G4Media.ro

A fost modificată Legea 171 privind contravențiile silvice pentru a exista siguranță…

Sursa Foto: Facebook/ Mihai Goțiu

A fost modificată Legea 171 privind contravențiile silvice pentru a exista siguranță că este respectată de utilizatorii SUMAL 2

Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, modificarea Legii 171 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, pentru a se asigura că legea este respectată de utilizatorii SUMAL 2, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

„Am avut pe ordinea de zi suplimentară mai multe teme. Prima temă, şi printre cele mai mai importante, se referă la actul normativ prin care modificăm Legea 171 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Este o ordonanţă de urgenţă prin aprobarea căreia ne asigurăm că legea este respectată de utilizatorii SUMAL 2. Este o măsură de descurajare pentru toate tentativele de fraudă şi furt de masă lemnoasă. Avem poate cel mai modern şi cel mai bine pus la punct sistem de trasabilitate al materialului lemnos din UE, este un model care se va recomanda, probabil, şi altor state membre, SUMAL 2, este un sistem la care s-a muncit foarte mult cu ajutorul STS. (…) Totodată, prin aprobarea acestui act normativ asigurăm sancţiuni dure, pe principiul proporţionalităţii, un principiu cerut şi de UE, cerut şi în acel infringement care a fost deschis la adresa României, ne respectăm angajamentele asumate în relaţia cu Comisia Europeană şi aducem aceste aceste modificări în baza acestor angajamente”, a declarat Tanczos Barna, luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ministrul a adăugat că prin actul normativ au fost introduse „câteva contravenţii silvice care vor fi sancţionate cu avertisment sau cu amendă de la 1.000 de lei până la 3.000 de lei pentru faptele de efectuare de fotografii care nu sunt concludente sau nu sunt în corelare directă cu mijlocul de transport şi cu încărcătura care se transportă”.

„Tot aşa, pentru transportul materialului lemnos fără o fotografie a mijlocului de transport încărcat şi utilizarea tipurilor de pastă şi cerneală termosensibile care au fost folosite de mai multe ori pentru a frauda, pentru a eluda legea”, a adăugat el.

Ministrul a precizat că, de asemenea, „transportul de material lemnos fără conexiune permanentă la internet şi SUMAL 2 se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 3.000 de lei”.

„Şi transportul materialelor lemnoase fără receptorul GPS al dispozitivului mobil pornit pe toată perioada transportului până la destinaţie de asemenea se sancţionează cu amendă”, a menţionat el.

Tanczos Barna a subliniat că măsurile adoptate prin ordonanţa de urgenţă vin în sprijinul echipelor de control de la Ministerul Mediului, gărzile forestiere, ocoalele silvice, Poliţie, Jandarmerie şi Ministerul de Finanţe prin ANAF.

„A fost o dezbatere lungă, de câteva luni de zile, împreună cu Ministerul de Interne, Ministerul Finanţelor, şi am ajuns la acest act normativ care s-a aprobat astăzi”, a declarat el, conform Agerpres.

Sursa Foto: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. 3000 ron amenda la un camion plim cu lemn furat???

    Maine ma apuc sa tai toata padurea baneasa..ce a mai ramas din ea.

    Sa fie fapte penale, cu puscarie si confiscarea utilajelor. Doar asa se poate face ceva.

    Orice altceva este complicitate si inseamna ca incaseaza spagi !!!

  2. Pai cam mari amenzile! Noroc ca se pot da și avertismente! Și probabil se pot plăti la jumătate, nu? Dar nu mai bine ii obligați pe toți care transporta lemn sa dea 1 leu pentru Ateneu? Va bateți joc, hiene hoatze!

  3. Cel mai modern sumal? De ce nu -i opreste apllicatia pe cei ce transporta peste 20 m cubi se transporta pe letric mai ceva ca inainte

  4. Dar la pers. fizice non sumal!