G4Media.ro

De ce votează românii cu Georgescu: falsele explicaţii

Sursa Foto: Arhiva Personală

De ce votează românii cu Georgescu: falsele explicaţii

O şcoală de gândire nouă şi gălăgioasă ne spune că votul românilor pentru Georgescu e parte dintr-un val mai amplu, european sau chiar mondial, de reacţie la “globalism”. Popoarele inflamate de trauma Covid ar fi rămas revoltate pe clasa conducătoare şi “elite” în general, iar revolta lor s-a potenţat cu teme precum identitatea locală, anti-imigraţia (tradusă la noi prin xenofobie pură, că imigranţi nu prea avem) şi revanşism istoric.

De asemenea, noroadele s-ar fi săturat de diktatele UE, o nouă Uniune Sovietică ce ne bagă pe gât sexomarxim (indiferent ce o fi el, sună bine la sfertodocţi), făină de greieri şi politici verzi perverse, concepute să ne sărăcească mai ales pe noi ăştia din Est.

Unii influenşări mai articulaţi – dar nu foarte tare – ai acestei şcoli de gândire aruncă în balanţă şi redescoperirea libertarianismului, sub forma cultului personalităţii lui Elon Musk: s-a săturat lumea, domnule, de atâta birocraţie de stat şi reglementare, doreşte libertate de exprimare şi întreprindere.

Dar atenţie, stimaţi militanţi ai slobozeniei, să nu confundaţi libertarianismul cu globalizarea. Primul e halal; al doilea e haram, tabu, termen de ocară, într-o frumoasă contradicţie logică. Cum ar veni, se cere un stat mititel şi slăbuţ ca să nu ne mai asuprească cu reguli şi impozite, dar totodată mare şi puternic ca să ne dea de toate şi să apere de alogeni.

Bântuie fără îndoială un asemenea frison bizar prin Europa, precum stafia politică de care vorbea Marx, cu doze variabile din ingredientele de mai sus, în funcţie de specificul local. Problema e că în România foarte puţin din ipoteza “spiritul vremurilor” se probează cu date. Imigranţi neavând, cum ziceam, trebuie să ne rezumăm la străvechiul sport balcanic de-a da în cap tot vecinului de-o viaţă.

Vreo dictatură a elitelor politically correct şi de şanse egale, care să impună wokismul în şcoli şi discurs public, de asemenea nu există. Ideea în sine e de tot râsul când te uiţi ce bombardieri rudimentari au ajuns lideri naţionali, ce bancuri de peluză se fac la întâlnirile de partid prin teritoriu, sau că procentul femeilor în politică şi viaţa publică în general e printre cele mai mici din Europa, deci suficient de redus ca să nu reprezinte vreo ameninţare pentru cel mai mediocru mascul ambiţios.

Cateheza înlocuieşte treptat educaţia civică în sistemul de învăţământ iar prin cancelarii face furori obscurantismul energetico-nutriţionist al druidei Cristela. Tirania vreunei cabale a savanţilor globalişti, care să bage pe gâtul copiilor evoluţionism şi vaccinuri cu cip, e o idee de tot râsul într-o societate patriarhală în care pe acel gât oricum nu mai intră nimic din cauza analfabetismului funcţional.

Pe TV-uri mainstream plouă cu horoscoape şi suntem ţara europeană cu cea mai mare rată de creştere a numărului de conturi TikTok, pe toate grupele de vârstă (inclusiv peste 60 ani); am ajuns la o penetrare de aproape 50%, adică peste nouă milioane de conturi active.

Cât despre închinăciunile la statuia lui Musk, ele au mai mult de-a face cu bovarismul şi nevoia de comuniune a vreunui patron de cârciumă sau spălătorie auto, care are senzaţia că dacă răcneşte pe online sloganurile care trebuie, se va împărtăşi la un moment dat din succesul şi aura de Übermensch a aceluia. Suntem colegi de antreprenorialism, cum ar veni, jucăm şi noi în liga mare. Dar e îndoielnic că asemenea oameni ştiu ce înseamnă o retragere a statului din diverse domenii unde sevreglementează şi finanţează servicii – şi că susţinerea electoratului pentru aşa ceva în România este fix zero.

În fine, în ciuda acestor patologii moderne ale liberei exprimări, pe care iată că nu o înnăbuşă nimeni, românii au rămas şi în 2024 susţinători ai EU, la un nivel peste media statelor membre. Ultimul Eurobarometru arată că 56% dintre noi au încredere în instituţiile Uniunii, faţă de 51% ceilalţi europeni; prin contrast, doar 35% avem încredere în parlamentul naţional, sub media pe UE.

De asemenea românii sunt mai încrezători decât alţi europeni că economia Uniunii va merge bine în anul care vine şi, în general, au o imagine pozitivă a UE (53%), substanţial peste media continentală de 44%. Cu alte cuvinte, nu se vede deloc anul trecut vreo cădere a electoratului român în pesimism anti-UE sau vreo schimbare radicală de orientare geopolitică.

În concluzie, ipoteza votului georgist ca reacţie populară la avansul progresismului în România e o glumă bună: progresismul ăsta, cu bunele şi relele lui, nu există oricum în practică, ci doar în bula de internet mică şi isterică a celor care-l combat în efigie. Românii nu vor nici muskism – dacă vredeţi vreo urmă de libertarianism prin programele AUR sau POT să mi-o arătaţi şi mie – nici Rusia.

Ei rămân pro-EU şi pro-occidentali, peste media europeană, dar realitatea asta e bruiată de maşina de zgomote a Kremlinului, care a ales să facă din România studiu de caz în manipulare, atât direct cât şi prin idioţii utili din Occident care îi preiau lozincile.

Cauza votului georgist nu trebuie deci căutată în electorat, ci mai curând în elita locală de pradă, tot mai incompetentă, lipsită de autonomie profesională şi subordonată serviciilor secrete, care s-a suit în capul poporului şi a tot improvizat strategii de a se izola de opinia publică. Am petrecut un ciclu politic în care rezultatul votului din 2020 a fost întors cu fundul în sus, partidele au fost decapitate fără explicaţii pentru a fi conduse din afara lor, iar poporului i s-a spus apăsat că orice veţi vota, tot noi vom conduce în viitorii 10 ani.

Extremismul a fost normalizat de partidele centriste şi s-au făcut inginerii iresponsabile, de tip kremlinist, pentru a muta voturi cu mâna dintr-o parte în alta. Şi pentru că toată energia statului a fost absorbită în jocurile astea interne murdare, nimeni n-a mai avut interes să urmărească pe unde şi prin cine bagă ruşii bitcoins în maşinăria de zgomote ca să amplifice haosul.

Pe scurt, prostia te trădează chiar şi atunci când vrei să faci rele, deci nu-i de mirare că totul a scăpat de sub control şi a explodat într-un mare Cernobîl politic în noiembrie 2024.

PS. Mai multe despre ce s-a întâmplat la votul din noiembrie şi ce trebuie făcut pentru ca acelaşi fiasco să nu se repete în luna mai, vezi în raportul EFOR de aici

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. În primul rând, pentru că lipitorile politice au căpușat toate instituțiile publice și fură fără să fie trase la răspundere, acoperiți printr-o justiție (în mare majoritate coruptă) și, în al doilea rând, pentru că pregătirea și educația nu le permite înțelegerea manipulărilor de diferite tipuri pe care epoleții le aruncă în favoarea protejaților.

    • PS-ul de la final a salvat articolul.
      nu exista raspuns, daca CCR ne lasa sa votam cu Lasconi

  2. De ce votează românii cu CG ?

    Ăsta-i nivelul de educație în România…

    • Bine ca suntem noi doi destepti si educati! Si frumosi!

    • #masterR….dar tu ești singurul neuron

    • de la vorbitul in dodii al lui Tiriac porneste tot

  3. – Educația fiind mediocră, cetățenii devin victime ale informațiilor false care circulă în media și social media.

    – Nu există pedepse / control pentru minciuna aruncată în media și social media.

    • +1
      – plus frustare si lehamite fata de clasa politica ;
      -lipsa discernanantului personal fata de toate prostelile vehiculate pe „retele” ;
      – necunoastere: marile asteptari ca si cum Presedintelui României ar avea prerogativele executive ale presedintelui S.U.A. !

  4. Este primul candidat care se adresează respectuos celor mulți și naivi, victime ușoare ale sarlatanilor de la putere sau a celor avizi de putere. Oamenii simt nevoia de a fi acceptați sau măcar mințiți frumos : „Dragii mei, cu ajutorul lui Dumnezeu voi da puterea poporului. Vă veți recăpăta glia din ghearele exploatatorilor, etc.” E un discurs tipic bolșevic, un Lenin modern care atinge micile orgolii nationaliste, culturale, religioase, printr-un discurs simplu dar gol de conținut (apă, hrană, roast). Un bla-bla specific vânzătorilor online. „Votați-mă acum și vă fac o reducere consistentă a costurilor traiului vostru mizer, sclavilor” – ar fi o traducere pe scurt a „programului” prezidențiabilului patriot. Un f mic dictator închipuit, nimic mai mult, totuși extrem de periculos datorită celor mulți și naivi.

  5. Marea majoritate dinte cei care sustin acest personal politic sunt plini de frustari reale sau inchipuite legate de viata lor personala sau profesionala, ca unii au avut „noroc” si ei nu, ca altii de ce castiga si sunt niste prosti iar ei care sunt peste acestia nu castiga suficient. Iar toti au un punct mare in comun: cineva este de vina pentru toate frustarile lui. De aceea vezi si o diverstitate mare de clase sociale care il sustin. Atat cei care nu prea au dat pe la scoala, cat si unii care chiar au invatat, dar nu se consdiera realizati din cauza unora.
    Iar acest personal politic exploateaza foarte bine acest lucru si a reusit sa ii coalizeze in numele salvarii acestei tari, dar din pacate frustarea lor este atat de mare incat nu vad pericolul de a sari din lac in put si ei cred ca aceasta schimbare si acest Mesia cu chip fals le ve rezolva problemele lor, lucru care bineinteles nu se va intampla pentru ca nu altii o sa le rezolve in final frustrarile lor, tot ei vor trebui sa o faca. Mai sunt si altii care au inteles mesajul si se catara pe acest val, dar nu in scopul de a ajuta omanenii, ci pur si simplu de a gasi un loc caldut pe care nu l-au obtinut in sistemul actual. Alti frustati condusi poate de cel mai mare frustrat din Romania, CG, care in 35 de ani de lucru cu sistemul nu a reusit sa obtina nici macar un amarat de post de ministru la nici un partid. Chiar si zevzecii astia de la partidele care s-au perindat la guveranare si-au dat seama ca le strica si mai rau imaginea..

  6. De lipsa de simt critic. Aia mai destepti. Restul de prosti

  7. EU nici măcar nu obligă la nimic, sunt directive ce vin de la Bruxelles, dar guvernele naționale au puterea și voința sa le implementeze sau nu. Adesea, politicienii locali pun bete in roate și aruncă vina pe.EU pentru dezastrul făcut chiar de ei în țările respective. Și danezii sunt in EU, la ei de ce nu aud urlete că îi asuprește Bruxelles ul?

    Realitatea este că dacă ne-ar conduce cu adevărat Bruxelles ul, ar fi mult mai bine. Federalizarea Europei ar fi ideală. Dar atunci, nu ar mai putea mafiile locale să țină captiv electoratul needucat. Adică exact ce își doresc atât PSDPNL, cât și fasciștii din AUR+Georgescu. Diferența între ei este că unii încearcă să meargă așa pe sub radar cu banii europeni, iar alții vor direct sa fie plătiți de Putin

    • se tot discuta de federalizare ca varianta sigura ( daca nu cumva unica) de intarire a UE. Dar sa ne imaginam cum ar fi primita vestea asta in ro, cate s pume la gura ar face toti suveranistii si nu numai.

  8. Tind sa cred ca si asta cu ”s-au saturat de clasa politica si de ce au facut ei ” e o falsa explicatie sau ca nu e DOAR asta. Astia nu se satura niciodata, astia ar fi votat PSD pana ‘n panzele albe. Eu cred ca e altceva….exact ce spune Georgescu am tot auzit prin carciumile unde se ”da pe caiet” de la majoritatea alora care aveau peste 25 de ani la Revolutie si acum sunt saraci (sau au impresia ca sunt saraci, ca am auzit oameni cu 4 masini in curte care se vaitau) sau neadaptati. E altceva, e o combinatie de nostalgie (dupa tinerete) si ceea ce cred ei ca inseamna unu’ ”destept” si ”respectat”, care le vorbeste cum le vorbea maistru’ sau inginerul cand le cerea sa indeplineasca planul cincinal la IMGB sau la Combinatul Siderurgic din Cucuieti cand erau tineri, care le vorbeste cum le ”vorbea” televizoru’ atunci sau activistul de partid – limba de lemn, care nu spune absolut nimic. Psihologic, aproape instinctual (fara pic de gandire critica) ei cred ca aia inseamna ”un om destept, care va readuce epoca de aur in tara” – bineinteles ca memoria e selectiva, bineinteles ca vor refuza sa si aminteasca relele de atunci. Si astia isi pot influenta si copiii! Copii, care netraind atunci sau fiind foarte mici, isi imagineaza ca atunci era lapte si miere.

    • La ceea ce spuneti dvs. se adauga si minciuna (sau macar dublul discurs) care e inradacinat in fibra noastra, unde una spuneam in public, pe la munca si pe la congrese si alta ascultam acasa la Europa Libera pe sub plapuma. As avea dubii in ceea ce priveste datele folosite, mai ales avand in vedere „succesul” sondajelor de opinie din ultimul timp. Cand am mai iesit si eu din bula mea cum spuneti dvs. pe la carciuma sau prin transport in comun, taxiuri etc. am vazut ca genul asta de discurs calingeorgescian e aproape unanim. Vreau sa spun ca fenomenul e mai mare decat putem noi sa cuprindem si chiar daca o sa se potoleasca pe moment, o sa iasa la suprafata sub alte forme si in alte situatii.

    • Ciprian, nu e nicio nostalgie după tinerețe pentru că marea parte a votanților lui a fost chiar tineretul, mai ales cel între 20 și 29 de ani! L-au votat cei care habar n-au de capul lor.

    • Da, Marcel știu, dar ăia unde și cu cine au crescut în casă?

    • Nu comunică cu familia, nu știi că așa e acum?!

  9. Pacat insa ca din acest articol si deci din constructia sa dorita cat mai logica de autor lipseste ceva destul de important: explicitarea la nivel de detaliu a aparitiei votului din ura viscerala a unui procent foarte insemnat de romani (fie din tara fie din dispora) si care s-a alaturat votului din prostie din cauza unei conjuncturi strict interne, fara nicio legatura cu Soros, trump ori musk (sper sa sesizati diferenta). Intentia si a unora si a celorlalti a fost cu adevarat comuna: maturarea tik3losilor care ne ucid cu zile de 30 de ani fara sa poata fi trasi la raspundere in vreun fel. De aceasta comuniune de interese nu vom scapa curand ceea ce va mari pericolul derapajului democratic mai ales ca s-a vazut ca se poate! Chestia cu MAGA e mai periculoasa si daunatoare chiar decat KKK-ul. Doar cei suferinzi de orbul mintii nu vad asemanarile cu fascismul, nazismul, legionarismul si putinismul in chipurile acest nou model de politik3.

    • Si atunci care ar fi explicatia ca, la parlamentare, tot psd a fost castigator ? Partidul mamut, permanent si castigator, la toate parlamentarele ! Partidul nascut din PCR, continuator al politicilor sociale, dar nu pentru popor, ci pentru propria existenta, crestere si consolidare.

    • Explicația e cât se poate de simplă: „au furat, dar au și dat”. Cu multă generozitate, pensii speciale, ajutoare sociale, indemnizații speciale, aparat de stat supradimenionat si inutil, instituții publice cu venituri și salarii uriașe nejustificate, totul din banii contribuabililor. Cum să nu-i ajute boboru’ să fure în continuare?
      Vă amintiți băieții din barul sătesc care-și beau ajutorul social în timp ce pompierii le curățau străzile de moloz ?… Proști dar mulți.
      Un guvern de dreapta autentic iar scoate la muncă.

  10. De ce se uită românii la OTV? Pentru că circ.