Singurătatea are legătură cu starea de sănătate precară prin efectul asupra nivelului de proteine, arată un nou studiu
Studiul constată niveluri mai ridicate ale anumitor proteine la persoanele care au raportat izolare socială sau singurătate, scrie The Guardian.
Singurătatea a fost mult timp asociată cu starea de sănătate precară, însă cercetătorii afirmă că au o nouă perspectivă asupra legăturii dintre cele două.
În timp ce sănătatea precară poate duce la izolarea și singurătatea oamenilor, studiile au sugerat, de asemenea, că singurătatea poate duce ea însăși la o sănătate mai precară.
Acum, cercetătorii afirmă că au descoperit un mecanism pentru această din urmă relație, descoperind că singurătatea poate afecta nivelurile unei mâini de proteine asociate cu diverse boli și chiar cu moartea.
Prof. Barbara Sahakian, coautor al studiului de la Universitatea din Cambridge, a declarat că Organizația Mondială a Sănătății a declarat izolarea socială și singurătatea o problemă majoră în lume. „Cred că mesajul este că trebuie să începem să îi facem pe oameni să realizeze că face parte dintr-o problemă de sănătate, atât pentru sănătatea lor mentală și bunăstarea lor, dar și pentru sănătatea lor fizică, că trebuie să rămână conectați cu alți oameni”, a spus ea.
Scriind în revista Nature, cercetătorii descriu modul în care au utilizat datele de la peste 42.000 de participanți la proiectul UK Biobank pentru a explora dacă cei 9,3% care au raportat izolare socială și cei 6,4% care au raportat singurătate aveau niveluri diferite de proteine în sânge în comparație cu cei care nu au raportat.
După luarea în considerare a unor factori precum vârsta, sexul, nivelul de educație, fumatul și consumul de alcool, echipa a găsit 175 de proteine asociate cu izolarea socială și 26 de proteine asociate cu singurătatea autodeclarată, multe dintre acestea suprapunându-se. Majoritatea proteinelor au fost găsite la niveluri mai ridicate la persoanele care au raportat izolare socială sau singurătate și sunt implicate în inflamații, răspunsuri antivirale și sistemul imunitar.
Cercetător: aproximativ 90% dintre aceste proteine sunt legate de riscul de mortalitate
Cercetătorii au studiat apoi datele care au urmărit starea de sănătate a participanților pe o perioadă medie de 14 ani. „Am constatat că aproximativ 90% dintre aceste proteine sunt legate de riscul de mortalitate”, a declarat Dr. Chun Shen, primul autor al cercetării, de la Universitatea Fudan din China. În plus, aproximativ 50% dintre proteine erau legate de bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și accidentul vascular cerebral.
Cercetătorii au utilizat apoi o abordare cunoscută sub numele de randomizare mendeliană pentru a vedea dacă persoanele cu variante genetice asociate cu singurătatea sau izolarea socială aveau șanse mai mari de a avea niveluri mai ridicate ale proteinelor în cauză. De asemenea, au analizat dacă persoanele cu variante genetice care au niveluri mai ridicate ale acestor proteine sunt mai susceptibile de a fi izolate social sau singure.
Presupunând că aceste variante sunt răspândite în mod aleatoriu în rândul populației, abordarea poate clarifica dacă nivelurile proteinelor sunt un factor sau un efect al izolării sociale sau al singurătății.
Cercetătorii au constatat că niciuna dintre proteine nu pare să cauzeze izolarea socială sau singurătatea. Cu toate acestea, singurătatea a influențat nivelurile a cinci proteine. „Am descoperit că toate aceste cinci proteine sunt legate de numeroși markeri inflamatori și metabolici”, a declarat Shen.
Printre alte constatări, aceste cinci proteine au explicat parțial asocierea dintre singurătate și boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și mortalitate, patru dintre cele cinci proteine fiind asociate cu volumul regiunilor cerebrale implicate în procesele emoționale și sociale și în percepția creierului asupra stării organismului.
Singurătatea și izolarea socială, legate de numeroase probleme de sănătate fizică
Shen a declarat că, deși efectele nu au fost mari, acestea au fost semnificative, menționând că nivelurile uneia dintre proteine, cunoscută sub numele de ADM, ar putea explica, în medie, aproximativ 7,5% din asocierea dintre singurătate și riscul de patru boli și mortalitate.
Prof. Marko Elovainio, de la Universitatea din Helsinki, care nu a fost implicat în lucrare, a declarat că studiul a susținut puternic cercetările anterioare care indică faptul că singurătatea și – într-o anumită măsură – izolarea socială au fost legate de numeroase probleme de sănătate fizică, posibil ca urmare a proceselor inflamatorii sistemice induse de stres.
„O contribuție semnificativă a acestui studiu este că elucidează acum mecanismul biologic – proteinele – care ar putea fi responsabile pentru conexiunile observate”, a spus el.
Cu toate acestea, Elovainio a sugerat că comportamentele de sănătate legate de stres, cum ar fi consumul excesiv de alcool și activitatea fizică scăzută, ar putea fi un factor și mai semnificativ care contribuie la impactul singurătății asupra sănătății și ar putea sta, de asemenea, la baza unora dintre modificările la nivelul proteinelor semnalate în studiu.
„Cum ar trebui societatea … să reducă riscurile pentru sănătate legate de singurătate este întrebarea interesantă, iar dacă dorim să ne concentrăm asupra mecanismelor, comportamentul este probabil [o] țintă mai ușoară decât proteinele”, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank