G4Media.ro

A fost inaugurat primul tur virtual al unui Cimitir Evreiesc din România…

Sursa foto: comunitateaevreiloriasi.ro

A fost inaugurat primul tur virtual al unui Cimitir Evreiesc din România / Cimitirul din Iași are 20 de hectare și peste 150.000 de morminte

La Iași a fost lansat, primul tur virtual al unui Cimitir Evreiesc din România. Acesta va fi integrat pe site-ul „comunitateaevreiloriasi.ro”, informează Agenția de presă Rador, care citează Radio Iași.

Coordonatorul proiectului, Alina Țiței a precizat că inițiativa își propune să conecteze publicul, indiferent de religie și etnie, la moștenirea israelită de la Iași.

”Lansăm proiectul cultural “Roots and stones – jewish heritage” cu un tur ghidat în Cimitirul Evreiesc din Iași, care a fost listat în 2020 ca monument istoric. E un patrimoniu inestimabil pe care credem că trebuie cunoscut atât de către ieșeni, cât și de evreii din lumea largă pentru că acest cimitir este cel mai adesea, de fapt, vizitat de evrei veniți din toată lumea, diaspora românească, care vin aici la Cimitirul Evreiesc, să-și caute rădăcinile, să găsească mormintele străbunilor. Adesea le este chiar dificil să le găsească, pentru că cimitirul are 20 de hectare și peste 150.000 de morminte funerare. Este cel mai mare cimitir evreiesc din România”, susține Alina Țiței.

Comunitatea evreiască este prezentă la Iași încă din secolul al 15-lea.

Secretarul general al Comunității ieșene, Albert Lozneanu, a afirmat că Cimitirul Evreiesc din Iași ca și Cimitirul Eternitatea sunt declarate monumente istorice.

”În acest cimitir își dorm somnul de veci cei care au căzut în al doilea război mondial evreii, victimele Holocaustului. Avem gropile comune în centrul cimitirului, un număr de aproximativ 8000 de evrei îngropați aici. La fel avem și Parcela Eroilor Evrei care au luptat în Primul Război Mondial fără să fie cetățeni români, au luptat pentru libertatea și pentru neatârnarea României. Avem capele ale diverselor Rabini care sunt îngropați. Comunitatea noastră este o comunitate mică, numără aproximativ 300 de membri, dar în trecut era una din cele mai importante comunități din țară și a jucat un rol deosebit sociocultural”, a declarat Albert Lozneanu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează