G4Media.ro

Doar 1.000 de pași în plus pe zi ar putea reduce riscul…

Sursa foto: pixabay.com

Doar 1.000 de pași în plus pe zi ar putea reduce riscul de depresie, arată un studiu

Pașii pe care îi faceți în fiecare zi v-ar putea conduce la o reducere a simptomelor depresiei, potrivit unui nou studiu citat de CNN.

  • Notă: Dacă știți pe cineva despre care considerați că are nevoie de ajutor de specialitate contactați linia telefonică gratuită 0800 0800 20. 

Un studiu publicat luni în revista JAMA Network Open a constatat că un număr mai mare de pași zilnici este asociat cu mai puține simptome depresive.

„Studiul nostru oferă dovezi suplimentare că încurajarea oamenilor să fie activi, indiferent de tipul sau intensitatea activității, este o strategie eficientă pentru prevenirea depresiei”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Bruno Bizzozero-Peroni, cercetător postdoctoral la Centrul de cercetare socială și a sănătății, Universitatea Castilla-La Mancha din Spania.

Cercetarea a fost o meta-analiză, trecând în revistă 33 de studii care au implicat peste 96 000 de adulți. Datele au sugerat că numărul de pași legat de reducerea simptomelor depresiei este mai mic decât s-ar putea crede, a declarat Dr. Karmel Choi, psiholog clinician și profesor asistent la Harvard Medical School. Choi nu a fost implicat în cercetare.

„De obicei auzim că este bine să facem 10.000 de pași pe zi, dar aici, chiar și 7.000 de pași par să se traducă printr-o sănătate mintală mai bună”, a spus ea.

Deosebit de încurajator este faptul că inclusiv o creștere mică a numărului de pași zilnici poate ajuta – doar 1.000 de pași în plus într-o zi pot reduce riscul de depresie viitoare cu 9%, a declarat într-o declarație Dr. Brendon Stubbs, un cercetător avansat al Institutului Național pentru Sănătate și Îngrijire de la King’s College din Londra. Stubbs nu a fost implicat în cele mai recente cercetări.

Activitatea fizică s-a dovedit în studiile anterioare a fi utilă pentru sănătatea mintală, au declarat experții.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii, deoarece studiile incluse în meta-analiză au fost în mare parte observaționale și s-au concentrat pe populația generală, mai degrabă decât pe persoanele cu depresie clinică, ceea ce înseamnă că cercetătorii nu pot spune dacă luarea de pași are un impact asupra depresiei sau dacă persoanele cu depresie doar se mișcă mai puțin, a spus Choi.

Deși există lacune în cercetare care necesită mai multă muncă, nu este surprinzător faptul că mai multă mișcare a fost asociată cu o reducere a simptomelor depresiei. Și a face mai mulți pași nu este singura mișcare pe care o puteți face spre o mai bună sănătate mintală, a spus Choi.

„Numărul de pași este un proxy frumos pentru activitatea fizică, care a fost demonstrat în mod constant că are efecte benefice asupra riscului de depresie”, a adăugat ea. „Acestea fiind spuse, ar trebui să ne amintim că numărul de pași captează cel mai bine anumite tipuri de mișcare, cum ar fi mersul pe jos sau alergarea, și poate fi mai puțin potrivit pentru a capta activități precum yoga”.

Experții au fost interesați de extinderea recomandărilor privind activitatea fizică pentru a le face mai flexibile în funcție de ceea ce motivează fiecare individ, a spus Choi.

În prezent, recomandările sunt centrate pe timp, cum ar fi 150 de minute pe săptămână de activitate moderată până la viguroasă, a adăugat ea.

„Alegeți metrica care este cea mai motivantă pentru dvs.”, a spus Choi. „Fie că este vorba de pași sau de ore, literatura privind sănătatea mintală sugerează în mod constant că a te mișca într-o anumită măsură este mai bine decât a nu te mișca deloc”.

Mulți oameni se luptă cu găsirea motivației de a face mișcare – iar adăugarea depresiei pe deasupra poate face și mai greu să înceapă.

Stabilirea obiectivelor și urmărirea activității nu par să ajute întotdeauna, a declarat într-un articol anterior Dr. Michael Noetel, lector superior în cadrul Școlii de Psihologie de la Universitatea Queensland din Australia. Noetel nu a fost implicat în cercetarea 2024.

„În schimb, cred că trebuie să ne raportăm la înțelepciunea mai bine stabilită cu privire la ceea ce funcționează”, a spus el, indicând sprijinul și responsabilitatea.

Le puteți găsi alăturându-vă unui grup de fitness, găsind un antrenor sau cerând unei persoane dragi să meargă la o plimbare cu dumneavoastră, a adăugat Noetel.

„Făcând câțiva pași pentru a obține acest sprijin, este mai probabil să continuați”, a spus el.

Și indiferent dacă ceea ce vă place este antrenamentul cu greutăți sau mersul pe jos, trebuie să faceți activitatea plăcută pentru a o menține.

„Fiți amabil cu viitorul dvs. sine făcând exercițiile cât mai ușor și mai atractiv posibil, cum ar fi să vă cumpărați o carte audio sau o încercare la un studio de yoga”, a spus Noetel.

Cu cât vă place mai mult antrenamentul, cu atât veți fi mai încrezători să depășiți obstacolele exercițiilor fizice, ceea ce înseamnă că veți avea mai multe șanse să respectați un regim, potrivit unui studiu din 2015.

„Apoi, fii blând cu tine dacă este greu – uităm întotdeauna cât de ușor este ca viața să stea în calea exercițiilor fizice, așa că fă un plan de rezervă ca și cum fericirea ta ar depinde de asta”, a spus Noetel. „Pentru că depinde”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.