G4Media.ro

Biden interzice forajele offshore pe o zonă vastă a SUA, ce acoperă…

captura youtube

Biden interzice forajele offshore pe o zonă vastă a SUA, ce acoperă întreaga coastă a Atlanticului și estul Golfului Mexic, precum și coasta Pacificului din California, Oregon și Washington și o secțiune a Mării Bering din Alaska

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat o interdicție privind noile foraje petroliere și gaziere offshore de-a lungul celei mai mari părți a coastei americane, cu câteva săptămâni înainte ca Donald Trump să preia mandatul, potrivit BBC.

Interdicția acoperă întreaga coastă a Atlanticului și estul Golfului Mexic, precum și coasta Pacificului din California, Oregon și Washington și o secțiune a Mării Bering din Alaska.

Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri de ultim moment în materie de politică climatică luate de administrația Biden înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă.

În timpul campaniei sale, Trump a promis să „elibereze” producția internă de combustibili fosili în încercarea de a reduce costurile gazelor, în ciuda faptului că SUA înregistrează deja rate record de extracție.

Biden a afirmat într-o declarație: „Decizia mea reflectă ceea ce comunitățile de coastă, întreprinderile și iubitorii de plajă știu de mult timp: că forarea în largul acestor coaste ar putea provoca daune ireversibile locurilor care ne sunt dragi și nu este necesară pentru a satisface nevoile energetice ale națiunii noastre.

„Nu merită riscurile”.

Biden întreprinde această acțiune în temeiul Outer Continental Shelf Lands Act din 1953, care permite președinților să retragă zone de la închirierea de minereuri și foraj.

Trump s-a angajat să anuleze politicile lui Biden privind conservarea și schimbările climatice atunci când va prelua funcția la sfârșitul acestei luni. Cu toate acestea, legea nu acordă președinților autoritatea legală de a anula interdicțiile anterioare, conform unei hotărâri judecătorești din 2019. De asemenea, nu le permite președinților să revoce nicio zonă deja închiriată pentru foraje offshore.

Trump – în ciuda faptului că este în favoarea unei explorări mai intense a petrolului și gazelor și că a folosit în mod repetat sloganul său „Drill, baby, drill” în timpul campaniei electorale – a folosit el însuși legea pentru a proteja apele din largul coastei Floridei în 2020.

La momentul respectiv, acest lucru a fost văzut ca un efort de a obține voturi din partea statului înainte de alegerile americane din 2020, iar protecția urma să expire în 2032. Decizia lui Biden va proteja aceeași zonă fără dată de expirare.

Grupurile de mediu au salutat decizia

Noua interdicție privind forajele offshore acoperă mai mult de 625 de milioane de acri (253 de milioane de hectare) de ape.

După ce săptămâna trecută s-a raportat că Biden va introduce această politică, noul secretar de presă al lui Trump, Karoline Leavitt, a numit-o „o decizie rușinoasă”.

Ea a afirmat că mișcarea a fost „concepută pentru a se răzbuna politic pe poporul american care i-a dat președintelui Trump mandatul de a crește forajul și de a reduce prețul gazelor”.

Cu toate acestea, grupurile de mediu au salutat decizia.

Joseph Gordon, de la organizația de conservare Oceana, a declarat: „Aceasta este o victorie epică a oceanelor.

„Prețioasele noastre comunități de coastă sunt acum protejate pentru generațiile viitoare”.

Un grup comercial din industria de petrol și gaze a declarat că decizia lui Biden va afecta securitatea energetică a Americii și ar trebui să fie anulată de Congres.

Orice nouă forare ar amenința ambițiile SUA de a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră

Mike Sommers, președintele American Petroleum Institute, a declarat: „Îndemnăm factorii de decizie să utilizeze toate instrumentele de care dispun pentru a anula această decizie motivată politic și pentru a restabili o abordare pro-americană a energiei în ceea ce privește închirierea federală”.

În 2017, în timpul primului său mandat, Trump a încercat să anuleze protecția de către fostul președinte Barack Obama a 125 de milioane de acri (50,6 milioane de hectare) din Oceanul Atlantic și Oceanul Arctic.

Doi ani mai târziu, un tribunal districtual din SUA a decis că legea nu permite unui președinte să anuleze deciziile administrațiilor anterioare – ceea ce înseamnă că Trump nu a putut revoca protecțiile lui Obama.

Este de așteptat ca Trump – a cărui ceremonie de inaugurare are loc la 20 ianuarie – să încerce în continuare să conteste demersul lui Biden. O decizie juridică finală ar putea fi luată de Curtea Supremă, care are în prezent o majoritate de judecători republicani.

Ecologiștii și democrații i-au cerut lui Biden să introducă această interdicție din cauza temerilor că orice nouă forare ar amenința ambițiile SUA de a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a combate schimbările climatice.

Agenția Internațională pentru Energie estimează că cererea globală de petrol și gaze trebuie să scadă cu 5% pe an pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5°C, ceea ce este considerat crucial pentru evitarea celor mai dăunătoare efecte.

Trump spune că va anula ‘imediat’ interdicţia anunţată de Biden

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a dat asigurări că va anula ‘imediat’ după revenirea sa la Casa Albă interdicţia anunţată luni de actualul preşedinte american, Joe Biden, a oricăror foraje de petrol şi gaze offshore într-o vastă zonă maritimă, transmite agenția de știri AFP.

‘Voi anula interdicţia imediat’, a declarat Trump într-un interviu acordat animatorului de radio Hugh Hewitt, transmite Agerpres. ‘Ce face el? De ce face asta?’, a mai spus Trump, referindu-se la Biden. Preşedintele democrat, al cărui mandat va înceta pe 20 ianuarie, a decis, potrivit unui comunicat al Casei Albe, să interzică orice noi foraje într-o zonă maritimă totală de peste 2,5 milioane de km pătraţi.

Interdicţia, care nu are dată limită, se va aplica de-a lungul coastei atlantice a SUA, precum şi a coastei pacifice, în estul Golfului Mexic şi în largul Alaskăi, în Strâmtoarea Bering. ‘A venit momentul să protejăm aceste coaste pentru copii şi nepoţii noştri’, a justificat Biden în comunicat.

‘Este clar pentru mine că potenţialul relativ minor în termeni de energii fosile al zonelor protejate nu justifică riscurile pentru mediu, pentru sănătatea publică şi pentru economie pe care le-ar implica noi concesiuni şi noi foraje’, a adăugat el.

Mesajul este în mod clar destinat preşedintelui ales republican, care a promis în campanie că va impulsiona puternic forajele pentru a face să scadă preţul benzinei, într-un context în care producţia de hidrocarburi a SUA se află deja la niveluri record, adaugă AFP.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.