![Marian Vanghelie](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2020/07/Marian-Vanghelie-InquamPhotos-Octav-Ganea-768x476.webp)
Marian Vanghelie, la un pas să scape de condamnarea de 11 ani și 8 luni de detenție / Curtea de Apel București i-a schimbat încadrarea juridică de luare de mită într-o formă mai simplă care se prescrie mult mai repede
Curtea de Apel București a aplicat o decizie a Înaltei Curți de la începutul acestui an și i-a schimbat lui Marian Vanghelie încadrarea juridică din luare de mită în formă continuată în luare de mită simplă, potrivit deciziei instanței din 12 februarie 2025.
”Admite cererea invocata din oficiu de Curte, de schimbare a încadrării juridice. În temeiul art. (…) în raport de Decizia nr. 1/2025, pronunţată în recurs în interesul legii, schimbă încadrarea juridică în ceea ce privește infracțiunea de luare de mită reținută inculpatului Vanghelie Marian Daniel, infracțiunea de dare de mită reținută în sarcina inculpatului Dumitru Marian și în ceea ce privește infracțiunea de complicitate la luare de mită reținută în sarcina inculpatului Nicolae Mircea Sorin, în sensul înlăturării dispozițiilor art. 35 C.p.. Definitivă. Pronuntata în sedinta publica, azi, 12 februarie 2025”, este decizia de azi a CAB.
Potrivit articolului 35 din Codul penal,
”(1) Infracțiunea este continuată când o persoană săvârșește la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiași rezoluții și împotriva aceluiași subiect pasiv, acțiuni sau inacțiuni care prezintă, fiecare în parte, conținutul aceleiași infracțiuni.
(2) Infracțiunea este complexă când în conținutul său intră, ca element constitutiv sau ca element circumstanțial agravant, o acțiune sau o inacțiune care constituie prin ea însăși o faptă prevăzută de legea penală”, potrivit Codului Penal.
Potrivit deciziei Completului pentru soluționarea recursului în interesul legii din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, termenul de prescripţie curge de la data pretinderii mitei, nu de la data primirii efective.
Or Marian Vanghelie este acuzat că a pretins mită în 2007 și a primit-o efectiv până în 2014. Și e vorba de o mită de 30 de milioane de euro, considerată cea mai mare mită din istoria DNA.
Termenul de prescripție generală pentru luare de mită este de 10 ani, au explicat experți în drept pentru G4media.ro. În varianta continuată, fapta lui Vanghelie s-a prescris în 2024, iar în varianta simplă, fapta fostului edil de la Sectorul 5 s-a prescris încă din 2017, au explicat experți consultați de G4media.ro.
”Prin sentința penală nr. 592/13.05.2021 a Tribunalului București, inculpatul Vanghelie Marian Daniel a fost condamnat pentru următoarele fapte:
– luare de mită în formă continuată (…), respectiv 49 de acte materiale săvârșite în perioada 2007 – iulie 2014, faptă pentru care termenul general de prescripție al răspunderii penale de 10 ani, se împlinește în luna iulie 2024, având în vedere limitele de pedeapsă de la 3 la 10 ani, care se majorează cu o treime (…).
Cu privire la această faptă, unul din motivele de apel formulate de Direcția Națională Anticorupție vizează greșita excludere din numărul de acte materiale reținute în sarcina inculpatului Vanghelie Marian a sumelor solicitate și primite cu titlu de mită în 18 noiembrie 2014 și, respectiv 18 decembrie 2014, aspecte ce vor fi analizate cu ocazia dezbaterilor în apel, cu consecința împlinirii termenului general de prescripție al răspunderii penale în data de 17 decembrie 2024”, arăta DNA într-un răspuns pentru G4media.ro.
Context. În mai 2021, fostul primar din Sectorul 5, Marian Vanghelie, a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție de Tribunalul București. Decizia judecătorilor nu este definitivă. Marian Vanghelie a fost judecat la Tribunalul București pentru o mită de 30 de milioane de euro de mai bine de 6 ani.
În iulie 2015, Vanghelie a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru 26 de infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani, alături de Laura Ciocan, directorul de atunci al Economat Sector 5 SRL. Prejudiciul se ridică la peste 60 de milioane de euro, din care peste 30 de milioane de euro ar fi reprezentat șpaga lui Marian Vanghelie.
Unul dintre avocații din dosar a fost și Cezar Bivolaru, fost coleg de cabinet cu senatorul PSD condamnat pentru corupție, Cătălin Voicu, considerat omul lui Vanghelie. Coleg de cabinet cu Bivolaru și Voicu a fost și avocatul Mihai Savonea, soțul fostei șefe a CSM și CAB, actuală judecătoarea la Înalta Curte, Lia Savonea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.