipsa unui angajament ferm, PMP care are 2 mandate a înclinat balanța, iar forțele de dreapta nu au mai avut majoritate.
De aceea, există discuții pentru o majoritate a forțelor pro-europene și la București, iar în Consiliul General al Municipiului București, aceasta să fie asigurată de PSD, care are cele mai multe mandate, USR, al doilea partid ca număr de voturi obținute și PNL, al treilea. Ar rezulta 36 de voturi din 55.
În varianta unei candidaturi a primarului general la prezidențiale, funcția de viceprimar a devenit cu atât mai importantă întrucât unul din cei doi va fi desemnat de Consiliul General să exercite primul calitatea de înlocuitor de drept al primarului, pe perioada campaniei și apoi, dacă este ales, până la organizarea alegerilor locale anticipate.
Următoarea ședință a CGMB ar trebui să aibă loc pe 20 decembrie, însă nu pot fi aleși viceprimarii, în lipsa comisiilor de specialitate constituite la nivelul CGMB, iar o posibilă alegere a acestora ar putea avea loc după Anul nou, au mai declarat pentru G4Media surse politice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank