Singapore, țara în care numărul centenarilor s-a dublat în numai 10 ani / Secretele longevității
A șasea „Zonă albastră” din lume: de ce Singapore prețuiește atât cantitatea, cât și calitatea vieții. Când vine vorba de longevitate, puține locuri din lume au înregistrat o creștere atât de drastică a speranței de viață precum orașul-stat insular din Asia de Sud-Est, transmite BBC.
Un copil născut în țară în 1960 era probabil să trăiască (la vremea respectivă) până la 65 de ani, dar un copil născut astăzi în Singapore se poate aștepta să trăiască mai mult de 86 de ani, conform estimărilor. În plus, numărul centenarilor din Singapore s-a dublat în perioada de 10 ani 2010-2020.
Acest salt uriaș în longevitate a fost în mare măsură determinat de politica și investițiile guvernamentale intenționate. Distincția a fost chiar suficientă pentru ca țara să fie numită a șasea „Zonă albastră” din lume în august 2023. Deși au fost puse sub semnul întrebării pentru acuratețea lor de către demografi, zonele albastre au fost descoperite și inventate de jurnalistul National Geographic Dan Buettner, care a pretins că identifică regiunile în care oamenii au trăit o viață mai lungă și mai sănătoasă, în mare parte datorită unei combinații de cultură, stil de viață, dietă și comunitate.
Singapore a fost prima regiune nouă care a fost adăugată zonelor albastre în ultimele decenii (numită „Zona albastră 2.0” de către Buettner) și se deosebește de celelalte zone albastre în parte pentru că longevitatea oamenilor provine mai mult din politicile de perspectivă decât tradiții culturale de lungă durată în alte comunități din Zona Albastră precum Ikaria, Grecia sau Nicoya, Costa Rica.
Dar locuitorii de aici apreciază nu doar cantitatea vieții, ci și calitatea vieții. Am vorbit cu câțiva dintre ei pentru a înțelege ce politici și practici le fac viața mai sănătoasă și mai fericită – și ce recomandă celorlalți care doresc să trăiască aici în căutarea unei vieți mai lungi.
„Pentru că am crescut aici, am văzut direct transformarea conștiinței asupra sănătății comunității”, a spus rezidentul Firdaus Syazwani, care conduce blogul de consiliere financiară Dollar Bureau. „Impozitarea puternică pe țigări și alcool, cuplată cu interdicțiile publice stricte de fumat nu numai că îmbunătățesc sănătatea individuală, dar îmbunătățește și spațiile publice, făcându-le mai primitoare și mai curate. Gata cu fumatul pasiv!”
A fost surprins să afle despre încadrarea în Zonele Albastre, fie și doar din cauza cantității mari de zahăr, sare și lapte de cocos folosite în mâncărurile locale. Dar chiar și asta se schimbă (dacă încet) din cauza politicii. „Având în vedere înclinația bucătăriei noastre locale pentru ingrediente mai bogate, Consiliul pentru promovarea sănătății are inițiative pentru a încuraja alegeri alimentare mai sănătoase în rândul rezidenților”, a explicat el. „Măsuri precum etichetarea nutrițională obligatorie și reducerea conținutului de zahăr din băuturi au făcut o diferență notabilă în conștientizarea sănătății publice și în alegeri.”
Sistemul de sănătate din Singapore a primit, de asemenea, premii globale atât pentru calitatea îngrijirii sale, cât și pentru capacitatea sa de a menține costurile limitate. Indicele de prosperitate Legatum 2023 a clasat țara pe cea mai bună poziție din lume în ceea ce privește sănătatea cetățenilor și capacitatea acestora de a accesa asistența medicală. Țara oferă acoperire universală de asistență medicală, dar are și o combinație de servicii private și fonduri de economii pentru a ajuta la acoperirea cheltuielilor din buzunar.
Foto: © Jimmytst | Dreamstime.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank