G4Media.ro

A fost sau n-a fost? Ce spune presa internațională despre ”biscotto” România…

Sursa foto:montaj G4Media

A fost sau n-a fost? Ce spune presa internațională despre ”biscotto” România – Slovacia, meciul care a calificat în optimile EURO ambele echipe / Ucrainenii: ”Nu-i poți judeca pe învingători, nu credeți?”

Termenul „biscotto” a devenit frecvent utilizat în fotbal ca referință la meciurile cu un rezultat convenit de comun acord între echipe. Blat, după cum se spune la noi.

Povestea începe în cursele de cai, în Statele Unite, acolo unde un biscuit care era ”condimentat” cu substanțe ilegale era dat unui anumit cal. Scopul era clar: consumul de biscuiți de către cal îi înrăutățea performanțele. În unele cazuri, chiar proprietarii au decis să dea biscuitul calului cu intenția de a-l face să piardă o cursă. De-a lungul anilor, termenul „biscotto” a devenit sinonim cu aranjarea meciurilor în lumea sportului.

Iar după partida de miercuri seară, dintre România și Slovacia, termenul a fost des folosit de către presa sportivă. A fost sau n-a fost?

Precedente.

Danemarca – Suedia, la Euro 2004. În ultima zi a fazei grupelor, Italia trebuia să învingă Bulgaria și să spere că derby-ul scandinav nu se va încheia la egalitate. Azzurri au câștigat cu 2-1, dar danezii și suedezii au remizat 2-2. Italia lui Trappatoni a fost eliminată.

Cu 20 de ani mai devreme, în preliminariile Campionatului European din 1984, Spania avea nevoie de o victorie la zece goluri în fața Maltei pentru a se califica în fața Olandei, și a câștigat cu 12-1.

Nu putem să nu menționăm meciurile de la Mundial ’82, dintre Germania de Vest  și Austria 1-0, eliminând astfel Algeria și Cupa Mondială 1978, Argentina – Peru, printre cele mai notorii cazuri de „biscotto” din istoria fotbalului internațional. Brazilia a ratat accesul în finală după victoria cu 6-0 a Argentinei în fața Peru.

Ucrainenii înțeleg însă posibilitatea unei înțelegeri între jucătorii români și cei slovaci în meciul de miercuri.

”Sincer vorbind, nu prea înțeleg de ce se aruncă pietre din grădina noastră în grădina echipelor naționale ale României și Slovaciei. În acest sens, am o întrebare: într-o situație similară, echipa națională a Ucrainei nu ar fi ales tocmai vrabia din mână? Ce, s-ar fi bătut pentru cioară, punând în joc minimul necesar? Eu nu cred. Rivalii noștri din meciul paralel au făcut totul bine. Pentru că le pasă de tricoul lor. Dreptatea asta nu miroase prea bine, dar nu-i poți judeca pe învingători. Nu credeți?”, se precizează într-un comentariu apărut pe site-ul ucrainean Sport.ua.

The Guardian vorbește despre ”demnitate” în cronica meciului dintre România și Slovacia și susține că nu a fost vorba de ”biscotto”. Sau blat.

”S-a terminat cu „Rușinea de la Gijón”, partea a doua. Poate că România și Slovacia au obținut rezultatul despre care se știa dinainte că va garanta scăparea ambelor țări din Grupa E, dar nu a existat nicio urmă de înscenare. Spre deosebire de celebrul meci dintre Germania și Austria din 1982, această partidă nu a fost jucată la pas, ci la viteză maximă, cu ocazii din belșug, chiar și în mijlocul unei furtuni apocaliptice. (…) Cu un public pe trei sferturi românesc, s-a simțit ca un meci acasă în unele momente, iar atmosfera a fost remarcabilă cu zgomot și pirotehnie pe tot parcursul, dar acestea au fost două echipe egale și o remiză a fost un rezultat corect. Sincer”, scrie ziarul britanic.

Marca titrează: ”Un „biscotto” deghizat… și toată lumea e fericită”

”O remiză și toată lumea este fericită. Slovacia și România au îndeplinit temutul „biscotto” după o primă repriză antrenantă și o a doua pentru galerie. Golul deschis de Duda a fost egalat de Marin de la unsprezece metri, după un penalty acordat de VAR. Va fi a doua prezență a României în faza eliminatorie, după Euro 2000, și a doua pentru Slovacia, după 2016. De altfel, oamenii lui Calzona și Hamsik sunt cotați să fie adversarii Spaniei în optimi”, scrie Marca.

”A existat amenințarea unui „biscotto”, deoarece o remiză ar fi calificat Slovacia și România în optimi, indiferent de ce se întâmpla în meciul Ucraina-Belgia . Prima repriză, însă, a fost un festival de ocazii. Două echipe au jucat deschis și nu au calculat”, precizează spaniolii.

La Gazzetta dello Sport scrie că ”veronezul Duda și „empolianul” Marin au marcat, iar ”rezultatul i-a promovat pe ambii în faza a doua”.

”Se termină în cel mai bun mod posibil pentru ambele. Un 1-1 care a garantat calificarea în optimi atât pentru România, ca primă în Grupa E în fața Belgiei, cât și pentru Slovacia, care a terminat pe locul 3 (toate cu 4 puncte) și va fi printre echipele calificate. Totul s-a întâmplat la Frankfurt în prima repriză: Duda a deschis scorul cu o lovitură de cap, Marin a replicat din penalty. Naționala lui Calzona a creat mai mult, dar în final s-a mulțumit cu atât”, scrie Gazzetta.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...