G4Media.ro

Ilie Bolojan despre candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: Nu exclud o…

Sursa Foto: Facebook/ Nicusor Dan

Ilie Bolojan despre candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: Nu exclud o posibilă susținere, dar trebuie să facem analize / A merge fiecare partid cu un candidat disipează voturile / Alegerile prezidențiale să fie organizate în martie-aprilie

Ilie Bolojan, președintele PNL, a declarat marți la Hotnews despre candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale că nu exclude o posibilă susținere a acestuia, dar decizia PNL va veni după o serie de ”analize”. Bolojan a mai spus că nu e de acord cu creșterea de taxe și impozite pentru mediul privat până când guvernul nu face în primul rând reforma administrației. Despre data alegerilor prezidențiale, el a spus că trebuie să se țină cât mai rapid, în martie – aprilie.

Principalele declarații ale lui Ilie Bolojan:

Despre Nicușor Dan: PNL nu a luat o decizie, dar cred că trebuie să învățăm din lecții trecutului. Trebuie să încercăm să restrângem un număr mai redus de candidați. A merge fiecare partid cu un candidat disipează voturile și face impredictibil candidatul din turul al doilea. Vom avea un candidat din partea partidelor anti-sistem care va intra sigur în turul 2.
Nu exclud o posibilă susținere, dar trebuie să facem analize.

Cea mai mare urgență în perioada următoarea este un guvern stabil.

Dl Marcel Ciolacu să se gândească foarte serios dacă mai are rezevra de autoritate și credibilitate pentru a fi premier în continuare

Despre creșterile de pensii și salarii la bugetari: Cred că e nevoie ca actualul guvern Ciolacu sau noul guvern până la finalul anului să emită niște ordonanțe care să limiteze creșterile prevăzute de diferite legi. Noi nu mai putem suporta aceste creșteri, acesta e adevărul, și eu l-am spus încă dinainte de alegeri. Altfel, România intră cu niște deficite și mai mari și intrăm într-o zonă de criză financiară care va crea grave probleme economice. E o condiție obligatorie.

A doua condiție să lucrăm la scăderea deficitului, deci la scăderea inflației, iar asta trebuie să o facă noul guvern. Conform negocierilor Ministerului Finanțelor cu Comisia Europeană, avem un plan de scădere a deficitului cu un punct procentual anul viitor, la 7% din PIB, care rotunjit înseamnă aproape 20 de miliarde de lei. Asta înseamnă că în afară de a limita orice fel de creșteri trebuie să luăm măsuri, reforma instituțiilor centrale, să limităm risipa, să scoatem sinecurile, să reformăm companiile de stat, o mare problemă a României.

Dacă companiile de stat vor lucra mai bine, înseamnă că am putea avea o energie mai ieftină. Nu putem fugi de refoma statului, de descentralizare, de eficientizare a administrației, de niște măsuri care să asigure predictibilitate fiscală.

Ar fi o eroare să creștem taxe fără să scădem cheltuielile statului.

Structura Parlamentului s-a agreat în mare parte de reprezentanții coaliției. Apoi, după ce se constituie Parlamentul, următoarea mutare e să constituim un guvern. De preferat cât mai repede posibil, ca să genereze tuturor investitorilor, piețelor financiare de pe care România se împrmută, dar și antreprenorilor, că România e stabilă și predictibilă.

Dacă USR continuă să o susțină pe doamna Elena Lasconi, e puțin probabil ca PNL să o susțină

Despre alegerile prezidențiale: E bine să anunțăm data cât mai repede. Prima urgență este să avem o majoritate stabilă care să ia măsuri de stabilitate financiară, să pregăteam măsurile care trebuie puse în practică pentru a accesa banii europeni și, pentru sănătatea sistemului democratic, să fie anunțat un calendar mai repede și să se țină alegerile cât mai rapid, martie – aprilie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. NU stiu de ce,dar am impresia ca Nicusor a fost impins sa candideze,chiar de catre pnl si johanis,personal ,prefer sa ramana la Bucuresti ,are timp sa candideze in 2028,are promisiuni de onorat cam multe….

  2. Don Bolojan ce parere aveti despre buget ? Va bateati cu pumnul in piept ca vreti sa faceti reforme. Nu prea v-am auzit comentand in ultima vreme.

    • @ MU13P3N3L3P5D – Io nu prea inteleg comentariul tau… nu ai citit toata stirea? Si reformele cum vrei sa le faca, de pe ce pozitie, de chibit? Nu crezi ca ar trebui sa aiba mai intai pozitia care sa-i permita sa faca reformele pe care le si subliniaza la fiecare iesire publica?

    • @Kafka . Bolojan tot vorbeste de reforme dar uita ca sta la masa cu PSD (partid care nu vrea reforme) si nu il vad sa faca front comun cu USR , partid care vrea sa faca reforme. Din puntul meu de vedere Bolojan e mai apropiat de PSD decat de USR.

  3. Micușor Dan.
    Sau:
    Pot vota un candidat Neserios care dă abandon fată de Bukuresti?
    După ce a spus că nici gând de candidatură până nu rezolva ce a început în București încă un mandat sau chiar două.
    După ce a chemat oamenii la referendum pentru centralizarea deciziei și a banilor în mâna sa.

    • @Alexia – Tot ii dati inainte cu abandonarea Bucurestiului… de unde stiti voi ca o sa ramana abandonat? Chiar crezi ca nu se gaseste nimeni sa continue la Bucuresti asa cum trebuie?

  4. Nicusor Dan este sustinut de fostul ambasador Zuckerman. Care face parte din partidul republican, om apropiat de Trump. Hai sa vedem…e de bine ca il sustine un american pe Nicusor, ca la bezmeticul ala de CG sareau toti de bucurie ca e „sustinut” de Kennedy Jr. Nicusor e atacat din toate partile..de toate partidele si de o mare parte din canalele de media, tocmai de aia o sa il votez. Ca sa am un oras (Bucuresti) in regula…am nevoie ca tara sa ramana in UE si NATO!

  5. De 35 de ani am votat împotriva cuiva, niciodată din convingere. Cu o singură excepție: Nicușor Dan, primar al Bucureștiului. Și e singurul vot pe care nu l-am regretat. Locuiesc de 37 de ani în București și văd, în sfârșit, o strategie de dezvoltare a orașului aplicată, nu doar pe hârtie, o direcție în care se îndreaptă investițiile făcute cu cap, soluții reale la probleme reale. Sigur că nu poți face în 4-5 ani ce n-au făcut alții în 35. Dar nu mai văd risipa banului public pe panseluțe în timp ce țevile de apă țin loc de arteziene, pe vouchere de vacanță în Grecia pentru câțiva pensionari în timp ce alți pensionari mor cu zile din cauză că nu-și permit medicamente etc. A luat măsuri care i-au enervat pe politicieni, pentru că le-a stricat jocurile, s-a luptat de unul singur cu mafia imobiliară (aveți idee cât e de greu să lupți cu ăștia?), a făcut proiecte de investiții în București, deși consiliul general i-a pus bețe-n roate DIN MOTIVE POLITICE ȘI INTERESE DE GRUP, nu s-a aruncat cu promisiuni mincinoase ca să câștige voturi, a început să facă ceea ce a promis că face. Ce vreau să spun este că dacă la primăria Capitalei a demonstrat că e serios și de încredere, înseamnă că e omul potrivit la locul potrivit indiferent unde s-ar duce. Ca președinte cred că ar face mult mai mult: va ține partidele în frâu și va pune capăt dezmățului din bani publici al parlamentarilor, miniștrilor, grupurilor de interese care mișună în jurul partidelor. Îmi place că vorbește puțin și la obiect, că nu se sperie de amenințările diverșilor șmecheri care au mâinile băgate până la coate în banul public. Cine încearcă să-l discrediteze pe Nicușor Dan, asociindu-l cu unii precum Iohannis sau alți paraziți pe banii noștri, își simte interesele amenințate. Le e frică de Nicușor Dan, că le strică planurile. Întrebați-vă de ce toate partidele politice au fost deranjate că și-a anunțat candidatura de capul lui, fără să negocieze mai întâi cu ele. Simplu: pentru că nu le-a dat prilejul să negocieze cu el privilegii și funcții în schimbul promisiunii de a-l susține. Tocmai din acest motiv Nicușor Dan nu a negociat înainte: ca să nu promită nimic unor partide a căror singură preocupare e să-și împartă ciolanul. Nicușor Dan e imposibil de controlat de partidele politice, ceea ce a demonstrat ca primar. Eu zic că avem șansa să avem un președinte care va schimba complet năravurile de la Cotroceni. N-ar fi bine să ne dăm șansa asta? Poate, în sfârșit, vom avea un președinte care să pună un pic de ordine în țara asta unde partidele și șmecherii își fac de cap de 35 de ani. Și dacă vă întrebați dacă poate un președinte toate astea, vă răspund că da, poate. Dar pentru asta trebuie să vrei, să nu fii un ticălos care urmărește doar interesul personal (ca Băsescu și Iohannis) și să ai suficientă minte și curaj s-o faci. Cred că acest om cu minte de matematician, care nu se lasă intimidat de nimeni, are toate datele să reaușească.

  6. Le trebuie vreo 2-3 zile partidelor să digere mișcarea lui ND și vor ceda în favoarea lui, că nu au alta soluție, simplu!

    • Depinde ce prevalează la partide; logica sau lăcomia irațională. Deocamdată, mesajul pe care il transmit este: PSD și PNL = aceeași mizerie. Adică, cum ai da-o, ei cad tot în picioare. Mai ales Ciolacu, Grindeanu, Tudose, Stănescu… Ăștia nu dau drumul ciolanului decât dacă le smulgi mâna din umăr. Deranjant e că au reapărut în peisaj și alți oportuniști nesimțiți ca Ghinea. Greu de digerat tupeul politicianului român! Nu m-ar mira să mai prindă și alții curaj și să apară la împărțirea ciolanului.

  7. Când zic ăștia din partide că fac ei „analize”, ai trebui să avem impresia că, dom’le, câte informații și scenarii de lucru, pe termen scurt, mediu și lung, au ei de descifrat și asamblat, când colo e o chestiune de 5-6 minute care se incheie cu „vrem” sau „nu vrem”!

  8. Bolojvan începe să-și arate adevărata față de penelist: va face o comisie de analiză.