Europa riscă să devină o „colonie digitală” din cauza progreselor „insuficiente” în domeniul inteligenței artificiale, în comparație cu SUA și China – raport francez
Un raport subliniază „puterea hegemonică” a SUA în ceea ce privește inteligența artificială (IA) și riscurile pe care aceasta le prezintă pentru Europa.
Reglementarea Uniunii Europene privind inteligența artificială (AI / IA) este „insuficientă” pentru a concura cu progresele înregistrate de SUA și China în exploatarea acestei tehnologii, au afirmat legislatorii francezi, potrivit Euronews.com.
Într-un nou raport, Oficiul parlamentar francez pentru evaluare științifică și tehnologică (OPECST), un organism independent din cadrul Parlamentului, a evidențiat modul în care Franța și alte țări europene se compară în ceea ce privește IA.
„Provocarea este una de suveranitate digitală, pentru a evita să devenim o simplă colonie digitală”, a declarat Corinne Narassiguin, senator din partea Partidului Socialist și unul dintre cei trei autori ai raportului, în cadrul unei conferințe de presă.
„Uniunea Europeană se concentrează în prezent pe reglementarea IA, dar acest lucru este încă insuficient în fața dimensiunii și progreselor puterilor americană și chineză”, a adăugat ea.
„Suveranitatea digitală împotriva dominației SUA necesită dezvoltarea unor actori francezi și europeni puternici”.
Raportul vine înaintea unui summit de acțiune privind inteligența artificială în Franța, în februarie 2025, care își propune să reunească cât mai multe „părți interesate ale ecosistemului inteligenței artificiale din toate mediile”, conform paginii evenimentului.
Parlamentarii au menționat în raport că „nicio putere nu este în prezent în măsură să controleze întregul lanț valoric doar pe piața sa internă”, ceea ce i-ar oferi „o suveranitate reală în domeniul IA”.
Două treimi din cipurile de calculator din SUA, de exemplu, provin din Taiwan, se arată în raport.
Cu toate acestea, companiile europene sunt absente în unele părți ale lanțului de aprovizionare, cum ar fi fabricarea unităților de procesare grafică sau a semiconductorilor.
Raportul a remarcat, de asemenea, că există un exod al creierelor din țările europene în favoarea companiilor americane.
Deși există câțiva actori europeni notabili, cum ar fi compania de inteligență artificială Mistral, cu sediul în Franța, SUA „este în prezent puterea hegemonică a inteligenței artificiale”.
Cu toate acestea, parlamentarii au afirmat, de asemenea, că UE ar putea fi considerată ca oferind „o mai mare încredere” modelelor datorită reglementărilor sale privind inteligența artificială.
Recomandări înainte de summitul privind IA
Biroul intenționează să prezinte concluziile și recomandările sale guvernului francez, care este în prezent implicat într-o criză politică.
Țara urmează să organizeze un summit peste trei luni, după summitul privind siguranța IA organizat anul trecut în Regatul Unit. Potrivit Elysée, evenimentul se va concentra pe construirea unui sector al IA care să fie în interesul publicului.
Înaintea evenimentului, grupul parlamentar francez a prezentat mai multe recomandări privind inteligența artificială, una dintre acestea fiind reunirea multiplelor proiecte de guvernanță globală în cadrul unei singure organizații.
Autorii sugerează plasarea acestora sub umbrela Organizației Națiunilor Unite.
„Importanța și specificitatea (IA) impun crearea unei noi instituții specializate în cadrul sistemului (ONU), a cărei competență s-ar extinde de la coordonarea internațională a reglementării IA la combaterea decalajului digital global”, se arată în raport.
O altă recomandare la nivel internațional este lansarea unui proiect european în domeniul IA care să includă Franța, Germania, Țările de Jos, Italia și Spania.
Această idee nu este nouă și a fost luată în considerare încă din 2017, spun autorii, dar nu a fost pusă în practică.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.