G4Media.ro

BREAKING Curtea Constituțională a desființat supraimpozitarea tuturor pensiilor speciale

Sursa foto: Pexels

BREAKING Curtea Constituțională a desființat supraimpozitarea tuturor pensiilor speciale

UPDATE Decizia CCR care desființează supraimpozitarea pensiilor speciale afectează reforma pensiilor speciale din cererea 3 de plată din PNRR. Detalii, AICI.

UPDATE: Curtea Constituțională a decis, joi, că supraimpozitarea pensiilor speciale este neconstituțională, adoptată anterior de Guvern și Parlament în cadrul reformei pensiilor speciale. Decizia se aplică tuturor pensiilor care au o componentă necontributivă, adică pensiile magistraților, ale militarilor, angajaților Curții de Conturi, diplomaților, piloților de avion. Decizia este importantă atât pentru că va avea un impact asupra bugetului pe 2025, dar și pentru că reforma pensiilor speciale este un jalon din PNRR (jalonul 215). Nu e clar în acest moment dacă decizia CCR se va solda cu blocarea unor sume din PNRR.

Cine sunt beneficiarii de pensii speciale? Magistrați, diplomați, funcționarii parlamentari, personal aeronautic civil, personalul auxiliar din instanțe, angajații Curții de Conturi, militarii, polițiștii și angajații din serviciile secrete.

”În esenţă, Curtea a constatat că, în ceea ce priveşte modalitatea de calcul a impozitului care se bazează pe partea contributivă şi pe partea necontributivă a pensiilor, precum şi pe doi indicatori variabili [câştigul mediu salarial brut şi câştigul mediu salarial net], textul nu precizează care este în concret modalitatea de calcul a părţii contributive, respectiv perioada la care se raportează partea contributivă a venitului din pensii, ceea ce determină încălcarea prevederilor art.1 alin.(5) din Constituţie”, a transmis, joi, CCR, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, de asemenea, Curtea a reţinut că „raportarea la aceiaşi indicatori variabili se menţine şi în cazul pensiilor care au doar componentă necontributivă, respectiv pensiile militare”.

„Din moment ce indicatorii folosiţi în formula de calcul nu sunt constanţi, iar valoarea lor se stabileşte anual, odată cu adoptarea legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul respectiv, textul de lege criticat creează premisele pentru ca pensia aflată în plată să fie permanent repusă în discuţie şi să fie supusă unei recalculări anuale, prin raportare la fiecare nou nivel al câştigului salarial mediu brut şi al câştigului salarial mediu net, ceea ce încalcă dispoziţiile art.1 alin.(3) şi (5), precum şi ale art.15 alin.(2) din Legea fundamentală”, a mai transmis CCR.

„Curtea a constatat că, în aceste condiţii, rămân aplicabile dispoziţiile Codului fiscal referitoare la cota de impozit de 10% aplicabilă fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil. Decizia este definitivă şi general obligatorie”, a mai transmis instanţa constituţională.

Ce prevede articolul care a fost supus dezbaterii:

Art.101 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, supus dezbaterii, prevede:

(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligaţia de a calcula lunar impozitul, potrivit prevederilor prezentului articol, la data efectuării plăţii pensiei, de a-l reţine şi de a-l plăti la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei. Impozitul reţinut este impozit final.

(2) Impozitul lunar se determină de fiecare plătitor de venit din pensii, astfel:

a) pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivităţii, indiferent de nivelul acestuia, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%;

b) pentru venitul lunar din pensii care are atât componentă contributivă, cât şi componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, pentru partea contributivă se aplică dispoziţiile lit. a), respectiv o cotă de impunere de 10%, iar pentru partea necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere:

(i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;

(ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta;

(iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;

*) Prin derogare de la prevederile art. 101 alin. (2) lit. b) şi c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu veniturile din pensii aferente lunii octombrie 2024, acordate în baza Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, plafonul de venit neimpozabil lunar este de 3.000 lei.

UPDATE 14.10 Banca Mondială spunea anterior, într-un raport, că impozitarea progresivă cu până la 15% a pensiilor speciale va avea efecte neglijabile de reducere a cheltuielilor și, în timp, din ce în ce mai puține pensii de serviciu vor face obiectul unei impozitări crescute. Banca Mondială a fost consultantul în cadrul acestei reforme.

UPDATE ora 12,55 Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate a articolului 101 din Codul fiscal, ce constituie temeiul legal pentru impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu ale judecătorilor și procurorilor.

CCR a luat decizia cu majoritate de voturi, potrivit informațiilor G4Media.

Decizia CCR pune o presiune suplimentară pe bugetul anului 2025.

Știrea inițială

Magistratul de la Tribunalul Ialomița a admis miercuri, 13 martie 2024, solicitarea judecătoarei pensionare Sevastita Stoian (fosta președintă a Secției civile de la Tribunalul Călărași) de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a articolului 101 din Codul fiscal, ce constituie temeiul legal pentru impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu ale judecătorilor și procurorilor, potrivit luju.ro.

Numeroși magistrați pensionari din toată țara au cerut instanțelor să oblige casele județene de pensii la calcularea corectă și restituirea sumelor reținute din pensiile lor începând cu luna ianuarie a acestui an, cu titlu de impozit pe drepturile de pensie.

Judecătoarea Mioara Iancu a suspendat judecarea dosarului nr. 58/98/2024 până la pronunțarea Curții Constituționale asupra excepției de neconstituționalitate.

„Admite cererea de sesizare a Curții Constituționale formulată de reclamanta STOIAN SEVASTITA în contradictoriu cu parată CASĂ JUDEȚEANĂ DE PENSII IALOMIȚA.

Sesizează Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate invocată de reclamanta cu privire la dipozitiile art.101 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 282/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal prin raportare la dispozițiile art. 1 alin 3 și 5 cu trimitere la art. 6 din Legea nr. 24/2000, art. 16 alin 1, art. 44 alin 1 și 2, art. 56 alin 2, art. 124 alin 3, art. 139 alin 1, art. 147 alin 4 din Constituția României.

Suspendă judecarea pe fond a cauzei până la pronunțarea și motivarea deciziei Curții Constituționale asupra excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art.101 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 282/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Cu drept de recurs în privința soluției de suspendare, pe toată durata suspendării. Cererea de exercitare a caii de atac se depune la Tribunalul Ialomița – Secția civilă. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, astăzi 13.03.2024”, se arată în minunta Tribunalului Ialomița.

Ce reclamă magistrații

Excepția de neconstituționalitate amintită a fost invocată în cele mai multe cazuri,de către Asociația personalului din justiție ROJUST, condusă de fosta judecătoare ICCJ Mioara-Iolanda Grecu și are în vedere faptul că articolul 101 din Codul fiscal încalcă obligația constituțională a Parlamentului de a aduce în concordanță legile cu hotărârile Curții Constituționale a României.

De asemenea, pasajul criticat contravine principiilor constituționale care consfințesc neretroactivitatea legii civile (art. 15 alin. 2 din Constituție) și așezarea justă a sarcinilor fiscale (art. 56 alin. 2 din Constituție).

Totodată, articolul 101 din Codul fiscal vine în contradicție cu principiul nediscriminării prevăzut de articolul 16, alinestul 1 din legea fundamental, fiind vorba despre discriminarea pe criteriul averii, explică magistrații.

Nu în ultimul rând, textul criticat încalcă dreptul de proprietate privată, garantat de articolul 44 din Constituție.

Judecătorii au făcut trimitere în acțiunea lor în justiție și la  articolele 124 și 125 din legea fundamentală, privind înfăptuirea justiției, respectiv statutul judecătorilor. Mai precis, magistrații pensionari explică faptul că orice tăiere a pensiilor de serviciu constituie un atentat la independența sistemului judiciar.

Totodată, o parte importantă din excepția de neconstituționalitate este rezervată încălcării articolului 1, alineatul 5 din Constituția României: „În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie”. Este vorba despre nesocotirea Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

43 comentarii

  1. P-ăștia numai moartea îi mai satură.
    Eu aș propune ca judecătorii care tergiversează dosarele și ajung la prescriere să plătească prejudiciul.

    • Sa vezi ca in 2 luni nu mai au dosare sa judece…

    • Justitia e moarta in Romania. Trebuie ingropata si facuta alta de la zero.

    • De asta nu dormi tu noaptea ? Ușierule , ai primit si tu o voce cu ajutorul internetului , nu v-ar da Dumnezeu sanatate pentru ca vreti sa li se taie drepturile oamenilor care au muncit in justitie si sunt aparati de constitutie de tirani ca voi.

    • @PensionarSpecial au muncit la spalat infractori

    • Mai pensionar special, hot de tara și popor. Dacă ai muncit primești funcție de cât ai contribuit. De ce mai iei și în plus, specialule?!

    • @RR de asta nu dormi tu noaptea ? Daca tot ai internet apuca-te de citit , am contribuit si contribuim in continuare de asta le si avem.

      Unde nu-i cap vai de picioare , o meritati pe Lasconi presedinte pentru ca atat puteti.

    • CCR = CORUPȚIE CIORDELI ROMÂNEȘTI

  2. #Coruptia Ucide

  3. Nu e mai bine să li se anuleze decât impoziteze progresiv? Eu cred că da!

  4. Ti-ale dreq de matracuci!

  5. Dai in mine,
    Dai in tine,
    Dai in fabrici si uzine!
    Dacă ar veni un guvern competent ar fi o șansă sa-i desfiinteze!
    Desfiintarea CCR -prioritate natională!
    Cum o sa fie un Guvern de chiftelute marinate asteptam FMI.
    Cu supra-impozitarea pensiilor speciale, a pensiilor celor 700.000 de cumularzi, a acestor Alba ca Zapada care se fac ca judecă dar vedeti cu totii cum judecă!😫😫
    FMI, FMI,
    Asteptam acum sa vii,
    Sa scapi țara de corupti,
    Mafioți atât de mulți!
    Supra-impozitarea este necesara,
    Ca au dat foc la Țară!

  6. Nesimțiților, drepturi de pensie aveți numai pe ceea ce ați contribuit. Restul este jaf.

  7. Cainii latra , ursul merge.

    Ce v-ati imaginat voi ca o sa impingeti narativa sa taia pensiile de serviciu dobandite prin constitutie si zeci de ani de munca in apararea justitiei ? Latrailor , sa va fie rusine , dar Dumnezeu nu doarme !

    • Darling, considerand ce user ti-ai tras si ce suburban postezi, as spune ca esti 100% un tr0llache non-geniu.
      Rezon, moncher?

    • Isus ar spune sa dai unplug la cablul de internet , sunt beneficiar asa ca plangi in continuare.

  8. Amintițivă că tot aceste creaturi ciudate au anulat alegerile simținduse amenințați de câtre Georgescu
    Cum să fie contra lor
    Fiecare dintre ei au pensie specială de 40000 de lei
    Despre ce vorbim
    Despre o Românie adormită și într-un întuneric profund
    Aceste gunoaie ale societății conduc țara și decis în locul poporului
    Doar că au uitat un lucru
    Deasupra tuturor este Dumnezeu
    Răsplata este târzie dar sigură

    • Nu mai raspandi informatii false , pensiile sunt publice si nici una nu ajunge la 40.000 , nu mai umfla din burta sa iti mearga narativul oricum nu te baga nimeni in seama.

  9. Corb la corb …

  10. Băi dar am devenit și noi talibani, nu contează că este ilegal să supraimpozitezi doar o categorie de pensii, că avem recomandarea Comisiei de la Veneția( aia la care făceam trimitere tot timpul când statul de drept era sub asediu ), recomandare care spune clar că nivelul pensiei magistraților să fie apropiat de salariul avut în activitate ( atenție, apropiat, nu mai mare! ), nu contează că majoritatea țărilor civilizate din UE aplică această recomandare iar în SUA cuantumul pensiei este egal cu ultimul salariu avut, nimic din astea nu contează. Talibani peste tot!

    • Asa e, nu trebuie sa supraimpozitezi. Trebuie sa anulezi pensiile speciale. Doar cele bazate pe contributivitate sa fie legale. Restul e discriminare și nici o comisie de la Veneția nu spune altceva

    • Bre Silică, aia de aia au fost supraimpozitati că aveau pensia mai mare decât salariu. Recomandarea cu pensia cat mai apropiata lasă la aprecierea statului această apropiere care poate însemna și 65%. Nu exista in lume magistrați cu pensia mai mare ca salariu decât în România. In majoritatea tarilor din UE magistrați au pensii bazate pe contributivitate.

    • Muta-te la venetia atunci ușierule , nu te tine nimeni in Romania sa se impoziteze toate pensiile din Romania nu doar cele de serviciu ale magistratilor/procurorilor/militarilor altfel este discriminare.

  11. lol. surpriza? da. surpriza? nu.

  12. Aici este mana tuturor celor din servicii!

  13. Magistrații sunt o castă apărată de clasa politică și îmbuibată cu bani că sa nu ii bage la pușcărie. O gașcă de mafioți cu salarii imense, dincolo de orice limită pentru nivelul României care și le-au mărit singuri prin decizii luate tot de ei, justiția din România e o cloaca de gunoaie arogante care se cred deasupra celorlalți.Se considera niste patricieni, nu au nicio răspundere și performanță 0. Nu le-ar muri multi înainte de lighioane.

  14. Atac peste atac, România ebpe făraș.
    De unde atacurile, pai mai ales din interior.
    Ne merităm soarta, avem o tara plina de trădători, o sa ne fie dor de vremurile când aveam o țară și ne spuneam români.

  15. Ce spun, că rușii i-au forțat punându-le Naganu’ la tâmple !?

  16. USR, fuga la Guvernare, trebuie să se învârtă morișca economică, că avem pensii speciale de plătit !

  17. Perfect! Gata si cu transele din Pnrr. Usr si Pnl sa treaca in opozitie. Tara asta cu un Parlament Psd-Aur-Sos-Pot e neguvernabila. Lasati-i pe aia de mai sus sa „guverneze” oricum orice redorma va fi blocata in Parlament. Nu lasati poporul frustrat ca Simion,Sosoaca,Ciolacu si mai ales Georgescu nu le-au adus raiul pe Pamant. Lasat-ii sa se „bucure” de ce isi doresc. In 3 luni cine nu are doar 10 clase obtine emigrarea in estul Canadei. E frig dar e libertate si bunastare. E mai usor sa iti iei o haina groasa decat sa traiesti in Coreea de Nord.

  18. Silă scârbă Ciordacu peseedeu Ficuus CCR eu

  19. Daca ne aducem aminte, dl Ciolacu, impreuna cu fostul mimistru al muncii – dl Budai-, au fost special la Bruxelles, pt nincluderea pensiilor speciale ( adica orice pensie care nu este bazata pe contributivitate, functionari parlamentari, militari, politisti , etc, ) la calculul pe baza contribitivitatii .
    Si a si declarat ca, conditia din PNRR, ca pensiile speciale, sa fie calculate pe baza contributivitatii, sa nu se mai fie conditie pt PNRR .
    Asa ca si CCR, a dat o decizie in consens cu ce a rezolvat dl Ciolacu la Bruxelles .
    Iar acuma, domnul Ciolacu, se retrage de la viitorul guvern, poate in mod special pt ca dorinta dlui Bolojan, de a nu se mai aplica indexarea pensiilor contributive ( adica indexare de la 01 01 25 pt muritorii de rand ), sa fie sustinuta doar de PNL si USR, iar PSD sa nu apara ca o vvor si liderii lor, sa fie indeplinita, si indexarea sa nu se mai aplice asa cum e legea .
    Iar dl Ciolacu si PSD, sa revina in noua coalitie , impreuna si cu USR, si sa apara ca nu au ce face desi nu doreau .
    Practic , lipsa de responsabilitate .
    Dar in concluzie, eventuala neindexare legiferata, pt pensii contribitive si salarii bugetari, va conduce in viitor, la un vot masiv antisistem .
    Masiv, pt ca pensionarii au si copii si nepoti majori, si invers .
    Cea ce normal, nu este de dorit .

  20. Pensiile speciale sunt constitutionale? daca da sa le plateasca guparea intelopa PSDPNLUDMR. Dar intrarea la plata a pensiilor la 45 de anisori (varsta nu vechime) e constitutionala? CCR trebuie reformat/desfintat sunt doar conserverse anti popor.

  21. @Pensionar Special :
    Toti nespecialii, in cor, va dorim tuturor celor ca tine s-o aveti cat mai scurta, pensia, evident…

  22. o lege scurta : toate pensiile necontributive se abroga , sa vad eu cum mai interpreteze ccr sau alta curte

  23. PSD prin intermediul CCR le da bani in plus la speciali sa aiba cu ce sa puna la cale de un nou Georgescu. Timp au, bani au.
    Cu astia vreti voi sa faceti reforma?

  24. Noi spunem să vă puneţi picioarele în apă rece că deja au început reformele, pensiile lor speciale nu vor mai fi impozitate dar deja v-au spus că trebuie să dea ordonanţe să vă i-a înapoi ce v-au dat ca să îi votaţi, printre ei şi la pensionarii fomişti.
    Acuma serios voi ăştia care i-aţi votat pentru că v-au dat, cum se numeşte aia că după ce i-aţi votat nici nu te mai plăteşte?

    Dar nu vă faceţi griji că va fi mai rău ca până acuma că urmează să vă spună că pică economie datorită dezmăţului şi incompetenţei din propria lor guvernare de dinainte şi va trebui să vă sacriflcaţi şi să staţi calm că vă scoate ei din criză în următoarea guvernare în care tot ei vor fi.
    Acuma serios voi ăştia care i-aţi votat pentru că v-au dat, cum se numeşte aia că după ce v-au dat-o şi nici nu vă plăteşte vă va spune că o să v-o dea iarăşi fără să vă plătească şi va trebui să plătiţi voi că v-o dau?

    Dar nu aveţi nici un sens să vă panicaţi că imediat cum se va face guvernul şi o să câştige prezidenţialele o să uite că i-aţi votat şi o să facă exact ce au făcut şi până acuma, adică o să v-o dea şi o să vă pună să plătiţi tot voi că îşi pierd timpul cu voi să vă bage în seamă pe la guvernare.

    Dar pe noi nu astea ne îngrijorează, pe noi ne îngrijorează UE pentru că suntem destul de sigur că nici acuma nu şi-au dat seama ce au făcut când le-au au scos MCV ca gest de bună credinţă crezând că se poate înţelege cu escrocii ăştia şi s-au schimbat, atâta de îngrijoraţi suntem de UE încât suntem siguri că o să îi acopere şi pe mai departe până o să dea ţara cadou lui Putin că românii aşa s-au săturat de escrocii ăştia de nici Putin nu mai pare atâta de rău.

    Dar nu fiţi panicaţi că sectoriştii ăia al lui Iahannis care au dus ţara în dezastru şi haosul ăsta în cele două mandate nu sunt destul de inteligenţi ca să înţeleagă că aşa nu va mai merge mult şi oricât de isterici sunt în media din cauza celor de la USR să nu îşi mai facă griji de USR că în scurt timp toată popuIimea o să le-o dea.

    Concluzia:
    ……………………….
    Noi le-am spus să facă reforme i-ar ei au înţeles că vor să vă reformeze la creieraş cu şi mai multă propagandă că poate vă m-ai duce de nas ca până acuma fără să facă nimica şi să vă rezolve problemele din cauza cărora sunteţi supăraţi.
    La fel de siguri suntem ca ei cred că votul ăsta de blam de la alegeri a fost dat împotriva USR din cauză că nu vor în opoziţie şi nu împotriva lor al celor care au fost la putere, toată propaganda lor asta strigă în gura mare pentru că asta cred. Deci nici nu este de mirare că sunt calmi şi nu au nici o grijă fiindcă ei sunt convinşi că următorul vot de blam pe care îl veţi da va fi tot împotriva USR şi toată propaganda lor pe asta se va axa ca să vă convingă. Realitatea este că atâta de frică le este de USR că ar putea să ajungă la guvernare încât nu văd celălalt pericol care sunteţi voi ăştia cu votul de blam şi care devine pe zi ce trece tot mai mare.
    ……………………….
    Mai simplu spus ei cred că USR este de vină că voi aţi votat împotriva celor de la PNL şi PSD, atâta de siguri suntem ca asta cred încât toate nenorocirile următoare le vor pune în cârca celor de la USR că nu au vrut să vină la guvernare să le facă treaba în locul lor(măcar să îi fi invitat la guvernare).

    Acuma vom încerca să îi învăţăm la rele pe PNL şi PSD şi să îi întrebăm dacă vor să îi vadă isterici pe sectoriştii lui Iohannis în media?…..Păi dacă vreţi spuneţi că în următoarea voastră guvernare printre reforme va fi depolitizarea CCR şi schimbarea şefilor de servicii şi apoi să vedeţi ce va ieşi😏(dacă faceţi asta s-ar putea ca mulţi votanţii naivi să vă voteze numai să o vadă pe asta).

  25. Suntem conduși de mafioți,care se autoservesc Toți,toți judecătorii de la ccr au pensii soeciale,și mai primesc încă una,după ce încheie,” mandatul”…țară de doi bani .

  26. Guvernele astea sunt vai de ele! N-au nici un jurist in stare să elaboreze un act legislativ care să nu fie anulat de CCR!!! Dacă nu sunt incapabili, atunci înseamnă că le dau voit atacabile ..

  27. Bravo, escrocilor! V-am dat puterea, vă ținem pe banii noștri ca să vă căpătuiți voi.

  28. Bre ciobiță sau pseudorege, tu ai atâta ură în tine încât singurele argumente pe care le vrei sunt doar cele care-ți bifează punctele! Generalizarea pe care o faci arată cât de încuiat ești și că orice încercare de dialog cu tine este sortită eșecului! Mă mir că nu ți-ai declarat și dragostea nestrămutată pentru CG, din filmul ăla pari!!!