G4Media.ro

A fost descoperită cauza evoluției bolii Alzheimer, arată cel mai recent studiu…

Foto: Pexels.com

A fost descoperită cauza evoluției bolii Alzheimer, arată cel mai recent studiu științific publicat în Science Advances

Grupuri de proteine toxice, considerate responsabile pentru declinul cognitiv asociat bolii Alzheimer, ajung în diferite zone ale creierului unde se acumulează de-a lungul deceniilor, conform unui studiu publicat vineri, relatează AFP.

Articolul ştiinţific, publicat în jurnalul Science Advances, este primul care se bazează pe date rezultate din cercetări efectuate pe subiecţi umani pentru a cuantifica viteza proceselor moleculare ce conduc la această boală neurodegenerativă şi ar putea influenţa modul în care sunt concepute tratamentele.

Totodată, constatările contrazic teoria conform căreia aglomerările de proteine se formează într-un singur loc şi declanşează o reacţie în lanţ în alte zone, un model observat la şoareci. O astfel de răspândire se poate produce, dar nu reprezintă cauza principală, potrivit cercetătorilor.

„Două elemente au făcut posibilă această lucrare”, a explicat pentru AFP Georg Meisl, chimist la Universitatea Cambridge şi unul dintre autorii principali ai articolului. „În primul rând, studiul datelor foarte detaliate rezultate din scanări PET (o metodă de examinare prin imagistică medicală, n.r.) şi a diferitelor seturi de date puse laolaltă, dar şi modelele matematice care au fost dezvoltate în ultimii zece ani”, a spus el.

Cercetătorii au utilizat 400 de eşantioane de creier prelevate după decesul unor persoane cu Alzheimer şi 100 de examinări PET efectuate asupra unor persoane aflate în viaţă, diagnosticate cu această boală pentru a monitoriza acumularea proteinei tau. Aceasta din urmă, alături de o altă proteină numită beta-amiloid, se acumulează şi provoacă moartea celulelor cerebrale, la fel ca şi o contracţie a creierului. Astfel, se ajunge mai ales la pierderea memoriei şi la incapacitatea de a îndeplini sarcinile cotidiene.

Această boală reprezintă una dintre principalele probleme de sănătate publică şi afectează peste 40 de milioane de persoane din întreaga lume.

Oamenii de ştiinţă au descoperit, de asemenea, că cinci ani erau necesari aglomerărilor pentru ca numărul lor să se dubleze. O cifră „încurajatoare”, potrivit lui Georg Meisl, deoarece demonstrează că neuronii au capacitatea de a lupta contra acestor acumulări. „Poate, dacă reuşim să îi îmbunătăţim puţin, putem întârzia semnificativ apariţia bolii grave”, a precizat el.

Maladia Alzheimer este clasificată în funcţie de „stadiile Braak”, iar oamenii de ştiinţă au descoperit că este nevoie de aproximativ 35 de ani pentru a trece de la stadiul 3, în care apar simptome uşoare, la stadiul 6, cel mai avansat.

Aglomerările urmează o creştere exponenţială, ceea ce explică „de ce durează atât de mult pentru ca boala să se dezvolte şi de ce starea persoanelor are tendinţa să se agraveze rapid”, potrivit lui Georg Meisl.

Echipa intenţionează să aplice aceleaşi metode pentru a studia leziunile cerebrale traumatice şi demenţa fronto-temporală, în care proteina tau joacă, de asemenea, un rol. „Sperăm că acest studiu şi altele vor permite orientarea dezvoltării unor viitoare tratamente care vizează proteina tau, astfel încât acestea să aibă mai multe şanse de a încetini boala şi de a ajuta persoanele afectate de demenţă”, a declarat Sara Imarisio de la Alzheimer’s Research UK, citată într-un comunicat.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Deci la ceva grav studiile durează de ani și ani de zile și abia acum speră, că încă nu sunt confirmate studiile și de alți cercetători, că au găsit oareșce cauze.
    DOAR LA MAREA „PANDEMIE” AU GĂSIT CE ȘI CUM ȘI AU FĂCUT ȘI VACCINUL DE IMUNIZARE”….

    Și prostimea pune botul la waxx-urile lor.

    • Poți sa ne spui si noua in calitate de ce te pronunti pe interpretarea unor studii medicale?!?
      Ești mecanic ? Instalator, aviator, sofer de tir, ce esti in viața de zi cu zi?!?

      Formula apei o știi?!?
      Poti sa ne spui daca Soarele e o stea?
      Pamantul e rotund, daca da cum poti explica asta?

      Multumim tare pt raspunsurile tale si opinia ta medicală, lumea are nevoie de oameni ca tine.

      PS: atat mai zic, e ceva personal, ma scuzi, tu ce-mi recomanzi sa ma operez la sinusuri sau nu ?!?

    • Ba, da prost mai esti.Cum draculi compari ba bivole Alzheimer cu un nenorocit de virus?

    • De fapt prostimea sunt cei care nu pun botul la waxxx-urile lor.

    • ,,vezi că ești prost…” ?! 🤔😃🤣
      Normal că nu..
      Și dacă ți-ar spune-o Cocoșilă, nu ai înțelege de ce…🤕🤣
      De-aia…că ești chiar prost!!!

    • Că sa vezi și tu cât ești de prost [informat].
      Tehnologia mRNA e studiata din anul 1960. Deci sunt 40 de ani de cercetări în spatele vaccinurilor Pfizer și Moderna.
      Sunt și imagini ca să intelegi și tu ceva https://www.nature.com/articles/d41586-021-02483-w

  2. Si noi râdem întretimp de UK ca isi vaccineaza populația… Evul mediu românesc.

  3. Vai si-amar de asemenea explicatie. Aproape ca n-are nicio legatura cu respectivul studiu. Cel mai concludent exemplu in privinta intelegerii mecanismului bolii, si, in acelasi timp, a gradului de intelegere a celui care a citit respectiva stire este acesta „Aglomerările urmează o creştere exponenţială, ceea ce explică „de ce durează atât de mult pentru ca boala să se dezvolte şi de ce starea persoanelor are tendinţa să se agraveze rapid”. Pai, fratilor, daca ar exista o crestere exponentiala e clar ca boala s-ar dezvolta rapid, nu ar dura atat de mult. Doar ca in respectivul studiu se spune altceva. Pentru cei care chiar vor sa inteleaga ceva https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211029152240.htm

    • O evolutie exponentiala poate presupune o perioada de crestere lenta, urmata de una de crestere fulminanta. Acelasi model matematic sta la baza evolutiei din ambele parti ale graficului.

    • Gresit, cresterea exponentiala presupune un inceput relativ lent, urmat apoi de o crestere din ce in ce mai rapida

    • Nu înseamnă un grafic,înseamnă o creștere mare( sau,dacă vreți grafic, doar acea perioadă în care graficul o ia in sus, că iarna gripa,deci e de la frig)

    • Așa este! Cum să ai o acumulare exponențială și boala să evolueze, din acest motiv, mai încet? Cred că a tradus cu Google sau habar n-are matematică, pentru că respectivul jurnalist a făcut ” umanul” , nu ” realul” și habar n-are, că lui nu i-a trebuit să știe „Științe” și se face de cacao acum!

  4. Hai repede un vaccin si pentru asta.