Tură ciclistă transfrontalieră între România, Ungaria și Serbia, înainte de intrarea oficială în Schengen
De la 1 ianuarie 2025, România se alătură statelor din spațiul Schengen. Acest lucru va ușura pe viitor călătoria românilor spre vestul Europei. În ultimele zile ale acestui an, amatorii de ciclism pun la cale o ultimă tură transfrontalieră „pe stil vechi”. Mai exact, pe 29 decembrie, se va pedala în România, Ungaria, dar și Serbia, unde, de la anul, nu se va schimba nimic.
„Vorbim de o acțiune a unui grup informal de pasionați de ciclism din România, Serbia și Ungaria care, de vreo trei ani, obișnuiesc să se întâlnească și să parcurgă ture de o zi, 100-150 de kilometri, în fiecare dintre cele trei țări ale euroregiunii. Ne-am dat seama că, odată cu intrarea în Schengen, o să ni se schimbe într-o formă modul de circulație. Și am zis să nu lăsăm nemarcat momentul ăsta, așa că pe 29 decembrie ne-am propus să facem genul ăsta de tururi doar cu două momente de control la frontieră, între România și Serbia și între Serbia și Ungaria”, a spus Radu Ticiu, inițiatorul turei.
120 de kilometri prin România, Serbia și Ungaria
Cicliștii vor parcurge aproximativ 120 de kilometri, pornind de la punctul de trecere Kiszombor-Cenad, care va înceta în curând să funcționeze. Traseul va trece prin Sânnicolau Mare, va implica schimbarea țărilor între Valcani și Vrbica, va include orașele sârbești Čioka și Novi Kneževac și va ajunge până la punctul de trecere Rabe-Kübekháza, cu inevitabila oprire pentru fotografii la Triplex Confinium.
Traseul se va întoarce la punctul de trecere între Ungaria și România, care în curând va deveni inutil.
„Suntem, în momentul de față, 12 persoane înscrise. În mare parte, ne știm, dar sunt și oameni care ni se alătură cu această ocazie. Există o vorbă care sună cam așa: «Nu există vreme rea, există doar echipament inadecvat». Cu siguranță nu va fi la fel de cald ca în primăvară, vară sau toamnă, dar suntem optimiști. Prognoza meteo arată destul de favorabil și nu ne înspăimântă. Plecăm la ora 10:00 dimineața și vom avea de pedalat efectiv cam cinci ore, restul timpului fiind alocat pauzelor și relaxării. Nu e o cursă de viteză”, a mai spus Radu Ticiu.
Cicliștii se gândesc chiar să se oprească pentru relaxare la spa-ul Hagymatikum din Mako. Organizatorii vor pune la dispoziție o mașină de asistență tehnică pentru orice situații neplăcute. Pasionații se pot înscrie la această aventură pe grupul DKMT Cross-Border de pe aplicația Strava. Sunt așteptați cei care sunt obișnuiți să parcurgă distanțe asemănătoare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank