G4Media.ro

Putinismul ca ideocrație mesianică

Sursa: Arhiva personala

Putinismul ca ideocrație mesianică

Leviatanul numit URSS s-a născut în decembrie 1922 prin tratatul semnat de reprezentanții auto-desemnați ai Federației Ruse, Ucrainei, Bielorusiei (Belarus) și Transcaucaziei. A fost un imperiu totalitar dominat de o ideologie mesianic-revoluționară care atribuia Rusiei Sovietice un rol providențial. Cultul liderului (Lenin, Stalin etc.) era un element definitoriu pentru religia politică a sovietismului.

Încă din anii ’30, Stalin a îmbrățișat viziunea autocratic-imperialistă proprie ideologiei expansioniste a țarismului.

Putinismul împărtășește cu bolșevismul și cu țarismul febra profetică a milenarismului. Nu orice fel de bolșevism, ci acela de sorginte jdanovistă, al postulării priorității ruse în orice domeniu, de la radioul lui Popov la astrofizica lui Țiolkovski.

Putinismul este un construct obținut prin bricolaj, cu fragmente și secvențe din alte experiențe și scenarii. Când se proiecta în Ivan cel Groaznic, Koba nu exagera decât parțial. Nostalgiile țariste ale lui Putin sunt de fapt expresia unei insecurități mistuitoare.

Instinctele sale reale sunt kaghebiste. Este obsedat de dușmani, vizibili și invizibili. Mereu la pândă, trăiește în minciună și groază. Un univers scindat, o existență schizoidă. Nu este un strateg, ci un executant lipsit de capacitate vizionară. De-aici și gafele știute ori mai puțin știute. „Ideea Rusă” este pentru Putin o armă politică.

Un mit mobilizator, electrizant, galvanizant. Mitul societății fără clase s-a destrămat. La fel și acela al revoluției mondiale. Ceea ce n-a dispărut este adversitatea viscerală pentru valorile raționalismului cartezian, pentru umanismul burghez, pentru Drepturile Omului și Cetățeanului.

Un autor francez originar din România a scris o biografie extrem de stranie a lui Putin. Mă refer la Jean Pârvulescu (Parvulesco). A trecut ilegal frontiera în 1948, ajungând în Vest trecând prin Iugoslavia titoistă. M-am ocupat de Pârvulescu intens în ultima vreme. Cartea despre Putin nu e o biografie, ci un manifest.

Autorul prefeței este Aleksandr Dughin, unul dintre pontifii putinismului. Pârvulescu era un excentric; în anii ’50, în cercurile exilului românesc, aflăm de la Monica Lovinescu în cartea de amintiri „La apa Vavilonului”, i se spunea „Prințul”. Fiul său, Stanislas Pârvulesco, este pretendent la tronul fictivului Regat al Patagoniei. Halucinații istoriosofice și pseudo-filosofice? Dar legăturile trimit mai departe.

Pârvulescu i-a deschis calea lui Dughin spre ezoterismul fascistoid al lui Julius Evola și spre misticismul anti-modern al lui René Guénon. Evola a fost un admirator al lui Corneliu Zelea Codreanu. Scriu aceste lucruri pentru a lumina resorturile invizibile ale neo-ocultismului putinist. Pentru că, așa cum Hitler era atras de simbolistica neo-păgână, Putin este fascinat de ideile unui profet al fascismului rus precum Ivan Ilin.

În acest creuzet al eurasianismului presupus purificator palpită emoții, fobii, mituri și pulsiuni care definesc „revolta împotriva lumii moderne”, strigătul de luptă al noilor vrăjitori. Atunci când explorăm constituirea „Weltanschauung-ului” de tip Georgescu și AUR, cred că este util să căutăm afinitățile, împrumuturile și influențele cu alte poziții doctrinare similare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Iata, lucruri noi aflam. Of, daca ar citi lumea macar un pic despre subiectele astea, daca ar cauta raspunsuri acolo unde trebuie…

  2. De exemplu, Richard Dawkins (si altii de calibrul sau) atrage atentia ca dominate in lume sunt credintele si nu gandirea stiintifica. E o disonanta grava aici – mergem cu liftul, avem telefon mobil, cuptor cu microunde, dar credem, noi crestinii, ca lumea a fost creata acum 6000 de ani. Altii cred ca lumea s-a nascut dintr-un ou de crocodil. Iar altii dintr-o lupta cosmica intre bine si rau. Iar aceasta tendinta va creste in viitor.
    Ceea ce imi pare necesar de inteles la acest fenomen este daca e vorba despre o intarire si expansiune a credintelor din prezent (de exemplu ortodoxia de la noi sa devina mai puternica in mesaj si sa recupereze/castige enoriasi), sau de un amalgam de noi idei si ritualuri, un amestec de toate pentru toti, cu impachetari de mesaje in ceea ce e deja prezent la fata locului. Si cu o nota puternica de mesianism, ca orice noua religie ofensiva.
    Cat din sustinerea pe care Putin o are in tara lui se datoreaza credintelor ortodoxe radicalizate, convinse ca la vest traiesc draci, noilor curente samanisto- esoterice vs frica, autocenzura, constrangere? Ce falange trimite in tarile de pe marginea tarii lui sa afaneze terenul, pana ar avea forta sa navaleasca si cu tancurile?
    Si cand acest tablou devine clar, cum te aper, tu tara, grup social sau individ?
    Ca sa ma refer la tara, mie mi se pare ca nu putem sa ne construim apararea daca nu proiectam constient Romania in context Euro-asiatic, ca sa nu spun global.
    Ce ne afecteaza in prezent pare sa fie foarte complex, pus la cale de o alianta China – Rusia – Iran – Coreea de Nord. Ce rol are Turcia? Un curent pornit dinspre centrul marelui continent Asiatic spre peninsula continentala numita Europa. Degeaba proiectam importanta regionala pe care Romania o are sau o poate avea in viitor, daca nu intelegem si nu discutam pe larg pozitia ei acum.

    • ce sa ne mai uitam la contextul regional sau global? acum suntem 100% ocupati sa ne holbam in propriul buric cautand un guvern si un presedinte ( cand o fi sa fie..) . Mai ales acum cand incep negocierile pt Ucraina . Daca nici situatia asta nu convine rusiei …