G4Media.ro

Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia Curții Constituționale de anulare a…

Sursa foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale / Georgescu cere Curții Europene să oblige statul român să organizeze turul doi cu el și Lasconi

Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale. Potrivit documentului consultat de G4Media, Călin Georgescu cere Curții Europene a Drepturilor Omului să oblige statul român să organizeze turul doi al prezidențialelor în care s-au calificat el și Elena Lasconi.

Georgescu solicită ca CEDO să judece cauza în regim de urgență. Acesta cere:

  • suspendarea efectelor deciziei CCR de anulare a alegerilor, până la soluționarea cauzei
  • obligarea Guvernului României să reia procesul electoral, respectând rezultatele primului tur, și să organizeze turul doi al alegerilor prezidențiale între el și Lasconi
  • obligarea statului român să adopte măsuri pentru remedierea prejudiciilor morale și democratice, prin restabilirea încrederii în procesul electoral.

În documentul consultat de G4Media, Călin Georgescu invocă dreptul la alegeri libere, încălcat prin suspendarea turului doi și invalidarea voturilor fără probe concludente; lipsa unui proces transparent și consultativ care contravine dreptului la un proces echitabil; lipsa unui mecanism național de contestare a deciziei CCR.

Context. În 31 decembrie 2024, judecătoarea Cristina Ardeleanu de la Curtea de Apel Bucureşti a respins, ca neîntemeiată, cererea lui Călin Georgescu de reluare a turului doi al alegerilor prezidenţiale. Decizia nu este definitivă şi mai poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Știre în curs de actualizare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

93 comentarii

  1. Ce păcălici….parca nu credea in instituțiile UE, acum se adresează lor sa ii facă dreptate?

  2. Si uite asa se stinge o stea…😆😆😆😆

  3. Bre, pai ori suntem suverani ori nu mai suntem?

  4. Sunt curios daca in argumentele pe care le invoca in fata Curtii va folosi si precedentul Kovesi

    • Precedentul Kovesi e de altă natură , nu are legătură cu alegerile. Așa sunt o grămadă de oameni care au câștigat la CEDO, dar ce au castigat? CEDO a zis că procesele nu s-au desfășurat corect, nu că ei sunt nevinovați. CEDO nu poate judeca un caz pe fond. Așa și aici, CEDO nu va zice că alegerile au fost corecte și că kremlinescu are dreptul să participe la turul 2 ,va zice cel mult că nu a avut cale de atac. Dar nu cred asta, o sa-i respingă cererea pe motiv ca deciziile CCR sunt suverane.

    • Pai da, si in cazul Kovesi CEDO i a dat castig de cauza pt ca nu a avut cale de atac, asa poate sa i dea acum si lui Georgescu. Sa ne intelegem, cele 3 decizii ale ccr ului: cea cu Kovesi, cea cu eliminarea lui Sosoaca din cursa prezidentiala si asta cu anularea alegerilor sunt decizii abuzive

  5. Și dacă îi dă dreptate?!!

    • Și dacă ? Și lui Kovesi i-a dat dreptate. Și, ce s-a întâmplat, au pus-o iarăși șef la DNA? NU. A fost o victorie simbolică, care va produce efecte eventual pe viitor , în procedura de demitere a șefilor de parchete. O decizie CCR nu se poate contesta la CEDO , mai ales pe tema alegerilor. Eu zic că îi vor respinge cererea.

    • Il alegem presedinte 😆😆😆

  6. kelin, mare „suveranist”, apeleaza la o institutie pe care o dispretuieste si careia se opune… eu zic ca kelin (!) sa apeleze la „intelepciunea ruseasca” si sa organizeze o curte de justitie si alegeri pe tiktok. 🙂 Dar repejor ca se cam termina „valul”.

    • … patetic demers… pana se stabileste termen si se judeca si pronunta, alegerile se vor fi terminat! Este un demers pentru a mentine flacara sub cazanul cu r.tard… penibil + patetic

  7. Partea frumoasa este ca vom vedea o parte din asa zisii suveranisti, care sareau in sus de fericire cand a dat ccr u decizia de acum cativa ani sa fie revocata Kovesi, acum o sa citeze din decizia Cedo din cazul ei ca din Biblie:))

  8. Dacă decizia nu e definitiva, un astfel de demers nu nu poate fi admis de CEDO . Nu înțeleg de ce presa preia circul suveranistului, asa pe gratis. Sau nu?

