UE lansează un program spațial în valoare de 10 miliarde de euro pentru a rivaliza cu Starlink-ul lui Musk
UE a lansat un ambițios program spațial în valoare de 10 miliarde de euro (8,3 miliarde de lire sterline) cu o constelație de 290 de sateliți care va rivaliza cu Starlink-ul lui Elon Musk, adâncind și mai mult decalajul de securitate post-Brexit față de Regatul Unit, potrivit The Guardian.
Constelația este menită să asigure securitatea blocului comunitar pentru guverne și armate, în contextul creșterii preocupărilor globale privind securitatea cibernetică.
Oficialii au declarat că Regatul Unit nu a făcut nicio cerere pentru a face parte din proiectul Iris2, care va oferi capacitate de comunicații subînchiriată pentru uz comercial ca alternativă la rețeaua Starlink a lui Musk.
„Este un pas important către suveranitatea Europei și conectivitatea sigură”, se arată într-o declarație a UE.
Progresele tehnologice înseamnă că rețeaua de sateliți cu putere mare și mică va oferi echivalentul a 1.000 de sateliți într-o „mega-constelație” similară cu Starlink.
Europa a fost deservită de o combinație de rețele de sateliți licențiate de stat care oferă acoperire din Irlanda până în Europa de Est. Rețelele permit televiziune și internet, precum și funcții de apărare, meteorologice și de supraveghere a frontierelor.
Înainte de Brexit, Regatul Unit făcea parte dintr-un program spațial al UE, forțele armate britanice urmând să aibă acces la rețeaua de sateliți Galileo începând de anul viitor.
Britanicii au rupt legăturile cu programul
Cu toate acestea, guvernul britanic a rupt legăturile cu programul și a ajuns la concluzia, în timpul negocierilor privind Brexitul, că ar fi în interesul Regatului Unit să dezvolte un rival pentru Galileo care să implice doi sateliți.
Rețeaua britanică include Tyche, satelitul militar de imitare a Pământului care a fost lansat în august. Luna trecută, guvernul a declarat că un nou satelit, Juno, va fi lansat în 2027 pentru a „capta imagini în timpul zilei ale suprafeței Pământului”, „consolidând astfel capacitățile de informații, supraveghere și recunoaștere” ale Regatului Unit.
Întrebat dacă Regatul Unit va fi implicat în programul Iris2, având în vedere interesele sale comune în materie de apărare și securitate și promisiunea lui Keir Starmer de a reseta relațiile cu UE, un oficial de rang înalt a declarat că nu a existat o astfel de cerere.
„În acest stadiu, nu am primit niciun semn sau manifestare de interes din partea partenerilor noștri britanici”, au adăugat aceștia.
Primele comunicații, așteptate în 2030
În conformitate cu normele UE, o țară terță poate participa prin încheierea unui acord comercial pentru servicii de supraveghere sau securitate cibernetică cu oricare dintre cei trei operatori ai sateliților. Operatorii sunt Eutelsat, rețeaua europeană de foști sateliți exclusiv pentru telecomunicații, SES, rețeaua de sateliți deținută de Luxemburg care furnizează Sky TV și alte servicii de televiziune în Regatul Unit, și Hispasat, operatorul spaniol de sateliți.
Țărilor terțe li se permite, de asemenea, să opteze pentru a deveni „membru cu drepturi depline” al programului, contribuind la finanțare.
După Galileo și Copernicus, Iris2 este al treilea program emblematic de sateliți al UE, conceput pentru a răspunde provocărilor pe termen lung, agravate în ultimii trei ani de invazia Rusiei în Ucraina și de presupuse atacuri cibernetice în mai multe țări europene.
Programul va implica două tipuri de sateliți care operează pe orbita terestră medie și pe orbita terestră joasă.
În cadrul programului de 12 ani, primele comunicații, atât guvernamentale, cât și comerciale, ar trebui să înceapă în 2030.
Printre principalele companii implicate în program se numără toți actorii europeni de top din industria spațială, dar nu și britanici, inclusiv Airbus Defence and Space, Deutsche Telekom, Thales Alenia Space din Franța și Telespazio din Italia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii