G4Media.ro

Rezervele subterane ascunse de hidrogen ar putea alimenta întregul Pământ timp de…

Sursa: Pexels

Rezervele subterane ascunse de hidrogen ar putea alimenta întregul Pământ timp de secole

Un nou studiu a scos la iveală o descoperire aflată sub suprafața Pământului: un vast rezervor de hidrogen care ar putea remodela peisajul energetic global. Oamenii de știință estimează că aproximativ 6,2 trilioane de tone de hidrogen se află ascunse în roci și rezervoare subterane, o cantitate care eclipsează rezervele cunoscute de petrol de 261 de ori, potrivit techspot.com.

Cercetarea, condusă de Geoffrey Ellis, geochimist petrolier la U.S. Geological Survey (USGS), a fost publicată în revista Science Advances. Ea sugerează că exploatarea doar a unei fracțiuni din acest hidrogen ar putea avea implicații de mare amploare pentru viitorul energetic al lumii.

„Doar 2% din stocurile de hidrogen găsite în studiu, echivalentul a 124 de miliarde de tone de gaz, ar furniza tot hidrogenul de care avem nevoie pentru a ajunge la un nivel net zero [de carbon] pentru câteva sute de ani”, a declarat Ellis pentru LiveScience. Această cantitate de hidrogen conține aproximativ de două ori energia stocată în toate rezervele cunoscute de gaze naturale de pe Pământ.

Hidrogenul, un purtător de energie curată, are diverse aplicații, de la alimentarea vehiculelor la alimentarea proceselor industriale și generarea de electricitate. Pe măsură ce eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice se intensifică, se preconizează că hidrogenul va juca un rol din ce în ce mai important, putând reprezenta până la 30 % din aprovizionarea viitoare cu energie în anumite sectoare.

Constatările studiului pun în discuție convingeri vechi despre comportamentul hidrogenului în subteran. „Paradigma de-a lungul întregii mele cariere a fost că hidrogenul este acolo, apare, dar este o moleculă foarte mică, astfel încât scapă cu ușurință prin pori mici, fisuri și roci”, a spus Ellis. Cu toate acestea, descoperirile recente ale unor importante depozite de hidrogen în Africa de Vest și într-o mină de crom albaneză au schimbat această perspectivă.

Pentru a estima rezervele globale de hidrogen, Ellis și colega sa Sarah Gelman au dezvoltat un model care ia în considerare diverși factori, inclusiv ratele de producție a hidrogenului în subteran, cantitatea probabil reținută în rezervoare și pierderile prin procese precum scurgerile atmosferice. Modelul a relevat o gamă largă de cantități posibile de hidrogen, de la un miliard la 10 trilioane de tone, 6,2 trilioane de tone fiind cea mai probabilă estimare.

Deși aceste cifre sunt promițătoare, Ellis avertizează că o mare parte din acest hidrogen poate fi inaccesibilă din cauza adâncimii sau a locațiilor offshore. În plus, unele rezerve ar putea fi prea mici pentru o extracție viabilă din punct de vedere economic. Cu toate acestea, amploarea rezervelor estimate sugerează că, chiar și cu aceste limitări, ar putea exista o cantitate mare de hidrogen disponibil pentru exploatare.

Unul dintre principalele avantaje ale hidrogenului natural față de hidrogenul „verde” sau „albastru” produs sintetic este disponibilitatea sa imediată. „Nu trebuie să ne facem griji cu privire la stocare, ceea ce se întâmplă cu hidrogenul albastru sau verde”, a spus Ellis. „Vrei să îl produci atunci când electricitatea este ieftină și apoi trebuie să îl depozitezi undeva. Cu hidrogenul natural, ai putea deschide o supapă și să o închizi oricând ai nevoie de el”.

Cu toate acestea, locațiile exacte ale acestor rezerve de hidrogen rămân necunoscute, reprezentând următoarea provocare pentru cercetători. Ellis și echipa sa lucrează la restrângerea criteriilor geologice necesare pentru acumularea subterană a hidrogenului, rezultatele pentru SUA fiind așteptate la începutul anului viitor.

Deși potențialul acestei descoperiri este enorm, unii experți îndeamnă la precauție. Profesorul Bill McGuire de la University College London a declarat pentru BBC că extragerea hidrogenului la o scară suficient de mare pentru a avea un impact semnificativ asupra emisiilor ar necesita „o inițiativă globală enormă pentru care pur și simplu nu avem timp”.

El a subliniat, de asemenea, necesitatea unei infrastructuri de sprijin extinse. McGuire s-a întrebat dacă exploatarea unei alte resurse finite este necesară, având în vedere disponibilitatea surselor de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană și solară.

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cea mai mare greșeală este exploatarea Hidrogenului din Pământ. De ce? Pentru că el pentru a elibera energie, se va combina cu oxigenul, pe care il va consuma ireversibil. Apoi rezultatul, in timp va fi ca va crește nivelul oceanelor. Ceilalți carburanți fosili care eliminau CO2, măcar te bazai pe copaci ca prin fotosinteză, sparg molecula de CO2 în C si O2. Cea mai bună soluție este fabricarea H2 prin hidroliza utilizand energie verde ( solare, eoliene, hidro, nucleare).