Turismul stomatologic, în scădere: ”S-au dezvoltat foarte bine pe partea turismului medical și alte țări cum e Turcia, Ungaria..” / ”Majoritatea pacienților care vin din străinătate sunt români plecați la muncă afară”
Turismul medical, implicit cel dentar, a fost într-o permanentă ascensiune din 2007, din momentul aderării la Uniunea Europeană, iar granițele au fost deschise pentru libera circulație în spațiul european, însă cifrele încep să scadă, relatează Agenția de presă Rador, care citează Radio Târgu Mureș.
Prețurile mult mai mici la tratamentele stomatologice, dar și timpul redus pentru efectuarea lucrărilor dentare i-au atras pe mulți străini în România, inclusiv la clinici mureșene. De asemenea, materialele dentare sunt toate din import iar tehnologia și aparatura sunt similare cu cele din străinătate.
Totuși, majoritatea pacienților care vin din străinătate sunt români plecați la muncă afară, precizează medicul stomatolog din Târgu Mureș, Mihai Mașca, care are o experiență de 15 ani cu pacienții străini.
”Bineînțeles că vin, în continuare, în România și pacienți străini și mulți dintre pacienții români care lucrează în afară. Ei așa își planifică concediile în România pentru a-și rezolva și problemele dentare. Cred că motivele pentru care aleg România sunt costurile mai reduse și timpii mult mai scurți în care reușim să efectuăm lucrările spre deosebire de cabinetele din afara țării unde, de multe ori, se așteaptă perioade lungi. Cu siguranță, sunt mult mai puțini medici stomatologi în afară decât în zona aceasta mai ales, a județului Mureș… Noi avem aceleași materiale, tehnologiile sunt foarte asemănătoare cu ce e în afară și echipamentele la fel. Manopera e mult mai mică și sigur aici e diferența și costurile de laborator sunt mult mai mici la noi decât în afară”, spune Mihai Mașca.
În ultima perioadă, numărul pacienților străini care vin pentru lucrări dentare s-a redus în România deoarece aceștia sunt atrași și de programe special concepute în alte țări.
Există situații în care pacienții pot plăti cu până la 70% mai puțin pentru o anumită procedură medicală, în cazul în care aleg să efectueze tratamentul în România, mai spune medicul stomatolog, Mihai Mașca.
,,Prețurile sunt cam cu 50% mai mici la noi, până înspre două treimi deci, la un plan de tratament sau o reabilitare mare, e o diferență destul de serioasă de costuri. Pe partea de turism dentar, nu aș putea spune că a crescut la noi. Mie mi se pare că s-a mai redus. În urmă cu câțiva ani, avea un impact mai mare partea asta dar cred că se datorează și faptului că s-au dezvoltat foarte bine pe partea turismului medical și alte țări cum e Turcia, Ungaria care au acest element al turismului medical foarte important pentru ei…”, precizează medicul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank