Congresul Statelor Unite ales în noiembrie 2024 se deschide în incertitudine cu privire la alegerea speakerului Camerei Reprezentanților. Extrema dreaptă a Partidului Republican face obstrucție la realegerea lui Mike Johnson
În urma scrutinului din noiembrie din SUA, raportul de forțe din Camera Reprezentanților a devenit extrem de strâns: 219 – 215 în favoarea Partidului Republican, cu demisia lui Matt Gaetz, controversatul congressman pe care președintele ales Donald Trump dorea să-l numească ministru al justiției, dar care între timp s-a retras din prima linie a politicii.
Mike Johnson, ales în postul de speaker (președinte) al Camerei în octombrie 2023, este în plină campanie electorală printre parlamentarii Republicani. Cel puțin unul dintre ei, Thomas Massie, care reprezintă un district din statul Kentucky, a anunțat că va vota împotriva lui Johnson, nemulțumit de atitudinea acestuia în Congresul precedent când a colaborat cu Democrații pentru adoptarea unor proiecte de lege.
O altă reprezentantă, Victoria Spartz din statul Indiana, ar putea vota împotriva lui Johnson, iar alți opt reprezentanți Republicani nu și-au declarat sprijinul pentru acesta. Democrații îl prezintă drept candidat pe liderul lor, Hakim Jeffries din New York și pot conta pe 215 voturi.
Deși se bucură de sprijinul declarat al lui Trump, Johnson apare ca fiind prea moderat pentru extrema dreaptă a Partidului Republican, care dorește o atitudine mai fermă în privința reducerii deficitului bugetar. Johnson a fost avertizat de moderații din partid să nu repete greșeala lui Kevin McCarthy, predecesorul său, care a fost ales în ianuarie 2023 după 15 tururi de scrutin și apoi a devenit primul speaker al Camerei Reprezentanților destituit din funcție în luna octombrie a aceluiași an, când extrema dreaptă a Republicanilor s-a alăturat Partidului Democrat. McCarthy făcuse concesii pentru a fi ales și acestea s-au întors împotriva lui.
Votul de vineri va fi unul nominal și sunt șanse ca situația din 2023 să se repete și anul acesta. Fără alegerea speakerului, Camera Reprezentanților nu poate funcționa și dacă nu poate funcționa, ea nu poate certifica pe 6 ianuarie, alături de Senat, voturile din Colegiul Electoral care l-a ales în data de 17 decembrie pe Donald Trump cu 312 la 226 împotriva Kamalei Harris, candidata Partidului Democrat, în temeiul votului popular din 5 noiembrie. Noul președinte al SUA urmează să fie învestit în funcție pe data de 20 ianuarie.
Dar chiar dacă Johnson este reales în funcție, aceste disensiuni din Partidul Republican nu sunt de bun augur pentru procesul legislativ menit să aplice în practică programul lui Trump.
Aripa de dreapta a Partidului Republican pretinde că dorește implementarea politicilor președintelui, dar radicalismul său îi alarmează pe moderații din partid. Republicanii dețin majoritatea și în Senat, 53 – 47, deși două senatoare, Susan Collins (Maine) și Lisa Murkowski (Alaska) sunt cunoscute pentru pozițiile lor centriste.
În aceste condiții, poziția de forță a Partidului Republican care deține acum președinția și majoritatea în cele două camere ale Congresului nu mai pare așa de sigură, iar președintele Trump reales după opt ani și o pauză de patru ani va avea mai multe probleme la guvernare decât era previzibil după scrutinul triumfător din noiembrie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank