G4Media.ro

A fost finalizată prima acţiune de dezinfecţie la fermele de curcani unde…

Sursa foto: Pixabay / David Mark

A fost finalizată prima acţiune de dezinfecţie la fermele de curcani unde a fost diagnosticată gripa aviară / Peste 200 de mii de păsări au fost eutanasiate și îngropate

Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat vineri că a fost finalizată prima acţiune de dezinfecţie (dezinfecţia preliminară) la toate cele trei ferme de curcani unde a fost diagnosticată gripa aviară, informează Agerpres.

Conform procedurilor, după depopularea fermelor, spaţiile utilizate pentru adăpostirea animalelor, echipamentul susceptibil de a fi contaminat, precum şi vehiculele utilizate pentru transportul păsărilor, al cadavrelor, al hranei pentru păsările domestice, al gunoiului de grajd, al aşternutului pentru păsări şi al oricărei alte materii sau substanţe susceptibile de a fi contaminate, sunt supuse procedurilor de curăţare şi dezinfecţie.

Instituţia menţionează că a fost realizată prima dezinfecţie a adăposturilor (care vor fi urmate de cea de a doua, la 14 zile, şi cea de-a treia, la 21 de zile). Curăţarea şi dezinfecţia în exploataţiile comerciale au drept scop reducerea presiunii virale prin eliminarea germenilor specifici.

Aceste măsuri sunt susţinute de punerea în aplicare a metodelor adecvate de dezinfecţie la intrările şi ieşirile din clădirile unde sunt adăpostite păsările, precum şi la cele din exploataţie. De asemenea, au fost plasate postere de avertizare cu textul: „intrarea interzisă, suspiciune gripă aviară”.

Conform ANSVSA, accesul în exploataţiile afectate este permis numai persoanelor implicate în gestionarea focarelor de boală.

Tot efectivul de curcani afectat, de 223.510 de capete, după eutanasiere a fost ecarisat prin îngropare, pe un teren care aparţine Primăriei Codlea, stabilit prin decizia Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB).

În zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite în urma declarării focarelor, sunt menţinute măsurile de restricţie severe privind circulaţia persoanelor, animalelor şi a mijloacelor de transport pentru toate fermele.

De asemenea, ANSVA precizează că nicio pasăre de curte şi niciun mamifer domestic nu trebuie să intre sau să iasă din exploataţiile din zonele de restricţie, fără autorizarea autorităţii competente. Pentru exploataţiile din afara zonelor de restricţie, continuă aplicarea măsurilor de supraveghere şi control, astfel încât să se poată interveni rapid, în eventualitatea depistării unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare. Toate exploataţiile cu păsări sunt inspectate de un medic veterinar, care procedează la inspecţia sau examenul clinic al păsărilor domestice şi, după caz, la prelevări de probe în vederea testelor de laborator. Cu ocazia inspectării, medicul veterinar verifică respectarea condiţiilor de biosecuritate.

Potrivit comunicatului, orice creştere a morbidităţii sau a mortalităţii, precum şi orice scădere importantă înregistrată în datele de producţie în exploataţii trebui semnalată de îndată autorităţii competente sau medicului veterinar de liberă practică.

Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe de la toate exploataţiile din zonele de restricţie, pe o rază de 10 km în jurul focarelor confirmate. Rezultatele testării PCR pentru toate probele prelevate au fost negative, astfel că în momentul de faţă nu mai sunt înregistrate suspiciuni de boală.

Măsurile prevăzute în decizia CLCB se vor menţine cel puţin treizeci de zile de la data încheierii operaţiunilor preliminare de curăţare şi dezinfecţie a exploataţiilor infectate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă. Reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România au fost informaţi asupra măsurilor suplimentare de biosecuritate care trebuie instituite în fermele comerciale de păsări, pentru a preveni răspândirea bolii.

ANSVSA supraveghează permanent situaţia, identifică şi implementează toate soluţiile legale pentru a nu fi perturbată activitatea celorlalţi agenţi economici care-şi desfăşoară activitatea pe platformă zootehnică Codlea.

Toate măsurile şi acţiunile întreprinse de ANSVSA au scopul de a împiedica răspândirea virusului şi astfel, de a proteja industria avicolă din ţara noastră.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...