G4Media.ro

A dat roade strategia riscantă a Suediei? Guvernul n-a impus carantină obligatorie,…

Sursa Foto: Facebook/ Stefan Lofven

A dat roade strategia riscantă a Suediei? Guvernul n-a impus carantină obligatorie, ci au recomandat izolarea voluntară a cetățenilor

Suedia a avut mai puține decese decât majoritatea Europei și are și acum o rată redusă a infecțiilor, cifrele indicând că strategia ei riscantă, fără carantină, a dat roade, scrie Daily Mail, citată de Rador.

Țara scandinavă a devenit un excentric pe scena internațională anul trecut, când a sfidat sfaturile științifice și a refuzat să imite restul lumii în ce privește închiderea societății pentru a limita răspândirea virusului.

Iar acum, pe lângă faptul că economia Suediei și-a revenit mai rapid decât a oricărei alte țări din UE, cele mai noi date arată că s-a descurcat mai bine și în ce privește decesele provocate de pandemie.

Suedia a înregistrat aproape 1.500 de decese confirmate per milion de locuitori conform platformei Our World in Data, bazate pe cercetările Universității Oxford, o rată mai mică decât media europeană de 1.800.

Regatul Unit – nevoit să îndure în trei rânduri o carantină națională, pe lângă alte interdicții similare regionale – a înregistrat 2.100 per milion, iar Belgia și Italia au depășit și ele 2.000.

Dacă analizăm mortalitatea în exces din cursul pandemiei, Suedia se clasează abia pe locul 21 din 31 de țări europene, cu un exces de decese din martie 2020 până acum de 5% față de cât ar fi fost de așteptat. Pe de altă parte, Regatul Unit, Italia și Spania au avut un exces de decese de aproximativ 10% în cursul pandemiei.

Statisticienii spun că mortalitatea în exces oferă cea mai mare acuratețe pentru măsurarea bilanțului pandemiei, întrucât nu e influențată de disparitățile de testare dintre țări și include și decesele provocate indirect de ea.

De asemenea, Suedia are în prezent o rată mai mică de infectare decât majoritatea statelor UE, cu numai 100 de indivizi per milion testând pozitiv zilnic, pe când Austria are 800, Belgia și Italia 700 și Regatul Unit 500.

Dacă Suedia a optat să nu introducă o carantină totală la începutul pandemiei, e adevărat că iarna trecută a introdus măsuri mai stricte și legal obligatorii, odată cu creșterea numărului de cazuri și de morți. /…/

Chiar dacă pare că Suedia s-a descurcat mai bine decât Europa continentală, în raport cu vecinii ei a evoluat considerabil mai rău.

Norvegia și Finlanda, spre exemplu, au înregistrat cam 200 de decese per milion de locuitori de la începutul pandemie, de șapte ori mai puțin decât Suedia.

În Danemarca rata e aproximativ 400. Toate aceste trei țări au avut restricții mai dure pe mai tot parcursul pandemiei și e probabil ca ele să fi jucat un rol.

Examinând mortalitatea în exces, Norvegia și Danemarca au înregistrat mai puține decese decât ar fi fost normal, iar Finlanda a depășit în cursul pandemiei doar cu un pic peste 1% mortalitatea uzuală.
Epidemiologul Raghib Ali de la Universitatea Cambridge a declarat pentru MailOnline:

„Poți considera sau nu strategia Suediei o poveste de succes în funcție de țările cu care o compari. Crezi că ar trebui să aibă o rată similară [a deceselor] cu vecinii ei, Finlanda, Norvegia și Danemarca, sau cu alte țări precum Germania și Olanda? În funcție de categoria pe care o alegi va rezulta că a procedat mai bine ori mai rău.”

Dr Ali a declarat că o învățătură care reiese din sistemul de izolare voluntară al Suediei este aceea că el demonstrează puterea micilor schimbări de comportament ale oamenilor.

„Chiar dacă Suedia nu a avut o carantină impusă de guvern, a avut totuși un soi de carantină voluntară care a fost foarte bine respectată. Ce am învățat de la Suedia – și de la Regatul Unit – este că un comportament voluntar al populației poate trece țările de vârful valului fără restricții obligatorii, chiar dacă acestea, de unele singure, nu pot preveni focarele mari”. /…/

Sursa: Dailymail/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. vai nu, adica trecerea prin boala este mai buna pentru imunitate ? nu se poate domnule, nu se poate ! ce se intampla cu vaccinul care ne protejeaza de tot si ne imunizeaza ?

    • Acest scenariu nu se poate aplica si României, nu vreau sa spun mai multe ca ar trebui sa-mi denigrez tara.

    • „Norvegia și Finlanda, spre exemplu, au înregistrat cam 200 de decese per milion de locuitori de la începutul pandemie, de șapte ori mai puțin decât Suedia.

      În Danemarca rata e aproximativ 400. Toate aceste trei țări au avut restricții mai dure pe mai tot parcursul pandemiei și e probabil ca ele să fi jucat un rol.”

    • @dan2k, asa-i cand citesti printre randuri:

      „Dacă Suedia a optat să nu introducă o carantină totală la începutul pandemiei, e adevărat că iarna trecută a introdus măsuri mai stricte și legal obligatorii, odată cu creșterea numărului de cazuri și de morți. /…/

      Chiar dacă pare că Suedia s-a descurcat mai bine decât Europa continentală, în raport cu vecinii ei a evoluat considerabil mai rău.”

    • cand esti analfabet functional sau postac citesti „afara e soare” si intelegi ca „maine se da vodca gratis” !
      ideea transmisa de articol este ca daca ai responsabilitate sociala nu ai nevoie de carantina si alte masuri restrictive.
      de fapt, oamenii sunt mai educati si mai responsabili. la ei e ceva normal sa porti masca cand esti in grup in afara familiei, sa nu iesi din casa daca ai simptome decat la doctor sau spital, etc.

      ca fapt divers suedezii au trecut de 70% rata de vaccinare din populatia totala cu ambele doze de ceva timp ! daca iei in calcul doar eligibilii si adaugi cei vaccinati doar cu prima doza atunci rata e mult mai mare.
      iar rata mortalitatii e MULT sub ce avem noi, bulgarii sau rusii (popoare la care predomina mentalitatea „sa moara si capra vecinului” & „daca a zis popa sau natasa de la colt asa e”)!
      ceea ce dovedeste ca cel putin in cazurile grave vaccinul elimina aproape total posibilitatea decesului.

  2. Rara avis, acest articol. Mai vrem !

  3. Deci toate tarile nordice au avut o mortalitate scazut si dintre tarile nordice Suedia, care nu a impus nicio restrictie, a avut o mortalitate de 3 ori mai mare decat Danemarca si aproape 8 ori mai mare decat Norvegia, nu?
    Concluzia mea este ca popoarele nordice sunt oricum mai reci decat celalalte popoare, nu isi beau scuipatii ca latinii, dacii sau englezoii si din acest motiv au oricum o medie mai mica de deces. Iar in al 2-lea rand, Suedia poate ca s-a descurcat bine in raport cu alte tari care au impus restrictii (gen. anglia, italia, romania, etc), dar catastrofal in raport cu vecinii lor care sunt singurii comparabili.

    • Vecinii lor au po.p.ulația la jumătate și densitate foarte mică a p.op.ulatiei.
      Suedia are populația Israelului sau a Olandei.
      Compară cu ei.

    • Pt desteptul de mai jos: cifrele sunt raportate la populatie. Nu conteaza daca una din tari e Islanda si alta e China. Stai jos, nota 1

    • Ba conteaza, in special densitatea populatiei este relevanta. Mai multi oameni pe un teritoriu inseamna mai multe sanse de contact si ca atare mai multe sanse de transmitere a virusului. In rest, mai este si cultura

  4. In primul rand, Catu moare de grija mea si a voastra, spre deosebire de guvernul suedez.

    In al doilea rand, etnicii din Tandarei s-ar intalni nestingheriti la paranghelii, fara respect pentru Sfantul Virus, sau Sfantul Vaccin, sau Sfanta Botnita, sau Sfantul Pepsiglas. Asta ar afecta moralul tefeleilor nefe care mimeaza munca la multifunctionalele din Pipera. Mai bine botnita la toata lumea, cum zice si tov Groningen.

    In al treilea rand, si Groningenii, si Catii, actualii satrapi ai Romaniei, sunt de dreapta. Ei sunt pe baza de libertate, autonomie, puterea propriei munci si suprematia propriilor credinte. De aceea, fiind regim de dreapta, se intampla ce vedem.

    Cand baga Catu ajutorul pentru proprietarii de pacanele grav afectati?

  5. Exemplu irelevant, suedezii nu-i au nici pe marele alb, nici pe marele ficus.

  6. daca studiile s-ar concentra pe stockholm si malmo, singurele zone cu o concentratie de populatie mai mare, s-ar obtine aceleasi rezultate ca peste tot.

  7. Suedia : „carantină voluntară care a fost foarte bine respectată”.
    Noi: carantina impusa dar nerespectata.
    Cercetarea are sens doar daca aproximezi cetatenii cu niste sfere rigide. Se compara mere cu pere.

  8. Cum a spus și mda, este clar ca se compara mere cu pere și nimic din ce s-a întâmplat în Suedia nu are legătură cu ce s-a întâmplat la noi. Un al doilea element care nu văd se se ia în comparație este numărul de infectări pe categorii de varsta și mai ales starea de sănătate a populației. Haideți sa vedem numărul de boli cardiovasculare, obezitate, diabet, cancer și alte boli cronice în Suedia fata de România și s-a putea sa mai avem și un alt răspuns.

  9. Asta da surpriza,suedezii care nu au avut restrictii dar au respectat toate recomandarile pentru a limita transmiterea,si apoi s-au vaccinat au o situatie mai buna decat romanii care nu au respectat niciuna dintre restrictii si nici nu s-au vaccinat????!!!!

  10. Sa ne gândim și la starea psihică a populației, chiar daca nu au murit, multi au fost foarte afectați de restricții, pe când în Suedia lucrurile nu au stat așa. In plus cifrele sunt mari in Suedia datorita cazurilor din căminele de bătrâni, unde recunosc și ei că au greșit și asta nu a dus la multe decese. Oricum un mare bravo pt Suedia că au avut sânge în instalație sa zică pas politicii de turma din Europa!

    • Stiau cu cine vorbesc,stiau ca recomandarile vor fi suficiente. Si desi au avut o mortalitate considerabil mai mare decat vecinii lor nordici,comparativ cu alti europeni stau bine.Asa ceva in Romania era imposibil,sau era posibil dar cu vreo 500 de mii de morti,ca romanasii nu exceleaza deloc la empatie,dimpotriva chiar,umblau nestingheriti cand trebuiau sa stea izolati sa infecteze si „capra vecinului”.

  11. Vecinii lor au po.p.ulația la jumătate și densitate foarte mică a p.op.ulatiei.
    Suedia are populația Israelului sau a Olandei.
    Compară cu ei.

  12. Plin de experți si aici, experți în vaccinare, experți în nevaccinare, experți în medicină, politică și așa mai departe, dar nimeni nu vede esențialul, țara asta se duce pe pula, cu niște politicieni ce se luptă pentru ciolan, făcând blaturi și usor ușor acceptăm îngrădirea tuturor drepturilor.
    „bravo” justițiarii internetului

  13. Nu are nici o treaba politica lor mai liberă cu rata mică a imbolnivirilor ci are legătură cu poporul suedez, care fata de alte țări și în special cei din Balcani sau zona mediteraneana unde oamenii sunt mult mai sociabili, suedezii sunt mult mai reci, ei păstrează așa zisa distanțare fizica în permanentă!