G4Media.ro

Gruparea teroristă Hamas pretinde că a selectat 34 de ostatici care urmează…

Foto: G4Media

Gruparea teroristă Hamas pretinde că a selectat 34 de ostatici care urmează să fie eliberați. Israel: Fără sens. Este lista noastră din iulie

O listă cu 34 de nume de ostatici israelieni deținuți în Gaza, care ar putea fi eliberați în prima etapă a unui acord evaziv de încetare a focului cu Hamas, a fost publicată luni de un post de știri saudit, după ce gruparea teroristă palestiniană ar fi divulgat documentul pe fondul unor informații conform cărora negociatorii se apropie de încheierea unui potențial acord de eliberare a ostaticilor și încetare a focului, potrivit The Times of Israel.

Lista a fost rapid minimalizată de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, al cărui birou a declarat că lista a fost dată de Israel țărilor mediatoare în iulie. Duminică, rapoartele au indicat că Hamas a aprobat lista veche de câteva luni, refuzând în același timp să furnizeze informații cu privire la starea ostaticilor, pe care Israelul insistă să le primească înainte ca orice acord să avanseze.

„Până în prezent, Israelul nu a primit nicio confirmare sau comentariu din partea Hamas cu privire la statutul ostaticilor de pe listă”, a declarat PMO.

Separat, un purtător de cuvânt al lui Netanyahu a declarat că scurgerile de informații apărute în urma negocierilor recent reluate la Doha, care indicau progrese, erau „manipulări” din partea grupului terorist și a îndemnat mass-media să ignore „propaganda și teroarea psihologică” a Hamas.

„Ei nu au spus cine este în viață și cine nu; nu au trimis nicio listă”, a declarat un oficial al PMO pentru The Times of Israel. „Deci, în ceea ce ne privește, nu există niciun progres”.

A-Sharq al-Awsat, un cotidian saudit cu sediul la Londra, a publicat o imagine a ceea ce a declarat a fi o listă de nume care urmează să fie eliberate în prima etapă a unui acord, împărțită în trei secțiuni și variind în vârstă de la Kfir Bibas, în vârstă de 1 an, la Shlomo Mansur, 86 de ani. Aceasta a inclus, de asemenea, numele a doi civili reținuți în Fâșie de la intrarea lor de bună voie în 2014 și 2015: Avera Mangestu și Hisham al-Sayed.

Alte instituții, inclusiv Reuters și BBC, au declarat că au primit lista de la Hamas, refuzând însă să detalieze numele. Potrivit Reuters, lista includea „10 femei și 11 ostatici bărbați mai în vârstă, cu vârste cuprinse între 50 și 85 de ani, precum și copii mici despre care Hamas a declarat anterior că au fost uciși într-un atac aerian israelian”, o referire aparentă la copiii Bibas. Hamas nu a oferit niciodată dovezi că aceștia au fost uciși.

BBC a precizat că Hamas a refuzat să spună cine de pe listă este în viață.

Lista nu este lista completă a celor 40 de ostatici pe care Israelul i-a prezentat în iulie, a declarat Biroul prim-ministrului pentru The Times of Israel.

Lista din 27 iulie îl includea pe Farhan al-Qadi, care a fost salvat de FDI în august. De asemenea, a inclus patru din cei șase ostatici care au fost uciși de răpitorii lor Hamas la sfârșitul lunii august – Hersh Goldberg-Polin, Eden Yerushalmi, Carmel Gat și Almog Sarusi. Ori Danino și Alex Lobanov au fost uciși alături de cei patru, dar nu se aflau pe lista din iulie a ostaticilor „umanitari” deoarece erau tineri „sănătoși”, o categorie pe care Hamas o consideră soldați israelieni.

În cele din urmă, pe lista din 27 iulie a fost Avraham Munder, răpit din kibbutzul Nir Oz. La 20 august 2024, kibbutzul a anunțat că a fost ucis în timpul captivității în Gaza.

Selecția

Discuțiile au gravitat în mare parte în jurul unei propuneri de acord în trei etape în care cazurile „umanitare”, inclusiv femeile, copiii și bolnavii, ar fi eliberate mai întâi, urmate de bărbații israelieni în vârstă de luptă și apoi de rămășițele celor uciși în timpul atacului din 7 octombrie sau în captivitate. Israelul ar fi de acord să elibereze un număr nespecificat de prizonieri palestinieni, concomitent cu redistribuirea forțelor sale și încetarea luptelor din Gaza.

Forumul familiilor ostaticilor, care a făcut presiuni pentru ca toți cei aproximativ 100 de ostatici să fie eliberați împreună, a declarat după publicarea listei că este „zguduit și supărat”, reiterându-și apelul pentru un acord global.

Membrii familiilor celor care nu se află pe listă au comparat-o cu procesul de „selecție” care a avut loc în lagărele morții în timpul Holocaustului.

„Nu putem crede că Israelul ar lăsa ostatici în urmă”, a declarat Anat Angrest, mama ostaticului Matan Angrest, pentru site-ul de știri Ynet. „Nu pot să cred că fiul meu care a fost rănit în luptă nu ar fi eliberat în etapa umanitară”.

„Avem un bunic care știa ce este selecția și ce înseamnă să alegi între sânge și sânge. Selecția de astăzi este făcută de guvernul Israelului, nu de naziști”, a spus ea.

Convorbirile au fost în mare parte blocate din cauza mai multor probleme, dar cotidianul Haaretz a relatat luni că Israelul este din ce în ce mai optimist cu privire la șansele unui acord și că discuțiile se îndreaptă spre o concluzie.

Potrivit unor surse anonime citate de ziar, Israelul a propus un acord parțial pentru a ocoli cererea Hamas de încetare a războiului și de retragere completă a trupelor israeliene din Gaza.

Raportul a precizat că Netanyahu și persoanele de rang înalt încă decideau dacă șeful Mossad, David Barnea, care a condus echipa de negociere israeliană, ar trebui să zboare în Qatar pentru discuții.

Alte rapoarte au indicat, de asemenea, progrese în cadrul discuțiilor, dar într-o declarație postată pe rețelele de socializare duminică seara târziu, purtătorul de cuvânt al lui Netanyahu a avertizat împotriva raportării scurgerilor Hamas de la negocieri.

„Deci, ce am avut astăzi”, a scris Omer Dostri. „Șeful Mossadului zboară spre Qatar, șeful Mossadului zboară mâine spre Qatar, Hamas a transferat lista ostaticilor și alte răstălmăciri și minciuni din partea organizației teroriste Hamas”.

Astfel de rapoarte dau speranțe false familiilor ostaticilor, a acuzat el. „Negocierile din Qatar continuă, într-un mod gradual, într-un mod lent”.

Înainte de Trump

Secretarul de stat american Antony Blinken și-a exprimat luni, de asemenea, încrederea că un acord de încetare a focului în Gaza se va încheia în cele din urmă, menționând în același timp că este posibil ca acest lucru să nu se întâmple decât după ce președintele Joe Biden își va părăsi mandatul pe 20 ianuarie.

Blinken, care a încercat în mod repetat anul trecut să intermedieze o încetare a focului între Hamas și Israel, a declarat că administrația Biden „va lucra în fiecare minut din fiecare zi” până la sfârșitul mandatului său pentru a obține un acord între Israel și Hamas.

„Ne dorim foarte mult să trecem linia de sosire în următoarele două săptămâni”, a declarat Blinken reporterilor în timpul unei vizite la Seul.

„Dacă nu reușim să trecem linia de sosire în următoarele două săptămâni, sunt încrezător că se va finaliza la un moment dat, sperăm că mai devreme decât mai târziu”, a spus Blinken.

„Atunci când va avea loc, va fi pe baza planului prezentat de președintele Biden și pe care practic întreaga lume îl susține”.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, care își va prelua mandatul la 20 ianuarie, a promis un sprijin și mai puternic pentru Israel și a avertizat Hamas că „va plăti din greu” dacă nu eliberează ostaticii capturați în atacul din 7 octombrie 2023, condus de Hamas, care a ucis peste 1 200 de persoane și a dus la răpirea a 251 de ostatici, declanșând războiul din Gaza.

Blinken a declarat că a existat un „angajament intensificat” din partea Hamas de a ajunge la un acord, dar că acesta nu a fost încă finalizat.

„Avem nevoie ca Hamas să ia deciziile finale necesare pentru a finaliza acordul și pentru a schimba fundamental circumstanțele pentru ostatici, scoțându-i afară, pentru oamenii din Gaza, aducându-le ajutor, și pentru regiune în ansamblu, creând o oportunitate de a avansa efectiv spre ceva mai bun”, a spus Blinken.

„Prețul adecvat”

Rapoartele care citează Hamas și oficiali israelieni au susținut duminică seara că gruparea teroristă a convenit cu Israelul asupra unei liste de 34 de ostatici care urmează să fie eliberați în prima fază a unui potențial acord de încetare a focului, deși Hamas a continuat să refuze să detalieze cine dintre aceștia este în viață.

După ce un oficial Hamas a fost citat de agenția de știri Reuters afirmând că gruparea teroristă a furnizat o astfel de listă, biroul lui Netanyahu a negat rapid acest lucru și a declarat că „până în prezent, Hamas nu a furnizat o listă a ostaticilor”.

Rapoartele ulterioare au precizat că, mai degrabă decât să furnizeze o listă de nume, Hamas a indicat că o listă cu 34 de nume trimisă de Ierusalim în urmă cu câteva luni era acceptabilă pentru ea, dar că Israelul a considerat informațiile incomplete.

Citând un înalt oficial israelian anonim, site-ul de știri Walla a raportat că Hamas a aprobat lista în schimbul unui „preț adecvat” – adică numărul de prizonieri de securitate palestinieni care urmează să fie eliberați ca parte a acordului – dar a refuzat să spună cine dintre ostatici este în viață și cine nu, făcând imposibilă determinarea prețului adecvat.

Agenția de presă AFP a relatat detalii similare, citând un oficial anonim al Hamas care a cerut un armistițiu de o săptămână pentru ca gruparea teroristă să poată determina cine de pe listă este în viață.

„Hamas a fost de acord să elibereze 34 de prizonieri israelieni de pe o listă prezentată de Israel ca parte a primei faze a unui acord de schimb de prizonieri”, a declarat oficialul, adăugând, totuși, că Hamas are nevoie de timp pentru a determina starea acestora.

„Hamas a fost de acord să elibereze cei 34 de prizonieri, vii sau morți”, a spus oficialul. „Cu toate acestea, grupul are nevoie de o săptămână de calm pentru a comunica cu răpitorii și a-i identifica pe cei care sunt în viață și pe cei care sunt morți”.

Este foarte puțin probabil ca Israelul să fie de acord să oprească luptele timp de o săptămână fără un acord finalizat.

Negociatorii încearcă să obțină o încetare a războiului care durează de 15 luni, împreună cu eliberarea a 100 de ostatici încă ținuți captivi de grupările teroriste din Gaza, dintre care 96 au fost răpiți pe 7 octombrie.

Potrivit Forțelor de apărare israeliene, cel puțin 34 de ostatici răpiți la 7 octombrie nu mai sunt în viață. Hamas deține, de asemenea, cadavrele a doi soldați uciși în 2014.

Oficialul Hamas care a vorbit cu Reuters duminică a insistat că orice acord este condiționat de retragerea completă a trupelor israeliene din Gaza și de o încetare permanentă a focului, susținând că nu a existat niciun progres din partea israeliană în această privință.

Netanyahu a insistat de-a lungul mai multor runde de negocieri eșuate că Israelul nu se va angaja să pună capăt complet războiului și a declarat că lupta împotriva Hamas va fi reluată la încheierea oricărui acord.

Mai multe rapoarte au afirmat duminică că Brett McGurk se afla deja în Doha, Qatar, pentru negocieri, afirmând că Barnea era așteptat să se îndrepte și el acolo. Channel 12 News a declarat că Barnea ar urma să sosească luni sau marți.

Netanyahu a purtat o serie de discuții de securitate în ultimele zile cu privire la negocierile privind ostaticii, Channel 12 raportând că ministrul apărării Israel Katz, șeful Statului Major al IDF Herzi Halevi și ministrul afacerilor strategice Ron Dermer au fost prezenți.

Site-urile de știri Walla și Axios au raportat, de asemenea, duminică că Dermer este așteptat să călătorească în SUA în această săptămână pentru a se întâlni cu înalți funcționari de la Casa Albă și cu noua administrație a lui Trump.

Printre problemele nesoluționate în cadrul discuțiilor se numără modul în care Gaza va fi guvernată după încheierea războiului, Israelul promițând să eradicheze conducerea Hamas și să instaleze o administrație a Autorității Palestiniene în locul acesteia.

Postul de știri saudit Al-Hadath a raportat, citând surse din delegația israeliană în Qatar, că Ierusalimul ar putea fi de acord să acorde imunitate liderilor Hamas și să se abțină de la a-i viza în străinătate dacă grupul acceptă să renunțe la guvernarea Fâșiei Gaza și să se mute în străinătate.

Raportul a adăugat că, în locul grupului terorist, Gaza ar fi controlată de „un organism palestinian independent”, se arată în raport, în coordonare cu comunitatea internațională. O forță internațională de menținere a păcii, similară cu UNIFIL din Liban, ar fi înființată în acest scenariu, iar SUA ar fi responsabile pentru supravegherea punerii în aplicare a unui astfel de acord.

Hamas a eliberat 105 civili în timpul unui armistițiu de o săptămână la sfârșitul lunii noiembrie 2023, iar patru ostatici au fost eliberați înainte de aceasta. Opt ostatici au fost salvați de trupe în viață, iar corpurile a 38 de ostatici au fost, de asemenea, recuperate, inclusiv trei uciși din greșeală de armata israeliană în timp ce încercau să scape de răpitorii lor.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cat de sinistru suna asta „a fost de acord să elibereze cei 34 de prizonieri, vii sau morți”

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.