G4Media.ro

„TikTok este huliganul cartierului”: Albania va închide TikTok pentru cel puțin un…

sursa foto: Pixabay

„TikTok este huliganul cartierului”: Albania va închide TikTok pentru cel puțin un an, o premieră în Europa

Premierul Albaniei, Edi Rama, a anunțat sâmbătă, 21 decembrie, că rețeaua socială TikTok, deținută de grupul chinez ByteDance, va fi închisă în țară pentru cel puțin un an, de la începutul anului 2025, transmite BFM TV.

„TikTok este huliganul cartierului”, a declarat Edi Rama în cadrul unei reuniuni la Tirana cu profesori, părinți și psihologi albanezi. „Vom alunga acest bătăuș din cartierul nostru timp de un an”, a adăugat el.

În paralel cu închiderea TikTok, guvernul albanez va lansa programe care „vor fi utilizate pentru educarea elevilor și vor ajuta părinții să monitorizeze progresele copiilor lor”, a declarat prim-ministrul.

O dezbatere națională

Anunțul suspendării controversatei rețele de socializare vine la mai puțin de o lună după ce un elev de 14 ani a fost ucis și un altul rănit într-o încăierare în apropierea unei școli din Tirana, în urma unei dispute pe tema rețelelor de socializare.

În urma acestei tragedii, în țară a început o dezbatere între părinți, psihologi și școli cu privire la impactul rețelelor sociale asupra tinerilor.

„În China, TikTok arată cum studenții pot urma cursuri, cum să protejeze natura, cum să păstreze tradițiile, dar pe TikTok în afara Chinei, vedem doar murdărie și noroi. De ce avem nevoie de asta?”, a afirmat Edi Rama.

Aplicația TikTok, care are peste un miliard de utilizatori activi în întreaga lume, este deosebit de populară în rândul tinerilor, care sunt seduși de formatele sale video ultra-scurte care defilează continuu.

Algoritm opac

Aplicația își depășește toți concurenții în capacitatea sa de a capta atenția. Până în 2024, utilizatorii Android o foloseau în medie 34 de ore pe lună, potrivit unui raport realizat de We Are Social.

Dar acest succes orbitor nu este lipsit de critici. Detractorii săi acuză TikTok că își limitează utilizatorii în sloturi de conținut, prin intermediul unui algoritm opac, și că încurajează răspândirea dezinformării și a conținutului ilegal, violent sau obscen, în special în rândul tinerilor.

Rețeaua de socializare a făcut obiectul a nenumărate controverse în întreaga lume, de la interzicerea sa pentru adolescenți în Australia la acuzații de spionaj în Statele Unite și în Uniunea Europeană, unde tocmai a fost lansată o anchetă privind suspiciuni de ingerință străină în alegerile prezidențiale anulate în România. TikTok este interzis în India din 2020, în urma confruntărilor mortale de la granița cu China.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Hai și în România!

    • Nu se poate… pai si ce fac votantii kreml1ngeorgiului din diaspora albaneza?
      Nu se poate, e o grava greseala. doamneajuta sa-l deshchida iar!

  2. Cu Edi Rama nu te joci…

  3. UE ce face?

  4. Albanezii măcar înțeleg ce înseamnă să ai un post de propagandă chinezesc pe dispozitivele tuturor.