G4Media.ro

Președintele primarilor de comune din Sibiu despre reforma administrativă: sunt 56.000 de…

sursa foto: AFIR.info

Președintele primarilor de comune din Sibiu despre reforma administrativă: sunt 56.000 de funcționari în primăriile de la sate. Asta chiar este o problemă a statului?

Faptul că în Primăria comunei Șelimbăr, cu 18.000 de locuitori, pot lucra maxim 64 de angajați, pe când în Primăria orașului Miercurea Sibiului, cu 4.200 de locuitori, se pot angaja 130 de funcționari este printre reformele rapide de care are nevoie administrația locală, arată Valentin Ivan, primar al comunei Sadu și, totodată, președinte al filialei sibiene a Asociației Comunelor din România (ACoR), scrie Turnul Sfatului.

„Eu nu sunt sus susținător al reorganizări administrative. Eu sunt susținător unei reforme fiscale, în primul rând. Statul român are nevoie de reformă fiscală. Reforma fiscală determină gradul de sustenabilitate. Mie îmi place să iau termenul de la Republica Moldova, de la prietenii noștri și frații noștri din Republica Moldova: amalgamare. Ei au politica lor de reformă, de comasare administrativă, se numește amalgamare voluntară. Deci politica asta de amalgamare voluntară nu va crea decât un haos. O reformă administrativă are nevoie de foarte multe studii și analize. Dar ce facem, ce obiectiv vrem să atingem cu reforma administrativă? Să îndepărtăm administrația de cetățean?”, se întreabă retoric Valentin Ivan.

Este de acord că unele administrații rurale ar putea funcționa cu mai puțini angajați, iar serviciile publice puse la dispoziția cetățenilor pot fi rezultatul unor asocieri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Digitalizarea administrațiilor… și apoi restul.

  2. Autofinantati-va și mai vorbim după…

  3. Băi Ivane – Polonia, cu un nr. aproape dublu de cetățeni are 50% din bugetarii României… q.e.d.

  4. Presupun ca acolo unde nu vor sa „indeparteze” administratia de cetatean trebuie impusa metoda din state civilizate: conservam democratia, pastram primaria si consiliul, dar functiile sunt exercitate pro bono, in numele democratiei si libertatii politice.
    Tin minte ca am vazut un reportaj despre o comuna austriaca din Alpi care s a hotarat in anii ’80 sa dezvolte turismul, telescaune, partii, pensiuni, etc. Au facut un consortiu in care au pus in comun terenul, au luat credite si dupa 10 ani aveau vreo 20 de instalatii de urcare si 80 km de partie. Primarul era seful de gara din comuna si presedintele de consiliu era presedintele „cooperativei” turistice a comunei. Bineinteles ca functiile politice din primarie erau executate pro bono si aveau parca unul sau doi functionari remunerati.
    Aia erau doar niste tarani, dar ce tarani!