G4Media.ro

A explodat turismul de cumpărături al ungurilor în România. Ei cumpără mâncare,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

A explodat turismul de cumpărături al ungurilor în România. Ei cumpără mâncare, electronice și materiale de construcții

După aderarea României la spațiul Schengen, turismul de cumpărături în exterior a primit un nou impuls. Clienții din Ungaria sunt transportați din județele Szabolcs-Szatmár-Bereg și Hajdú-Bihar cu microbuze cu nouă locuri pentru a-și putea face cumpărăturile în România, unde nu numai că se pot cumpăra alimente, dar se organizează și achiziționarea de bunuri tehnice și materiale de construcție, scrie portalul guvernamental ungar Hirado, citat de Rador. 

Prin aderarea României la spațiul Schengen, turismul de cumpărături a primit un nou impuls. Profitând de ocazie, un antreprenor din Ungaria organizează „excursii” de cumpărături în România, cu plecare din Debrecen și Nyíregyháza, a relatat ziarul ungar „Világgazdaság”.

Potrivit ziarului, noul serviciu este promovat într-un grup închis de Facebook, care are acum aproximativ șapte sute de membri. Conform planului, microbuzele pleacă în fiecare weekend, sâmbătă și duminică, dar se pare că există cerere și pentru tururi în zilele lucrătoare. Microbuzele pleacă la ora 7 dimineața din cele două centre județene din Estul Ungariei și ajung înapoi după-amiază, la ora 14. Pe lângă alimente, antreprenorul ungar ajută și la achiziționarea unor articole tehnice, ba mai mult, se angajează și pentru achiziționarea de materiale de construcție cu camionul.

Acesta nu este un lucru nou, acest fenomen se produce spectaculos în valuri de la schimbarea regimului Schengen. Presa ungară a abordat ultima dată subiectul când magazinul Kaufland din Slovacia a lansat un site web în limba maghiară care vizează clienții din Ungaria afectați de inflația ridicată. Site-ul web, numit „Mai ieftin în Slovacia”, conține și fluturași cu reduceri, astfel încât cumpărătorii din Ungaria își pot organiza călătoria de cumpărături mult mai conștient. Acum încearcă să-i atragă pe unguri în România, folosind o metodă similară.

„Turismul de cumpărături din România crește exploziv”, „Turismul de cumpărături este în plină expansiune”, „Ungurii își umplu mașinile” – cu asemenea titluri sonore a relatat presa online ungară despre ultimul val al fenomenului.

Gábor Michalkó, profesor la Facultatea de Economie a Universității din Pannonia și cercetător la Institutul de Geografie al HUN-REN CSFK, susține că turismul de cumpărături în Ungaria și Europa Centrală și de Est ar trebui imaginat ca un balansoar. Dacă plasăm acest balansoar la granițele țării, acesta se va mișca constant în funcție de gradul de profitabilitate pentru oamenii care locuiesc în țările vecine să facă cumpărături în Ungaria, sau dacă este mai avantajos pentru unguri să facă cumpărături în țări străine. Mai mult, turismul de cumpărături are orientări diferite pe diverse secțiuni de frontieră, iar pe alocuri este complet echilibrat.

Reamintim că economia Ungariei a stagnat în comparație cu economiile țărilor din jur din cauza politicilor guvernului Orban și a rețelei de corupție a nomenclaturii, corupție care a atras și suspendarea fondurilor europene.

Inflația din Ungaria e una dintre cele mai mari din UE.

Gábor Michalkó susține în declarația pentru portalul controlat de guvernul Orban că în ciuda aparențelor, străinii cheltuiesc mult mai mulți bani în Ungaria decât fac ungurii în străinătate. El a citat datele statistice vechi din 2023 care arată că ungurii au cheltuit 23 de miliarde de forinți în străinătate în scop de cumpărături, în timp ce străinii au lăsat 299 de miliarde de forinți în Ungaria în același scop.

Fenomenul despre care a scris însă presa independentă, al ungurilor care iau cu asalt magazinele din România, s-a acutizat însă de la începutul anului 2025, când au fost ridicate barierele Schengen.

Sursa: HIRADO.HU / Rador Radio România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Eu nu știu ce alimente sunt așa de ieftine in Romania fata de Europa .Din contra ,sunt scumpe ptr că majoritatea sunt importate .Noi producem,dar mediocru …

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.