  9. 100℅comentarii pupatori de psd aici pe site

    • e clar ca esti nou pe aici .. dar tov georgescovici e om al PSDNLUDMR, aripa suvernista, aia care vrea sa fure doar banii de la UE fara reforme

  10. Cred că dl.Georgescu a ales calea corectă,căci doar la CEDO poate fi atacată o decizie a CCR .În cauza Kovesi contra României,petentei Laura Codruța Kovesi i s-a dat câștig de cauză și s-a dispus anularea deciziei CCR prin care președintele statului era obligat să semneze revocarea celei in cauză din funcția de procuror șef al DNA,pe motiv că CCR a încălcat dreptul la un proces echitabil prevăzut de art.6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului,prin aceea,pronunțându-se pe o situație care i-a afectat drepturi și libertăți individuale fundamentale, nu a citat-o în cauză,a nesocotit dreptul la apărare a acesteia,nepermițându-i să-și exprime puncte de vedere sau o poziție în procedura contencioasă care a vizat-o și totodată i-a încălcat și dreptul la liberă exprimare,condamnând-o pentru opinii și declarații personale anterioare,legate de reforma sistemului judiciar,deci pentru așa-zise delicte de opinie.Situația seamănă izbitor cu cea reclamată astăzi de dl.Călin Georgescu și dacă este să mă întrebați pe mine,România a ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului încă din 1994,prin Legea 30/1994 și este obligată să o respecte potrivit art.11 al.1 din Constituție.Mai mult chiar,Convenția Europeană are prioritate de aplicare chiar și în fața Constituției României,potrivit art.20 din acest act normativ fundamental,pentru că respectiva Convenție conține dispoziții mai favorabile subiecților vizați,în condițiile în care deciziile CCR nu permit exercitarea dreptului la apărare prin dezbateri sau exprimarea unor puncte de vedere în contradictoriu de către subiecții vizați și afectați și nu permite nicio cale de atac efectivă împotriva lor,deși deciziile CCR afectează drepturile și interesele legitime ale unor persoane.Acest lucru s-a statuat și în cauza Kovesi contra României,numai că doamna Kovesi nu a mai dorit să pună în executare decizia CEDO,optând pentru funcția de procuror-șef european.

    • Esti in eroare, Cedo nu a anulat decizia ccr
      In cazul Kovesi, nici nu avea competenta sa o faca, la fel si in cazul lui Georgescu nu poate anula decizia ccr.

    • @ VeSpeR – Hm, miram-as, se pare ca nu prea cunosti postarile lui andrew brandon pe aici care, apropo, e un cititor-comentator vechi pe site-ul asta.

    • In mod sigur, nu ma ridic la nivelul dvs. in privinta cunostintelor juridice, dar personal, ma indoiesc ca efectul juridic al unei hotarari CEDO favorabila lui CG va fi continuarea scritinului trecut cu continuarea turului 2, asa cum vrea petentul! Toate reclamatiile vis a vis de incalcarea drepturilor omului (si aici, sunt eu foarte curioasa sa aflu ce drept i s-a incalcat lui CG…) sunt despagubite per persoana fizica in caz de admisibilitate iar statul este obligat in adoptarea unei noi legi sau modificarea unei proceduri judiciare ptr. viitor. Eu nu vad o situatie similara cu a lui Kovesi, dar eu sunt la nivel de „talpa tarii”, asa ca s-ar putea sa nu am dreptate. Om trai si om vedea. La multi ani ptr. 2025!

    • Corect d-na Adriana , o eventuală decizie favorabilă lui kremlin poate avea efecte doar pe viitor. Nici pe Kovesi n-au pus-o înapoi sefa la DNA în urma deciziei CEDO.

    • P.S. Personal, am fost impotriva anularii alegerilor de catre CCR, ca si impotriva excluderii D.S.! Am considerat si consider si azi, ca si intr-un caz si in celalalt statul roman in ansamblu (inclusiv sau mai ales institutiile serviciilor de informatii) nu si-au facut treaba la timp, adica mult mai devreme decat data alegerilor. Nici nu cred ca Romania mai este un stat foarte sigur asa cum sustine propagandistic Predoiu, daca ar fi asa, toate curentele astea nu atat extremiste cat interlope, ar fi fost tinute sub control iar „influencerii” tatuati nu si-ar permite amenintari in Parlamentul tarii.

    • Pai unde e suveranitstea poporului care este umilit, fiind obligat sa asculte o decizie CEDO.

  11. Altă fumigenă marca CG.

    Dacă o persoană sau o entitate consideră că drepturile sale fundamentale au fost încălcate printr-o decizie a CCR, aceștia pot depune o plângere la CEDO. CEDO poate constata dacă a avut loc o încălcare a drepturilor garantate de Convenție (cum ar fi dreptul la un proces echitabil, dreptul la un remediu efectiv, etc.), dar nu poate anula decizia CCR. În cazul în care CEDO constată o încălcare, poate solicita statului să adopte măsuri pentru a remedia situația, dar nu poate modifica decizia luată de CCR.

  12. VeSpeR, andrew în eroare? Miram- aș!

  13. E un non subiect! Trebuia să epuizeze căile de atac intern, trebuia să facă recurs la înalta curte. O să i fie respins fără drept de apel, asta e clar. Tot ce face e sa incerce sa se mențină pe piața.

    • Degeaba ai cai interne daca nu e si efectiva, adica sa ai o sansa sa si castigi. Ori cum deciziile ccr nu sunt atacabile, nu prea mai exista aceasta efectivitate, o componenta a dreptului la un proces echitabil. De altfel, nici Kovesi nu a atacat intern decretul de revocare, tot din acest motiv.

    • Nu cred că nu a atacat intern Kovesi. Nu ti accepta aia. Păi pe logica asta mă duc și contest la CEDO amenda de circulație după ce mi respinge primul judecător contestația. S ar incarca aia de dosare de n ar mai putea lucra dacă am putea merge oricum. În fine, oricum sunt facultative deciziile CEDO!

    • 1. Kovesi nu a atacat intern. 2 Tu ai o procedura clara, reglementata de lege, in cazul unei amenzi, poti ataca pv ul, o cu totul ala poveste este cu atacarea decizilor ccr. 3. Deciziile CEDO sunt obligatorii.

    • Teoretic obligatorii. Au repus o cumva pe Kovesi in funcție datorita deciziei cedo? Să fim serioși! Și a făcut ambiția, s a racorit și atât! Vezi că e și un tabel al proporției respectării deciziilor cedo de către țările parte. România era pe la 70%, deci relax

    • Și vezi că el nu a făcut pe decizia CCR. A făcut ca o continuare a procesului în care solicită BEC organizarea turul 1, unde trebuia să facă recurs la înalta curte. 99,9% îi vor respinge în râsete!

  14. Usor spre foarte penibil. Adica ori suntem legionari,ori nu mai suntem
    Ori te duci la Putin sa trimita tancurile ca in Minsk in 2021,ori nu mai latri. Daca ni-l pune Putin presedinte fugiti,daca nu….sa ne concentram oe guvernantii care pot gi schimbati prin alegeri si proteste. Daca ni-l pune Putin pe diliu … Il avem pana moare,sau petrece un Craciun ca al lui Ceasca,prim alegeri nu-l mai schimbi…

  15. Ce-ai facut Mos Teaca ? Te-ai asezat in genunchi la institutiile europene ? Suveraneala te ia doar dupa mese copioase ? Iti pregatesc serviciile argumentele de discurs cu care vei defila dupa infrangere ? Parea ca sistemul isi doreste un tur doi colacu-simion dar nici rezervele nu sunt de lepadat ca asa s-au obisnuit Ei de peste zece ani, sa ne aduca in turul doi , doi reprezentanti ai Lor, sa mearga la sigur….

  16. Intre timp ar putea institutiile sa’l intrebe de avere si din ce mananca?

  17. Circ pentru luptatorii suveranisti…

  18. Asta nu era împotriva UE și a instituțiilor sale?

    Cat de penibil poate fi individul ăsta …

    Sai asta e din ciclul „am avut cheltuieli 0 lei cu campania electorală”…sau viitorul României e industria calului.

  19. are un dosar beton are cu ZERO cheltuieli pt campania electorala , e cel mai cinstit, ales de extraterestri si piramide

  20. si suveranitatea unde e? ma mir ca nu s-a dus la putin , cel mai intelept lider chiar si cand isi omoara poporul , sa il ajute

  21. Si va mai intreb ceva pipatorilor in fund de psd…oare de ce fac orice ca sa nu umble la pensiile speciale ?? Din banii cui se platesc? De ce sunt nevoiti sa se imprumute dar nu renunta la pensiile speciale, si din buzunarul cui e platita datoria externa? Cu ce bani se face palatu lu buldogu german? Cu ce bani se pliblau bosii prin lume cu avioane private sa de plimbe prin savana sau sa vada o cursa de f1? Zilele pesedeului sunt numarate, tineretul creste si nu vor vota nici o data psd, pnl sau usr.

    • mai usor cu piramidele, stiam eu ca USR e de vina … desi USR a bagat in PNRR eliminarea PENSIILOR SPECIALE, si MULTE alte reforme, ca Lasconi a fost scoasa de pe primul lor la europarlamentare pentru ca a votat familia traditionala .. voi spalatii pe creier de extratrrestti tot cu USR in gura

    • 🙂 scoasa de cine? si acolo tot rusii?

  22. Si va mai intreb ceva pipatorilor in fund de psd…oare de ce fac orice ca sa nu umble la pensiile speciale ?? Din banii cui se platesc? De ce sunt nevoiti sa se imprumute dar nu renunta la pensiile speciale, si din buzunarul cui e platita datoria externa? Cu ce bani se face palatu lu buldogu german? Cu ce bani se pliblau bosii prin lume cu avioane private sa de plimbe prin savana sau sa vada o cursa de f1? Zilele pesedeului sunt numarate, tineretul creste si nu vor vota nici o data psd, pnl sau usr.

  23. Datoria externa si in acelasi timp „tineretul”?”Tinere,aveai carnet de partid si erai turnator in „85. Nu o mai arde aiurea.

  24. @Un Nene – eu vorbeam despre castraveți nu despre PSD iar tu vorbești despre hârtie.

    Cred cu logica și înțelegerea textului la unii.

  25. Domniile voastre credeți că dacă se constată de către CEDO că statul român,prin CCR ca efect al deciziei pronunțate a încălcat art 6 privind dreptul la un proces echitabil ,că măsura anulării alegerilor s-a întemeiat pe această încălcare și nu-și găsește justificare într-o societate normală și democratică și obligă statul român să adopte remediile necesare ,hotărârea din 6 decembrie 2024 a CCR mai stă legal în picioare?Dna.Kovesi a solicitat doar să se constate că statul român prin CCR a încălcat dreptul la un proces echitabil și pe cel la liberă exprimare,renunțănd pe parcursul procedurii la capătul de cerere privind obligarea statului român să adopte remediile necesare prin reluarea dezbaterilor privind revocarea ei nelegală din funcție ori solicitarea de daune materiale sau morale.Atăt a cerut,atăt i s-a dat.Hotărârile CEDO obligă statele membre în raport de dispozitivul lor,au și o fază execuțională care trebuie adusă la îndeplinire de statul vizat,în raport de conținutul dispozitivului lor.Dl.Georgescu solicită ceva mai mult,decât dna.Kovesi..În caz de admitere statul român este obligat de CEDO să se conformeze dispozitivului hotărârii ,ceea ce implicit pe plan practic presupune implicit desființarea hotărârii inițiale a CCR prin repunerea în discuție a aspectelor vizate în raport cu criticile CEDO.Asta se traduce tot printr-o revocare a deciziei CCR ,luați-o cum vreți, cu excepția cazului în care statul român nu se conformează hotărârii CEDO și slavă domnului avem o practică îndelungată în această materie.Cum e privită România atunci în ochii lumii e lesne de înțeles.

    • Vax , CEDO nu poate anula o decizie CCR , cel mult poate dispune modificarea procedurilor pentru viitor. CEDO nu poate judeca pe fond și să spună că alegerile au fost corecte dacă CCR a zis că n-au fost. Kremlin mănâncă c… cu polonicul.

    • O rezolutie CEDO se va da peste mult timp. Intre timp veti fi uitat de deconspiratul asta.

  26. Cateva sute de milione cheltuite din fara tarii(guru a declarat cheltuieli de campanie zero),nu contravin Constitutiei? Adica aia cu stat indivizibil si mai ales SUVERAN,ca pare ca va place desi nu intelegeti ce inseamna suveraniratea…
    Singura problema imediata cu CG e e ca e dus cu capul,dar asta nu il impiedica sa voteze. Problema e cu toate rublele si yoanii cheltuiti pentru campania sa,ca sper ca nu crede vreun „patriot” ca rusii si chinezii vor sa ni-l puna Presedinte pentru ca ne cor binele.

  27. ce au in comun PSDNLUDMR si AURSOSPOT? au toti un stapan pe nume PSD!!! si toti injura USR

  28. În Constituție și legislația electorală română măsura anulării alegerilor prezidențiale este prevăzută într-o singură situație și anume frauda electorală.

  29. Dar CCR nu a anulat alegerile pentru fraudă electorală.

    • Aceasta a fost motivația, dar care sunt dovezile ? Dacă campania a fost fraudata,nu însemna că și voturile au fost fraudate. Nu am auzit sa fi fost furate voturi pentru CG.

    • Aceasta a fost motivația, dar care sunt dovezile ? Dacă campania a fost fraudata,nu însemna că și voturile au fost fraudate. Nu am auzit sa fi fost furate voturi pentru CG.

  30. Putin pentru AndreiB: Asta este marea problema cu partidele din Romania. Nu exista niciun partid care sa fie sincer la centru si care sa incline balanta in functie de optiunile lui de program intr-o parte sau alta, in timpul anilor de guvernare sau la alegeri. Atarna toti ciorchine pe partea cu PSD si totul este intepenit asa. Stramb, dezechilbrat, isteric, paranoid. Nimeni nu admite sa piarda, in principal PSD. Ce sportivitate, ce Formula 1, ce retrageri, ce tatuaje, domnule Ciolacu? Nu exista nimic tanar si sportiv in iesirile dumneavoastra pe TT.
    Dar marea tradare a fost si va fi PNL, acum si cu Bolojan pus in rol. Presupun, pentru ca TACE si el si nu povesteste ce “puncte” a castigat in dezbaterile din ultimul timp cu PSD si UDMR? Inca o data, problema este de incredere, boala cronica, adanca falie si daca NU terminati cu declaratii tip iesit la rampa si vorbit ca si cum nu ati fi inteles ce vrea omul sa auda, degeaba toata opereta asta tragi-comica din decembrie. Timpul care scurge s-ar putea sa curga in favoarea acestui individ activat din sleep mode de cei ce stiu bine ce fac si vor cu Romania. Restul este zgomot de fond, despicarea firului in patru, adica degenerarea partidelor in nivele in jurul PSD. (M-am uitat un pic la istoria unor partide ale minoritatilor, uneia dintre ele, si ei aveau pana si in nume SD!).

  31. Un simpatizant legionar ayacă o decizie a Curții Constituționale la CEDO înainte de a epuiza căile de atac din țară. Interesant. La exteatereștri întâlniți la ONU nu a apelat încă?

  32. Nea CG asta vrea neapărat sa o vadă pe Elena Lasconi președinte. Este dreptul lui, corect

  33. Un basinos, asta e. Ma gandesc sa il invit la ruginoasa, iasi, sa ii fac o uratura. Acolo se ura, ca acum nu se mai poate, cu scanduri rupte din gard. Asa era traditia….cum dracu sa ma exprim, ca ma abtin cat pot cand il vad pe obositul asta?! Un gaunos cu priza la anumiti oameni, iarasi ma abtin.

  34. nu-i de ras ! Sunt multi si proxxx ! nu uitati ce a facut nigel farage in 2014-2016

  35. Atât timp cât statul roman nu vine cu dovezi clare de anulare a alegerilor e dreptul lui CG sa-si caute dreptatea in instante.

    • Sa nu uitam ca înainte de anularea alegerilor ,a fost renumărarea voturilor , tot la sesizarea lui terhes. Care a fost scopul renumărarea?

  36. Atât timp cât statul roman nu vine cu dovezi clare de anulare a alegerilor e dreptul lui CG sa-si caute dreptatea in instante.