BREAKING Crin Antonescu a fost propus candidat comun la prezidențiale de șefii coaliției. Cine e Crin Antonescu, șomer de lux timp de zece ani după puciul din 2012
Liderii PSD, PNL, UDMR şi ai grupului minorităților au convenit luni să aibă un candidat comun la președinție în persoana lui Crin Antonescu, a anunțat Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL. Această decizie urmează să fie validată la nivelul fiecărui parti, prin vot în forurile de conducere. Bolojan a declarat luni la Parlament că una din prevederile protocolui coaliției este şi desemnarea unui candidat unic la funcţia de preşedinte al României. ”Am convenit prin consens că acest candidat să fie domnul Crin Antonescu, urmând ca fiecare partid politic să desemneze candidatul şi să aprobe această candidatură în forurile interne ale fiecăruia”, a spus el.
Crin Antonescu (65 de ani), vehiculat drept posibil candidat comun al coaliției PSD-PNL la alegerile prezidențiale, este cunoscut drept unul dintre co-autorii puciului politic din 2012. Atunci, Uniunea Socială Liberală (USL) condusă de Antonescu, Victor Ponta și Dan Voiculescu a schimbat toată conducerea statului și a vrut să-l demită pe președintele Traian Băsescu, fiind împiedicați de aliații occidentali și de faptul că referendumul de demitere nu a făcut cvorumul.
De remarcat că el nu a obținut anul trecut nici un venit, după cum arată declarația de avere a soției sale. De altfel, în ultimii zece ani el nu a mai avut nici un job cunoscut publicului.
El a fost susținut și promovat constant de membrii așa-numitului grup de la Monaco, o grupare de oameni de afaceri și foști ofițeri ai Securității, poliția politică din perioada comunistă.
Crin Antonescu a fost președinte interimar al României în vara anului 2012, între momentul suspendării lui Traian Băsescu de către parlamentarii USL și revenirea acestuia în funcție ca urmare a invalidării referendumului de demitere.
De meserie profesor de istorie, Crin Antonescu a câștigat șefia PNL în 2009. În 2010 a devenit unul dintre inițiatorii și liderii USL. Imediat ce a preluat șefia guvernului prin Victor Ponta, USL a schimbat șefii principalelor instituții (Senat, Camera Deputaților, Avocatul Poporului), a schimbat legi și regulamente astfel încât să poată răsturna regimul Băasescu.
Tentativa de lovitură de stat a fost criticată dur de toți partenerii României, de la Departamentul de Stat la SUA la șeful Comisiei Europene, Jose Barrosso și cancelara Germaniei, Angela Merkel.
Liderii USL au renunțat să conteste rezultatul referendumului eșuat de demitere a lui Traian Băsescu abia după vizita intempestivă la București a lui Philip Gordon, un emisar al Departamentului de Stat al SUA. Acesta le-a explicat lui Crin Antonescu și Victor Ponta că riscă să deraieze România de pe orbita occidentală.
După eșecul tentativei de răsturnare a lui Traian Băsescu, Crin Antonescu a cedat în condiții niciodată explicate șefia PNL în favoarea lui Klaus Iohannis în 2014. El s-a retras practic din viața publică timp de zece ani. O mare parte a timpului a petrecut-o la Bruxelles alături de soția sa, Adina Vălean, cât timp aceasta a fost comisar european.
Crin Antonescu a făcut o tranzacție imobiliară controversată cu familia lui Virgil Măgureanu, fostul director al Serviciului Romând de Informații (SRI) între 1990 -1997. În 2009, Crin Antonescu a cumpărat o locuință cu 248.000 de euro într-un imobil dintr-o zonă exclusivistă din București. Nora lui Vitgil Măgureanu a declarat atunci că apartamentul a fost cumpărat la un preț subevaluat.
Numele lui Crin Antonescu ca posibil candidat comun a fost rostit în premieră în 10 decembrie de Kelemen Hunor, portavocea lui Marcel Ciolacu.
Ulterior, șeful PNL Ilfov Hubert Thuma a cerut conducerii PNL într-o ședință să îl desemneze pe Crin Antonescu drept candidat comun al coaliției PSD-PNL-UDMR.
Hubert Thuma este considerat apropiat atât de liderii PSD, cât și de SRI.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
63 comentarii