Omul de afaceri Dan Șucu, care a investit în clubul italian de fotbal Genoa FC, a turnat la Securitatea comunistă și a primit bani. CNSAS a publicat notele informative, dar a decis că nu îi poate atribui calitatea de colaborator al Securității ca poliție politică
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a publicat în 2015 notele date de Dan Șucu în anii 80 ai secolului trecut către Securitatea comunistă, dar a decis cu majoritatea voturilor din colegiu că acesta nu a făcut poliție politică. Dan Șucu a fost racolat de Securitate în 1984, a turnat cetățeni români și străini cu numele de cod ”Mircea Crișan” și primit bani de la Securitate, potrivit documentelor CNSAS.
- Dan Șucu este acum antreprenor și controlează cel mai mare producător de mobilă din țară, Mobexpert. El are afaceri și în sport, unde controlează clubul de fotbal Rapid București, și în imobiliare. În urmă cu două săptămâni a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni la clubul italian de fotbal Genoa FC, marcând o premieră: primul român care cumpără un club italian de tradiție.
- GSP a scris în premieră despre legăturile lui Dan Șucu cu Securitatea, poliția politică a regimului comunist
El a dat note la Securitate în calitate de ghid pentru turiștii străini, dar a turnat atât cetățeni străini, cât și români. Șucu a fost angajat la compania turistică de stat ONT Carpați.
Notele prezentate de CNSAS se întind pe perioada 1984 – august 1989, anul Revoluției anti-comuniste.
În ciuda zecilor de note informative date de Dan Șucu, CNSAS a decis că acesta nu poate fi numit colaborator al Securității ca poliție politică pentru că el nu a furnizat instituției informații ”prin care se denunțat activitățile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, o condiție obligatorie din lege.
De asemenea, colegiul CNSAS a constatat că nu există dovezi că Șucu ar fi fost ofițer al Securității.
Trei membri de la acel moment al colegiului CNSAS, Corneliu Turianu, Florin Abraham și Florian Bichir, au făcut opinie separată și au susținut că CNSAS ar fi trebuit să îi atribuie lui Dan Șucu calitatea de colaborator al Securității ca poliție politică. Ei au susținut că turnătoriile lui Dan Șucu la Securitate au afectat drepturile și libertățile fundamentale ale unor terțe persoane.
CNSAS a verificat dosarul lui Dan Șucu la cererea ziarului Evenimentul Zilei din 2015, ca urmare a faptului că Șucu ocupa la acel moment o poziție de conducere în Asociația Marilor Rețele Comerciale.
Citește mai jos documentul integral al CNSAS:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii