A fost aleasă cea mai bună baghetă din Paris/ Brutarul Xavier Netry împărtășește secretul din spatele unui aluat perfect
Brutarul francez Xavier Netry, de la brutăria Utopie, câștigătorul concursului anual Best Baguette din Paris, a ales să-și împărtășească secretele cu Euronews.
În fiecare an, în ultimii 31 de ani, Syndicat des Boulangers-Pâtissiers du Grand Paris a reunit toți brutarii artizani din capitală pentru a determina cea mai bună baghetă din oraș. Concursul „Cea mai bună baghetă pariziană” este conceput pentru a evalua baghetele tradiționale în funcție de cinci criterii:
- calitatea coacerii
- Gust
- Consistența miezului
- Alveolarea
- Aspect
O brutărie din arondismentul 11 din Paris a câștigat ediția din acest an a celei mai bune baghete, devenind noul furnizor al Palatului Élysée pentru anul viitor.
Câștigătorul este Xavier Netry, de la brutăria Utopie, a anunțat biroul de presă al Primăriei din Paris.
Bagheta lui Netry a câștigat dintre cele 173 de baghete preselectate pentru concurs.
Secretul său pentru o baghetă excelentă? Aluatul de secară.
„Nu există două persoane care să facă același aluat acrișor”, a împărtășit Netry cu RTL. „Este un amestec de apă și făină pe care îl lăsăm să fermenteze pentru o perioadă lungă de timp”.
Avea chef să împărtășească: „Eu folosesc banană și lămâie, pe care le amestec cu făină și apă și le las să fermenteze pentru o perioadă lungă de timp. Este un proces lung”.
Câștigând acest premiu, el nu numai că va putea să-i furnizeze președintelui Macron pâinea sa, dar va băga în buzunar și suma de 4 000 de euro – un premiu care îi va fi înmânat de către primarul Parisului, Anne Hidalgo, pe 7 mai, în cadrul Festivalului anual al pâinii.
„În sfârșit, ceva de care să fiu mândru, am câștigat!”, a declarat entuziasmat brutarul într-un story pe contul său de Instagram.
Hidalgo l-a felicitat pe câștigător pe Instagram, spunând că se va îndrepta spre brutărie pentru a se răsfăța cu câteva produse de patiserie premiate, în timp ce primul său adjunct Emmanuel Grégoire a anunțat că „toată lumea se înghesuie la Utopie”.
Sarcina de a selecta câștigătorul a fost încredințată unui număr de șase parizieni trași la sorți, unui asistent și a doi profesioniști – care au degustat și au deliberat timp de cinci ore înainte de a da un verdict. Baghetele prezentate trebuiau să respecte anumite reguli: să aibă o înălțime cuprinsă între 50 și 55 cm, o greutate cuprinsă între 250 și 270 de grame și un conținut de sare de 16,8 grame pe kilogram de făină.
L’Utopie îi succede lui Levain des Pyrénées, din arondismentul 20, care a câștigat concursul de anul trecut.
Iar în cazul în care plănuiți o călătorie la Paris în curând, iată cum să navigați cel mai bine prin oraș, cu clasamentul 2024 al celor mai bune baghete:
- Boulangerie Utopie – 20, rue Jean-Pierre-Timbaud (11e)
- Maison Doré – 29, rue Gay-Lussac (5e)
- La Parisienne – 85, rue Saint-Dominique (7e)
- Boulangerie Rougès – 45, avenue de Saint-Ouen (17e)
- L’Écrin gourmand – 15, avenue du Docteur-Arnold-Netter (12e)
- Boulangerie AA – 63, rue du Javelot (13e)
- Boulangerie Paris and Co – 4, rue de la Convention (15e)
- Maison M – 2, avenue de la Porte-Didot (14e)
- Aux Délices de Vaugirard – 48, rue Madame (6e)
- Du Pain et Vous – 63, avenue Bosquet (7e)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank