A fost spartă baza de date a Camerei Deputaților / Hackerii au furat inclusiv documente personale ale premierului Ciolacu / Nu există nicio solicitare de răscumpărare a datelor / DIICOT face cercetări
O breşă de securitate a avut loc marţi, la Camera Deputaţilor, Secretariatul General al forului legislativ anunţând că în acest moment nu există nicio solicitare de răscumpărare a datelor şi că se redactează o plângere la DIICOT.
UPDATE 6: Reprezentanți ai Camerei Deputaților au sesizat, marți, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) cu privire la faptul că sistemul informatic al instituției a fost supus unui atac informatic.
„În cauza constituită sunt efectuate cercetări, in rem, privind săvârşirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj.
Precizăm că în acest moment nu pot fi furnizate informații suplimentare privind stadiul anchetei, fiind incidente dispozițiile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.
Această etapă nu semnifică formularea unor acuzații împotriva vreunei persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor în vederea stabilirii corecte și complete a stării de fapt și adoptării în cauză a unei soluții legale și temeinice”, a precizat DIICOT.
UPDATE 5: Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a declarat, marţi, că s-a confirmat atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor, transmite Agerpres.
„Avem confirmarea că a existat un atac cibernetic, un incident cibernetic a cărui victimă a fost Camera Deputaţilor. Au fost extrase date de aproximativ 250 de Gigabytes, o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor. În momentul de faţă, instituţiile statului îşi fac treaba şi sunt la sediul Camerei Deputaţilor şi urmează să emită un raport tehnic în baza căruia este evident că preşedintele Camerei Deputaţilor se va îndrepta împotriva răufăcătorilor. Am avut o discuţie cu preşedintele Camerei, Alfred Simonis, în clipa în care avem raportul tehnic urmează să se îndrepte împotriva lor”, a spus Bogdan Ivan, la sediul central al PSD.
El a adăugat că site-ul este „în responsabilitatea STS” şi „în responsabilitatea directă a Camerei Deputaţilor”.
„Ce e foarte important să ştie toată lumea este că, în momentul de faţă, avem pe rol mai multe modificări legislative la Legea securităţii cibernetice pentru a înăspri cât se poate mult această legislaţie pentru a proteja cât mai mult oamenii. Şi un alt element foarte important, odată cu realizarea infrastructurii de cloud guvernamental, vom avea una dintre cele mai bune infrastructuri de securitate cibernetică din lume, până la finalul anului 2024”, a menţionat ministrul.
Bogdan-Gruia Ivan a adăugat că România are instituţii foarte bine pregătite în materie de securitate cibernetică.
„Noi suntem într-un stadiu în care faţă de anul 2023, 2022, în fiecare an avem o creştere cu 10 – 12% a atacurilor cibernetice la adresa companiilor şi instituţiilor publice din România. Avem o medie de aproximativ 25.000 – 50.000 în fiecare zi şi în cazul instituţiilor publice avem undeva la 200 – 250 de atacuri pe zi, în medie”, a afirmat el.
Potrivit ministrului, ţara noastră este furnizor de securitate cibernetică nu doar pentru cetăţenii români.
„Avem instituţii care sunt recunoscute la nivel mondial ca fiind unele dintre cele mai bune. Astăzi, România se situează pe locul şase la nivel mondial la nivel al calităţii securităţii cibernetice. Datele românilor sunt în siguranţă”, a conchis Ivan.
UPDATE 4: Ca urmare a informațiilor vehiculate în spațiul public privind incidentul informatic de la Camera Deputaților, pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul de presă al STS precizează că STS nu asigură administrarea sau securitatea cibernetică a sistemului informatic respectiv.
UPDATE 3: Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat despre breşa de securitate produsă de la Camera Deputaţilor, iar în acest moment experţii colaborează cu alte autorităţi în domeniul cyber la investigarea incidentului, a precizat, marţi, pentru Agerpres, Mihai Rotariu, coordonatorul Direcţiei Comunicare, Marketing şi Media al DNSC.
„Directoratul a fost notificat în legătură cu breşa de securitate de la Camera Deputaţilor şi colaborează în acest moment cu alte autorităţi cu competenţe în domeniul securităţii cibernetice la investigarea incidentului. Pentru că vorbim despre o investigaţie care este în derulare, în acest moment nu putem oferi mai multe detalii care ar putea periclita investigaţia”, a menţionat Rotariu.
UPDATE 2: Surse G4Media susțin că au apărut pe Dark Web cărțile de identitate a premierului Marcel Ciolacu și a lui Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților.
Dark Web este o rețea care se suprapune peste internetul public, dar care necesită software specific, anumite configurații sau o autorizație pentru a o accesa.
UPDATE: Surse G4Media spun că site-ul a fost spart în weekend, iar printre documentele sustrase se află și documente personale, inclusiv ale premierului Marcel Ciolacu.
Hackerii au furat documente personale ale premierului Ciolacu, este vorba de cartea de identitate.
Articolul inițial: Instituţia precizează că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public.
Secretariatul General al Camerei Deputaţilor a confirmat pentru News.ro că a avut loc o breşă de securitate la instituţie.
”A avut loc, într-adevăr, o breşă de securitate. În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor. Ca urmare a acestei situaţii, Departamentul specializat din Camera Deputaţilor redactează o plângere la DIICOT”, anunţă Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.
”Este important de menţionat faptul că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public”, mai arată instituţia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii