Jean-Marie Le Pen a murit la vârsta de 96 de ani
Sfârșitul unei epoci politice. Jean-Marie Le Pen, cofondatorul Frontului Național, a murit pe 7 ianuarie la vârsta de 96 de ani, anunță BFM TV.
Retras din viața politică în urmă cu mai mulți ani, acesta a lăsat o amprentă profundă asupra peisajului electoral din Franța.
Fostul parașutist, care a condus partidul din 1972 până în 2011, pe vremea când se numea Frontul Național, fusese internat anterior în spital cu suspiciuni de probleme cardiace.
Familia sa a confirmat vestea, a relatat agenția de presă AFP, citată de The Guardian.
Le Pen a fost inculpat anul trecut, împreună cu fiica sa Marine Le Pen, pentru acuzații potrivit cărora ei și alte personalități din partidul lor Raliul Național au deturnat bani din Parlamentul European cu ajutorul unor locuri de muncă false. Jean-Marie Le Pen a fost scutit de prezența la tribunal din motive de sănătate.
Le Pen a stârnit în mod repetat controverse și acțiuni în justiție din cauza opiniilor sale cu privire la Holocaust, pe care l-a descris ca fiind un „simplu detaliu” în istoria celui de-al doilea război mondial, și a laudelor sale la adresa guvernului francez din timpul războiului de la Vichy, care a colaborat cu ocupanții naziști ai țării.
El a fost condamnat și amendat de mai multe ori pentru contestarea crimelor împotriva umanității. În 2014, el a sugerat că virusul mortal Ebola ar putea fi o soluție la explozia demografică globală. Doi ani mai târziu, a fost condamnat pentru „provocarea urii și a discriminării etnice” pentru că a declarat la o întâlnire publică, cu trei ani mai devreme, că romii din oraș sunt „provocatori de erupții cutanate” și puturoși.
Le Pen a fost numit președinte de onoare pe viață al FN când fiica sa a preluat conducerea partidului în 2011. Aceasta l-a dat afară în 2015, după ce a refuzat să își tempereze limbajul incendiar în timp ce încerca să curețe reputația FN, dar a reușit în cele din urmă să îl excludă din partid abia în 2018, după mai multe procese.
Le Pen a candidat de cinci ori la președinție și a șocat Franța în 2002, când l-a eliminat pe candidatul socialist Lionel Jospin din primul tur de scrutin și s-a calificat împotriva lui Jacques Chirac într-un al doilea tur de scrutin pentru Elysée. Chirac a câștigat cu o marjă convingătoare – peste 82% din voturi.
Jean-Marie Le Pen a fost singurul copil al unui pescar breton și al soției sale croitoreasă. Tatăl său a murit când Jean, așa cum se numea el pe atunci, avea 14 ani, după ce o mină prinsă în plasa sa a explodat. La 16 ani, a cerut să se înroleze în armată, dar a fost refuzat, fiind considerat prea tânăr. Ulterior, s-a alăturat regimentului de parașutiști al Legiunii Străine Franceze și a luat parte la războiul din Indochina și la războiul de independență algerian, în timpul căruia a fost acuzat de torturarea deținuților.
În 1962, Le Pen a declarat pentru ziarul Combat: „Nu am nimic de ascuns. Am torturat pentru că a trebuit să o facem. Când ai prins pe cineva care tocmai a plantat 20 de bombe care puteau exploda de la un minut la altul și nu vrea să vorbească, trebuie să folosești metode excepționale pentru a-l determina să o facă”. Ulterior, Le Pen a negat alte acuzații de tortură în Algeria, susținând că acestea fac parte dintr-un „complot guvernamental” de stânga pentru a-l discredita.
A fost ales pentru prima dată deputat în 1956 și a co-fondat Frontul Național în 1972. A rămas deputat până în 1988 și a devenit deputat european în 2004, cu mandat până în 2019. A fost, de asemenea, consilier regional în Provence-Alpes-Côte-d’Azur între 2010 și 2015. A avut trei fiice cu prima sa soție, Pierrette, dintre care Marine este cea mai tânără. S-a căsătorit cu cea de-a doua soție, Jany, în 1991.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.