G4Media.ro

Mari antreprenori din Iași se gândesc să-și mute producția în alte țări:…

Foto: Pixabay.com

Mari antreprenori din Iași se gândesc să-și mute producția în alte țări: „Nu excludem relocarea” / „Nu mai există atractivitate fiscală la noi„

Tiberiu Stoian, fondatorul companiei ieșene Exonia, producător de ambalaje biodegradabile, avertizează că, în fața creșterii costurilor și a taxelor, Exonia și alte fabrici din România ar putea fi nevoite să își mute producția în țări cu fiscalitate mai scăzută, informează Ziarul de Iași.

De altfel, nu este singurul care face această afirmație. „Ziarul de Iași” relata recent că, odată cu adoptarea „ordonanței trenuleț” la sfârșitul anului trecut, prin care s-au eliminat, printre altele, facilitățile fiscale din IT, mulți antreprenori și profesioniști din domeniu sunt deja în căutare de soluții.

Aceștia caută țări europene cu taxe mai mici decât cele din România, iar planul lor este să își înregistreze firmele în aceste țări și să își transfere veniturile pentru munca realizată în România prin intermediul acestor entități economice înregistrate în alte state.

„Evident că o să ne afecteze și cel mai probabil marile companii o să-și refacă planurile, pentru că nu mai există atractivitate fiscală la noi”, arată Adrian Brezulianu, directorul general al companiei ieșene  GreenSoft.

Tiberiu Stoian spune că, în 2025, mediul economic va aduce provocări semnificative pentru toate industriile, iar Exonia se adaptează pentru a face față presiunilor, mai ales în contextul dificultăților de recrutare și creșterii salariilor. Totuși, compania rămâne optimistă în privința oportunităților de dezvoltare, în special în domeniul sustenabilității și digitalizării, spune omul de afaceri. „Exonia își ajustează strategiile pentru a face față acestor schimbări și a rămâne competitivă pe piață”, ne-a declarat Tiberiu Stoian.

Creșterea economică va depinde de investițiile publice, absorbția fondurilor europene și un consum modest, consideră omul de afaceri. Însă există foarte multe provocări, cum ar fi deficitul bugetar și incertitudinile legislative, în special în sectoare cheie precum energia și construcțiile.

„Pentru anul 2025, perspectivele economice generale ale României sunt neclare. Unii sugerează o ușoară accelerare a creșterii PIB-ului, estimată la aproximativ 3% conform prognozelor FMI, Băncii Mondiale și Comisiei Europene. Unele bănci estimează chiar o scădere a acestui indicator. Evoluția ar trebui să fie susținută de investiții publice solide, absorbția fondurilor europene, și creșteri modeste în consumul privat și public. Totuși, persistă provocări legate de deficitul bugetar, nevoia de ajustări fiscale și incertitudini legislative, în special în sectoare precum energie și construcții”, a menționat Tiberiu Stoian.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. O, nu!
    IT-istii dau refresh frenetic pe FB in asteptarea anuntarii protestelor organizate de ONG-uri, care nu mai vin

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.