G4Media.ro

A devenit America o gerontocrație? Dezbaterea se reaprinde după cazul lui Mitch…

Sursa foto: Jim WATSON / AFP

A devenit America o gerontocrație? Dezbaterea se reaprinde după cazul lui Mitch McConnell

Treizeci de secunde de paralizie: absența îndelungată a senatorului republican Mitch McConnell a stârnit miercuri îngrijorări serioase cu privire la starea sa de sănătate și a relansat criticile privind îmbătrânirea clasei politice americane, care este uneori descrisă drept o gerontocrație, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

În timp ce se deplasa în statul său natal Kentucky, senatorul McConnell, în vârstă de 81 de ani, a părut paralizat timp de aproximativ treizeci de secunde, fiind incapabil să răspundă la întrebarea unui jurnalist.

Liderul republicanilor din Senat, care a fost ales pentru prima dată în 1985, tocmai fusese întrebat dacă intenționează să candideze pentru un nou mandat în 2026.

„Amețeală momentană”

„Senatorul McConnell s-a simțit momentan amețit și a făcut o pauză în timpul conferinței sale de presă”, a declarat pentru AFP purtătorul său de cuvânt. Asistenții săi au declarat că acesta va consulta un medic înainte de următoarea sa apariție publică.

Liderul republican a mai trăit un episod foarte asemănător pe 26 iulie, înghețând fără motiv în mijlocul unei conferințe de presă la Capitoliu, înainte ca anturajul său să-l invite să plece.

Cazul senatoarei Dianne Feinstein, în vârstă de 90 de ani, a alimentat, de asemenea, dezbaterea privind vârsta la care aleșii ar trebui să se retragă. Declinul vizibil al capacităților cognitive ale acestei figuri respectate pune la îndoială capacitatea sa de a-și îndeplini atribuțiile.

„TREBUIE să abordăm problemele grave legate de îmbătrânirea și/sau sănătatea mintală a liderilor noștri”, a denunțat miercuri politicianul trumpist Marjorie Taylor Greene, în timp ce a redistribuit videoclipul momentului de absență al lui Mitch McConnell.

Biden, 80 de ani, Trump, 77 de ani

În martie, senatorul octogenar a fost spitalizat după o căzătură la un dineu privat, în urma căreia s-a ales cu o comoție cerebrală, o coastă ruptă și aproape șase săptămâni de absență.

Mitch McConnell, liderul de necontestat al republicanilor din Senat din 2015, s-a aflat în prima linie a luptei împotriva politicilor administrației președintelui democrat Barack Obama (2009-2017), dar și a celor ale președintelui Biden din 2021.

Întrebat despre starea lui Mitch McConnell, președintele Joe Biden a declarat că va „încerca să vorbească cu el în cursul după-amiezii”. „Am avut dezacorduri politice, dar este un bun prieten”, a spus liderul în vârstă de 80 de ani.

Democratul, care candidează pentru un al doilea mandat în noiembrie 2024, este, de asemenea, criticat în mod regulat pentru vârsta sa, fiind uneori calificat drept senil de unii republicani.

Ultimul control medical al președintelui, efectuat în februarie 2023, l-a descris ca fiind „în stare bună de sănătate”, dar niciodată până acum Casa Albă nu a avut un lider atât de în vârstă.

Posibilul său rival din 2024, fostul președinte republican Donald Trump, tocmai a suflat în cea de-a 77-a lumânare.

Nikki Haley, o altă candidată republicană în vârstă de 51 de ani, a cerut în repetate rânduri teste de aptitudini intelectuale pentru orice oficial ales cu vârsta de peste 75 de ani.

Fostul ambasador al ONU speră să profite de dorința de reînnoire a electoratului american, care, potrivit sondajelor, nu dorește un al doilea mandat al lui Biden, așa cum nu dorește o nouă președinție Trump.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Hmmn, in timp ce unii fac politica la 80 de ani, altii mor la 40-50 de ani. Trist.

  2. Culmea ironiei – în poză este Joe Biden. Ați uitat să căutați o poză cu dl. McConnell? Sau v-ați gândit că cititorilor G4Media le-a înghețat memoria? Sau, poate, ați considerat că „merge și așa”, înghit ăștia orice.