A fost inaugurat Conacul Adorján din Armăşeni, renovat cu sprijinul statului ungar / Este unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură secuiască din zona Ciucului
A fost inaugurat Conacul „Adorján” din Armăşeni, judeţul Harghita, renovat în cadrul Programului „Rómer Flóris” finanţat de Guvernul ungar, se arată într-un articol publicat, luni, de cotidianul de limbă maghiară „Hargita Népe”, citat de MTI și Rador.
Conacul, construit în anul 1797 şi extins în 1839, este considerat unul dintre cele mai frumoase monumente ale arhitecturii populare secuieşti din zona Ciucului. Clădirea nu a mai fost locuită din anii ’80, iar starea ei s-a deteriorat constant.
În anul 2001, clădirea a fost achiziţionată de Asociaţia pentru Protecţia Monumentelor din Zona Ciuc. Renovarea sa completă a început în anul 2004, în cadrul Programului „Rómer Flóris” iniţiat de Guvernul ungar.
Clădirea a fost renovată de Fundaţia „Teleki László”, care coordonează Programul „Rómer Flóris”, în colaborare cu Consiliul Judeţean Harghita şi Asociaţia pentru Protecţia Monumentelor din Zona Ciuc.
În timpul renovării complete, a fost consolidată fundaţia clădirii, au fost renovate bolta, scările şi podeaua pivniţei, a fost refăcut planşeul, au fost restaurate ferestrele, uşile şi faţadele, iar prispa a fost renovată prin reutilizarea elementelor existente.
Duminică după-amiază, la ceremonia de inaugurare, arhitectul Márton Albert Homonnai, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Monumentelor din Zona Ciuc, a declarat că a reînviat cel mai frumos monument de arhitectură populară secuiască din zona Ciuc.
În opinia sa, clădirea este un simbol reprezentativ al epocii şi, în acelaşi timp, al moştenirii intelectuale şi culturale a secuilor. La rândul său, László Diószegi, directorul Fundaţiei „Teleki László”, a subliniat, în discursul său, că nu doar moştenirea construită, ci şi moştenirea intelectuală este semnificativă în Armăşeni.
Bence Ákos Lukács, Consul în cadrul Consulatului General al Ungariei de la Miercurea Ciuc, a subliniat că aristocraţia ardeleană şi-a construit, de-a lungul secolelor, reşedinţe care au rezistat în timp, iar acestea au devenit un simbol nu numai al familiilor, ci al întregului peisaj rural.
Consulul a mai subliniat că, în ultimele decenii, în Bazinul Carpatic, în cadrul Programului „Rómer Flóris”, au fost renovate 81 de biserici, conace şi castele. Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a amintit că, în urmă cu 12 ani, a fost lansat un program de protejare a monumentelor prin oferirea de resurse în vederea salvării unor monumente precum Conacul „Adorján”.
Sursa Foto: stiriletransilvaniei.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii