G4Media.ro

Ciprian Ciucu, primvicepreședinte PNL: Actualul guvern PSD-PNL trebuie să oprească indexarea salariilor…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ciprian Ciucu, primvicepreședinte PNL: Actualul guvern PSD-PNL trebuie să oprească indexarea salariilor și a pensiilor / Fără acțiuni clare vom ajunge la un deficit bugetar de cca. 9%

Ciprian Ciucu, primvicepreședinte PNL, a cerut miercuri actualului guvern PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu să oprească indexarea salariilor și a pensiilor înainte de finalul anului. El a mai spus că fără acțiuni clare vom ajunge la un deficit bugetar de cca. 9%, care este nesustenabil.

Ciucu, care participă la ședințele de coaliție, a amintit faptul că agenția Fitch a revizuit la negativă perspectiva ratingului României și a avertizat că ”asta ne lovește unde ne doar mai rău, la buget: România dacă nu ia credite, nu poate funcționa. O perspectivă proastă înseamnă împrumuturi mai scumpe. Unul dintre motivele invocate de Fitch este chiar instabilitatea politică”.

El susține că mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri i-au declara că și-au oprit investițiile în economie. ”Investițiile companiilor mari sunt veniturile companiilor mici și mijloci. Cu tot ce decurge de aici. Vorbim de întregul sector economic privat, cu milioane de angajați”, a spus el.

Mesajul integral al lui Ciprian Ciucu:

Foarte puțini înțeleg că paradigma s-a schimbat complet și revin, încet-încet, la “personajele” care erau de dinainte de duminică, care încă nu a mai fost, business as usual.
Nu am văzut niciun text analitic serios care să evidențieze cum ar fi dacă totuși nu am mai face coaliția. Cum ar sta lucrurile dacă nu am avea un guvern cu puteri depline la 1 ianuarie 2025…
Unii joacă la trecerea timpului ca de obicei, alții pun în scenă dramolete, alții acuză, alții intră în scenă, în general totul fiind doar despre ei.
Noi ne stăpânim, nu facem gesturi bruște și nici declarații belicoase. Punem doar măsuri reformiste în programul de guvernare. Pare putin, dar sunt radicale, le voi explica în altă postare. În acest timp suntem jigniți și băgați la grămadă. Buuuun… hai să facem un exercițiu simplu, fără a proroci ceva, și să vedem că nu se mai face coaliția anti-izolaționistă și basta.
Deja Fitch a revizuit la negativă perspectiva ratingului României. Asta ne lovește unde ne doar mai rău, la buget: România dacă nu ia credite, nu poate funcționa. Restul sunt palavre. O perspectivă proastă înseamnă împrumuturi mai scumpe. Unul dintre motivele invocate de Fitch este chiar instabilitatea politică.
Am vorbit cu reprezentanți ai oamenilor de afaceri. Din acelasi motiv, cel politic, ei au oprit propriile investiții in afacerile lor și în economie. Atenție! Investițiile companiilor mari sunt veniturile companiilor mici și mijloci. Cu tot ce decurge de aici… Vorbim de întregul sector economic privat, cu milioane de angajați. EI ASTEAPTĂ UN MESAJ DE ÎNCREDERE! Este simplu: scade încrederea pe termen lung, înseamnă că scad investițiile.
Elefantul din cameră: România nu are încă o problemă economică, are o problemă bugetară! Enormă: fără acțiuni clare, vom ajunge la un deficit bugetar de cca. 9%, ceea ce este nesustenabil.
Guvernul PSD-PNL (deci, atenție, noi nu fugim de răspundere, ne asumăm greșelile trecutului!) a crescut foarte mult cheltuielile statului pe toate palierele: funcționare, investiții, salarii și pensii (cele din urmă indexate cu peste 25% în acest an)!
Trebuie acționat pe două paliere: (1) până la sfârșitul acestui an, guvernul actual (cum ar fi corect) sau noul guvern (dacă va avea timp) trebuie să oprească indexarea salariilor și a pensiilor – măsură foarte impopulară (!!) și, (2) în următoarele luni trebuie să taie cheltuielile statului, astfel încât să ajungem la un deficit bugetar, agrat cu Comisia Europena de cca. 7%.
ATENȚIE!! Pensile și salariile NU VOR SCADEA, nu vor fi “tăiate” așa cum comunică izolaționiștii! Va fi stopată indexarea doar, nu vor crește în 2025. Efectiv, România nu își pemite să mai aduge 25 de miliarde la deficit!
Cel mai rău lucru va fi ca oricare dintre partidele pro-europene să îmbrățișeze narativul cum că “ne obligă UE și Banca Mondială”! Nu, nu ei ne obligă, este o problemă românească, generată de politicienii români.
ROMÂNIA FĂRĂ UN GUVERN LA 1 IANUARIE 2025
– Ar transmite un grav semnal extern politic și economic de instabilitate, că România nu mai este un partener serios în regiune;
– Ar da un semnal grav și sensul că s-ar datora exclusiv clasei politice românești democratice, care nu reușește să ajungă la un acord;
Partenerii noștri și investitorii străini au înțeles contextul dificil și generat de ingerințele externe, ostile în alegerile din România și ne-au susținut în mod exemplar. De data aceasta însă, dacă nu reușim să creăm un nou guvern stabil, serios și proeuropean România va fi cu adevărat considerată o țară nesigură;
Cu toate problemele politice interne, România se bucură de sprijinul partenerilor strategici și aliaților occidentali. Un eșec al formării noului guvern, lăsarea țării fără o guvernare stabilă și pro-europeană, ar însemna și o pierdere importantă de credibilitate în fața partenerilor noștri externi.
Ar fi într-adevăr o gravă iresponsabilitate ca în loc să avem un guvern care să înceapă să refacă încrederea românilor prin reforme si măsuri înțelepte, să ratăm formarea guvernului si să pierdem si credibilitate în fața aliaților și a pietelor internaționale.
Consecințele vor fi imediate: creșterea costurilor finanțării externe – care sunt și așa crescute pentru că plătim in acest an dobânzi de 37 de miliarde de lei – reducerea investițiilor și a fondurilor europene, pierderi de investitii străine și românesti adică pierderi de locuri de muncă, creșterea inflației și a scumpirilor, degradarea nivelului de trai.
Putem, în schimb, să fim serioși să evităm toate aceste derapaje care vor duce la o criză suprapusă politică, economică și socială exact într-un moment când trebuie să ne consolidăm și imunizăm în fața provocărilor care vin dinspre Răsărit.Putem repara si construi mai departe, cu toate dificutățile care ne sunt in față.
Un blocaj acum în formarea noului guvern, generat de motive politicianiste, ar face mult mai dificilă gestionarea situației politice, economice si sociale de către orice alt viitor guvern și președinte pro-european, democratici, ar amplifica problemele și neîncrederea.
Pe plan politic intern, această nereușită va fi un combustibil extraordinar pentru partidele care prin ceea ce fac ne izolează sau să ne scoată din UE și NATO, chiar înaintea prezidențialelor.
Izolaționiștii pescuiesc în ape tulburi, se hănesc din crize. Rusia va alimenta orice breșă se crează în societate. Să nu le provocăm noi acum, ne-a fost de-ajuns imixtiunea externă și problemele de credibilitate ale clasei politice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Să vezi ce exerciții fizice pe străzi vor face pensionarii în Capitală dacă îngheață pensiile fără indexare!
    După capul lui Ciuculete, ne indexarea nu este tăiere! Înseamnă că el, săracu, nu face diferența între indexare, care înseamnă doar o anumită conservare a puterii de cumpărare și crestere efectivă! Mă rog, cum vor ei, așa facem, dacă vor zilnic mii de pensionari,
    deja revoltați pentru mizeria procesului de recalculare a pensiilor care a fost un eșec guvernamental lamentabil, blocând strazi și trafic în Capitală.

  2. Liberalii si-au ales astfel candidatul la presedinte: e Calin Georgescu Au dirijat cateva milioane de voturi catre acesta

  3. Asta a băut apă după Boc . Nu, nu asta asteptam de la
    .. noul PNL.
    De la noul PNL NU așteptăm conservarea sinecurilor actuale. Decât să menții (așa, neindexate) 1.266.808 salarii plătite de stat, mai bine faci o reformă reală, ca să sa scapi de cei care taie frunza la câini. Desființează ce nu se justifica din sutele de agenții. Apoi, n-ai decât să și crești salariile bugetarilor care chiar aduc plus valoare. Dar la fel, nu sa le crești otova. E anapoda să primească același salariu, și eventual aceleași măriri, un profesor de la o școală de top, și un profesor de la o școală vai mama ei. Dar da, văzând ce a scos la suprafață axel candidat la prezidențiale, zic apăsat că trebuie făcut urgent ceva cu învățământul. Sa fie recompensați profesorii buni și să fie penalizate loazele care dorm pe catedră, asta ar fi primul pas.

  4. Poate s-a gândit Ciucu cum să mai economisească și el de la panseluțe și de la iarbă la păturică pe care le schimbă lunar în sezon. Să mai taie și de la borduri și piste de biciclete, că nu numai pensionarii și salariații trebuie să aibă grijă de deficit.

  5. Sint normale aceste pansee „financiare” extrase din putul gindirii unui primar care sparge banii publici cu prietenii de partid pe diverse gaselnite in sectorul 6. Nu se deosebeste cu nimic de negoita si baluta. Desigur deficitul bugetar nu trebuie stopat prin colectarea corecta a tva-ului, a taxelor si a impozitelor si in niciun caz, dar in niciun caz prin reducerea aparatului bugetar, a nenumaratelor agentii care nici macar nu stiu care este obiectul lor de activitate, sa nu umbalam la speciali care maninca lunar sute de milioane de euro. Nu cumva sa oprim deplasarile untrasecrete la cursele de formula I cu jeturi private si nici bonusuri de 800.000.000 euro date de nuclearelectrica unui contractor care nu a facut inca nimic pentru instalarea celor 3 reactoare.
    NU. Cel mai usor este sa tai de la cei care nu pot sa se opuna si care intotdeauna trag ponoasele guvernarilor dupa ureche, a banilor scursi in nenumarate si foarte adinci buzunare. Si asa avem o taxare uriasa a muncii, de ce sa nu-i mai impovaram pe oameni si mai mult? Doar e cel mai simplu lucru si are o practica indelungata.

  6. Va invit la birourile ANAF Zalău, sa vedeți risipă de funcționari. Am intrat sa ma interesez dacă pot obține cazier fiscal eu având doar flotant în Zalău. Răspunsul d-nului de la ghișeu a fost – „Nu, trebuie să mergeți unde aveți resedinta”. Norocul meu ca d-na de la Ghişeul alăturat a auzit discuția și a zis „da, veniți la mine și completați formularul acesta”.
    Deci, despre ce vorbim, în institutiile statului sunt angajați care habar n-au cu ce se mănâncă munca pe care o prestează!!!
    Tot aici la Ghişeul trezoreriei, am întrebat dacă pot plăti o amenda rutiera dacă am domiciliul în Bihor și flotant în Zalău…raspuns „Nu”… Tot asa am avut noroc ca am sunat la primăria din Bihor și mi-au spus ca pot plăti la trezoreria din Zalău, dându-i ei contul de trezorerie. Normal era ca funcționarea din Zalău sa-mi dea această informație, doar e meseria ei

  7. Să dovedească Ciucu că un om încă tânăr cum este el, poate face ceva adevărat pentru românii lui. Să taie toate pensiile de peste 10000 lei care nu se bazează pe contributivitate, să îi aducă în serviciul activ pe toți ăia pensionați pe baza unor legi nedrepte la nici 50 ani, doar fiindcă au fost magistrați ori polițiști 25 ani, să facă o singură instituție care sa se ocupe de protectia factorilor de mediu apă, aer, sol, etc, o singura entitate independenta care să se ocupe de inspecția de mediu, să taie beneficiile nelegale ale conducătorilor descentralizatelor, să schimbe toate conducerile deconcentratelor și serviciilor din acestea unde calificarea șefului nu are nicio legătură cu domeniul coordonat, samd

  8. Un primar din gama ” eu sunt la putere, ciocul mic”. Un oportunist politic. Nimic in capul lui. Doar asocieri cu multe ?????.
    Promisiuni multe, realizari 0. Doar gardul vopsit.